賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
做過一年鏡片廠
十大暴利行業之首

聽我老頭子講起碼成本三倍,如果唔係車爆咗就蝕

如果有驗眼服務嘅話,係
理工Part 1當然唔愁出路啦

Part 1有咩特別?

其實除左放瞳冇咩特別

讀書出身咁囉

part 4識眼部疾病診斷及處理? 識處理隱形眼鏡併發症? 識處理斜視弱視同制定相關既視力訓練? 識發現有眼睛症狀既系統性毛病例如糖尿?
你要定位自己為「驗光師」唔緊要, 唔該唔好拉埋其他想做好自己專業既視光師落水

事實係
Part1的確只係比其他人可以使用mydriatic同cyceopegia
呢個係法例上的區別
連醫管局既orthoptics 都唔係視光師做
我唔係唔想做專業
只不過我地呢行無奈地要面對現實

我地距離你講既野真係仲有好遠先爭取到
行頭又唔團結
連出聲要處方賣con都冇牙力
我覺得要一步步做到專業
首先要團結一致
有個別四仔係參差
但有好多唔係淨係掛住驗眼
都想關心patient健康

利申
我都係part1

你所講既用藥只係法例上「列明」可以做既嘢, 但唔會規限左你可以做既嘢
法例有禁止你做眼疾診斷同視力訓練?
醫管局唔接受視光師做更大既職能, 唔代表你要限制左自己可以做既嘢
相反要再做多啲符合我地competence既嘢
而唔係喺度教育大眾你只係識驗光同放瞳

你所講既現有行業問題的確係事實, 但先唔好理爭唔爭取到, 你都要做好自己先, 唔係點話畀大眾聽你係有能力做更多

我唔否認某啲4牌係有心為patient著想, 但能力係好大既問題
大學level同中三/中五level
而且4牌既執業範圍的確係限制左喺驗光/隱形眼鏡驗配上

我真心唔係想否定同業既努力

但本業面對幾重問題

首先講同業
好似spo 所做既方向
不過我地呢行咁細都咁多問題
好大程度取決於業內態度
不斷將矛頭指向四牌其實無意思
只會令佢地更加令行業變到有牌sales
光學會不斷搞講座
就係令到佢地形象提升
如果關心點只係我地既大分別
只會分裂
我唔係話佢同我地一樣
只係想唔好再講到佢地好似冇咩做到咁

另外
公眾對驗眼收費咁抗拒
唔通我地配副眼鏡要送埋pcc?
或者好似某間出位驗眼咁
Oct當autorefractor 咁打?

再者
公立醫院對同行態度
眼科護士做既關於ocular health 既野都可能多過我地
近年叫多左個senior位
但我諗同physio個d比差太遠

所以我希望大家首先
1. 團結
2.教育
3.爭取地位

如果唔分先後
就變民主黨咁永遠得個爭取

最近hktv單野
係我小有覺得全行齊心去搞件事

雖然你未必認同我
但我首先向你道歉
我會努力教育公眾
點入行
冇零售經驗但又想做零售, 但賣衫就不了
始終想sell一個自己喜歡既product 咁會響工作中保留到少少熱情

入egg
無須經驗
係咪間間鋪都有視光師?
聽講視光師唔愁搵唔到工

如果有驗眼服務嘅話,係

Part 1有咩特別?

其實除左放瞳冇咩特別

讀書出身咁囉

part 4識眼部疾病診斷及處理? 識處理隱形眼鏡併發症? 識處理斜視弱視同制定相關既視力訓練? 識發現有眼睛症狀既系統性毛病例如糖尿?
你要定位自己為「驗光師」唔緊要, 唔該唔好拉埋其他想做好自己專業既視光師落水

Part 4/3/2同part 1之爭無謂喺度講,唔少老闆只要求請個牌返來驗眼,連螢光劑都唔駛用,的確Part 1係比較難喺呢種咁受限嘅環境下展示自己專業
之不過,一講到驗配分家(驗眼專門在眼科視光診所做,眼鏡店只負責配眼鏡同處理Fitting相關問題,當然呢樣牽涉配鏡師專業考核同發牌),唔少視光師又會怕飯碗不保,情願比人當成「驗光師傅」或者比眼醫恰都唔出聲,維持現狀
4號牌(臨時牌4.1同4.2)又係另一個歷史遺留,無得搞嘅問題

其實part4 真係唔洗解決
因為佢地已經解決左 (退休年齡到左

識唔少四十出頭咋喎,咁快退休?
hoya 1.67 sensitive鏡 vg coat 連藍光 4百幾度, 散光 250 幾多錢??

出面賣街都要四千銀了,不過Hoya Sensity無得Coat藍光

Part 1有咩特別?

其實除左放瞳冇咩特別

讀書出身咁囉

Part 4/3/2同part 1之爭無謂喺度講,唔少老闆只要求請個牌返來驗眼,連螢光劑都唔駛用,的確Part 1係比較難喺呢種咁受限嘅環境下展示自己專業
之不過,一講到驗配分家(驗眼專門在眼科視光診所做,眼鏡店只負責配眼鏡同處理Fitting相關問題,當然呢樣牽涉配鏡師專業考核同發牌),唔少視光師又會怕飯碗不保,情願比人當成「驗光師傅」或者比眼醫恰都唔出聲,維持現狀
4號牌(臨時牌4.1同4.2)又係另一個歷史遺留,無得搞嘅問題

94立例
最少都20年

如果有驗眼服務嘅話,係

Part 1有咩特別?

其實除左放瞳冇咩特別

讀書出身咁囉

事實係
Part1的確只係比其他人可以使用mydriatic同cyceopegia
呢個係法例上的區別
連醫管局既orthoptics 都唔係視光師做
我唔係唔想做專業
只不過我地呢行無奈地要面對現實

我地距離你講既野真係仲有好遠先爭取到
行頭又唔團結
連出聲要處方賣con都冇牙力
我覺得要一步步做到專業
首先要團結一致
有個別四仔係參差
但有好多唔係淨係掛住驗眼
都想關心patient健康

利申
我都係part1

你所講既用藥只係法例上「列明」可以做既嘢, 但唔會規限左你可以做既嘢
法例有禁止你做眼疾診斷同視力訓練?
醫管局唔接受視光師做更大既職能, 唔代表你要限制左自己可以做既嘢
相反要再做多啲符合我地competence既嘢
而唔係喺度教育大眾你只係識驗光同放瞳

你所講既現有行業問題的確係事實, 但先唔好理爭唔爭取到, 你都要做好自己先, 唔係點話畀大眾聽你係有能力做更多

我唔否認某啲4牌係有心為patient著想, 但能力係好大既問題
大學level同中三/中五level
而且4牌既執業範圍的確係限制左喺驗光/隱形眼鏡驗配上

我真心唔係想否定同業既努力

但本業面對幾重問題

首先講同業
好似spo 所做既方向
不過我地呢行咁細都咁多問題
好大程度取決於業內態度
不斷將矛頭指向四牌其實無意思
只會令佢地更加令行業變到有牌sales
光學會不斷搞講座
就係令到佢地形象提升
如果關心點只係我地既大分別
只會分裂
我唔係話佢同我地一樣
只係想唔好再講到佢地好似冇咩做到咁

另外
公眾對驗眼收費咁抗拒
唔通我地配副眼鏡要送埋pcc?
或者好似某間出位驗眼咁
Oct當autorefractor 咁打?

再者
公立醫院對同行態度
眼科護士做既關於ocular health 既野都可能多過我地
近年叫多左個senior位
但我諗同physio個d比差太遠

所以我希望大家首先
1. 團結
2.教育
3.爭取地位

如果唔分先後
就變民主黨咁永遠得個爭取

最近hktv單野
係我小有覺得全行齊心去搞件事

雖然你未必認同我
但我首先向你道歉
我會努力教育公眾

不少私舖嘅驗眼房唔好話做眼疾診斷,連距離都未必夠啦
所以我成日叫擔心對眼嘅唔該去Polyvision,根本不少老闆都唔重視視光師專業,只係因法例要求先至請個牌。
做過一年鏡片廠
十大暴利行業之首

不過都有好多私舖死都唔肯D鏡比客
做過一年鏡片廠
十大暴利行業之首

不過都有好多私舖死都唔肯D鏡比客

咩都雙方既
個客拎醫生紙配嚟d我都硬食
我一邊近視一邊遠視到底應唔應該帶眼鏡
我一邊近視一邊遠視到底應唔應該帶眼鏡

睇唔清楚,眼累就要配同戴咖啦
巴打
想問下知唔知香港有咩地方可以整金屬鼻托
之前旅行買左副TOM FORD, 最近整斷左個鼻托

呢樣應該無得整,不過有得換嘅,香港有人識整

求介紹

Part 1有咩特別?

其實除左放瞳冇咩特別

讀書出身咁囉

94立例
最少都20年

不過不少係97年先拎牌,起碼過多二十年先退晒休
zeiss clarity 88 有冇得配?

印象中有,上去蔡司跑鏡見過88師兄

好唔該晒巴打!
另外Zeiss 玻璃鏡咩價錢左右?
唔係好識鏡片,想透光高,少變形,唔需要藍光

270近視,冇乜遠視

低度數玻璃鏡無乜優勢呀,車對Zeiss 1.6 雅薄Super ET都千幾啦
咁淺度數又肯投資嘅,可以考慮Zeiss Clarlet Aspherical DVP系列呀

巴打呢兩款咩價位?

Zeiss Clarlet Aspherical 1.6 非球面DVP Coat 纖維鏡官方建議零售價好似$2380

Zeiss 1.6 SuperET雅薄玻璃 建議零售價好似$1580倒,呢個唔知佢地有無Update...

巴打上來多謝你
啱啱去88配左Zeiss Clarlet Asp 1.6 DVP coat 了
對鏡 佢標3000, 折左2550
要10天先交到貨
巴打
想問下知唔知香港有咩地方可以整金屬鼻托
之前旅行買左副TOM FORD, 最近整斷左個鼻托

呢樣應該無得整,不過有得換嘅,香港有人識整

求介紹

有得比工場搞
zeiss clarity 88 有冇得配?

好唔該晒巴打!

270近視,冇乜遠視

低度數玻璃鏡無乜優勢呀,車對Zeiss 1.6 雅薄Super ET都千幾啦
咁淺度數又肯投資嘅,可以考慮Zeiss Clarlet Aspherical DVP系列呀

巴打呢兩款咩價位?

Zeiss Clarlet Aspherical 1.6 非球面DVP Coat 纖維鏡官方建議零售價好似$2380

Zeiss 1.6 SuperET雅薄玻璃 建議零售價好似$1580倒,呢個唔知佢地有無Update...

巴打上來多謝你
啱啱去88配左Zeiss Clarlet Asp 1.6 DVP coat 了
要10天先交到貨

咁未貴過公價
1000近視 250散光 鏡預2000蚊 係咪無選擇?

大把選擇
1.74都配到

好唔該晒巴打!

270近視,冇乜遠視

巴打呢兩款咩價位?

巴打上來多謝你
要10天先交到貨

咁未貴過公價

咁就唔知啦 是鬼但 唔係多錢
近視700 散光250 變色 (透明>灰)

亮視點報價成5k

亮視點報價成5k

幫你睇下有冇現成範圍

亮視點報價成5k

本地既1.6 問左都要1750

Nikon 原價
eyevan gd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞