賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
樓主個po好幫得手

有冇聽過Deeki?

google過,大陸TR90架
係d款都見得吓人咁囉
TR90一定要韓國嘅先襟用

我做開果間d deeki 超好賣

淨架都1400

嘩,依家大陸嘢都咁貴咖原來....

200幾蚊一隻架

都估到不過有時d客見合budget又合款就會買
眼鏡貼耳背個柄太窄 搞到我個耳仔好痛 如果入去眼鏡鋪叫佢幫我較下洗唔洗俾錢

唔駛,最多同代講爛咗賠唔到比您
1.想問下假設我去另一間眼鏡鋪配眼鏡 但我只想用番舊個副個度數 佢應該會查到?

2.如果有又散光又近視佢都可以查到?

3.本身圓鏡但想配副方鏡 用番之前個度數係咪應該都無問題?

1,2 眼鏡店一定有focimeter (check光機), 只要佢識用,咩都check得到

3. 用舊光當然無問題,最緊要自己覺得舊光遠近都夠用,唔係嘅話最好都檢查一下
用眼鏡布抺都花嘅

您塊布有幾耐無洗過?洗前有無沖吓佢?
巴打 其實配眼鏡去各大連鎖好 定去番屋企樓下啲街坊眼鏡舖好?想換過副新嘅,依家同前一副都係係樓下配,戴左咁耐都唔太問題,但感覺款唔多,又唔知係咪正貨。
琴日去睇,見到副幾靚嘅,牌子係唔知乜撚野Marco Ford,番屋企google搵唔到 但都賣成千五個架
利申:筆直想$1500內,款未諗好,近視同散光二百以內

marco Ford...d oem廠改名永遠都係咁好笑
眼鏡料同款比牌子重要,我自己除咗細個時阿媽幫我Giorgio armani 122之外都無買過fashion brand 咁滯
如果唔係追品牌,買D無牌子幾嚿水鏡架好過

係咪即係雜牌 呢d其實品質方面點樣﹖應該值幾多錢﹖幾多錢以上唔好買﹖$1500想連埋鏡係咪唔駛諗有牌子﹖

我覺得無牌子可以平幾嚿時牌子無咩意義咁啫
巴打想請教下你 因為最近份工要長期對電腦 好想配副防藍光 我追post見你講可以茶色鏡添 我想問下係咪可以好似哩隻色

副眼鏡好J死人

係呀
rayban既普通眼鏡框就mic, 咁太陽眼鏡又係咪?

同埋我係外國見西班牙既authorised rayban seller賣太陽眼鏡係當地rayban官網既七折。
有無機會係溝貨賣?

RB3025就應該仲係made in Italy...不過同博士倫年代美國貨比梗係差天共地
Rayban太陽鏡一句到尾,難分真與假....
有行家表示假嘢d料同手工仲靚過真嘅

買過兩副rayban啞黑膠框
質素好差

千零蚊仲要有牌子係咁上下啦
太陽眼鏡有咩介紹?都係rayban?

巴打想咩款?
用眼鏡布抺都花嘅

您塊布有幾耐無洗過?前有無沖吓佢?
邊度有得買眼鏡舖用好大塊果d眼睛布

Hair spray係咪好易整花塊鏡
岩岩唔小心整左d上去 好難整甩

Taobao 吧,或者有時鏡行會送比客
hair spray是眼鏡片大忌, 掂到要即沖水再抹

如果耐左仲有無得搞
想搵副粗黑框做後備 有無介紹

最近買左副handmade眉架 個師父話我會戴唔返粗框 因為重好多
邊度有得買眼鏡舖用好大塊果d眼睛布

Hair spray係咪好易整花塊鏡
岩岩唔小心整左d上去 好難整甩

Taobao 吧,或者有時鏡行會送比客
hair spray是眼鏡片大忌, 掂到要即沖水再抹

如果耐左仲有無得搞

耐咗就無了...會蝕咗入鏡片內
想搵副粗黑框做後備 有無介紹

最近買左副handmade眉架 個師父話我會戴唔返粗框 因為重好多

輕身粗架都係TR90了,不作他選
巴打 其實配眼鏡去各大連鎖好 定去番屋企樓下啲街坊眼鏡舖好?想換過副新嘅,依家同前一副都係係樓下配,戴左咁耐都唔太問題,但感覺款唔多,又唔知係咪正貨。
琴日去睇,見到副幾靚嘅,牌子係唔知乜撚野Marco Ford,番屋企google搵唔到 但都賣成千五個架

眼鏡料同款比牌子重要,我自己除咗細個時阿媽幫我Giorgio armani 122之外都無買過fashion brand 咁滯

係咪即係雜牌 呢d其實品質方面點樣﹖應該值幾多錢﹖幾多錢以上唔好買﹖$1500想連埋鏡係咪唔駛諗有牌子﹖

但雜牌又唔知品質
1500個架又好似有啲on9

但雜牌又唔知品質

我成日同客講
配平d 配多幾副
請問下香港邊到有mont blanc嘅眼鏡框,同埋質素好嗎?香港好似冇咩地方搵到
貪佢個款斯斯文文又假假地都係名牌
配左副gms 無耐, 就夾到個鼻好大個印, 隻耳仔上面好似又頂住頂住咁
可以點算

但雜牌又唔知品質

我成日同客講
配平d 配多幾副

但雜牌又唔知品質

我成日同客講
配平d 配多幾副

咁巴打同埋樓主巴打
想平平地配嘅 去連鎖呀?EGG呀定係番樓下啲街坊度配好 EGG同連鎖個啲品質點
筆直$1500左右
散光近視二百以內

但雜牌又唔知品質

我成日同客講
配平d 配多幾副

咁巴打同埋樓主巴打
想平平地配嘅 去連鎖呀?EGG呀定係番樓下啲街坊度配好 EGG同連鎖個啲品質點
筆直$1500左右
散光近視二百以內

1500好多budget la
你中意膠定金屬
對眼鏡零概念
想問下近視未知幾多度 筆直1500左右 有邊款眼鏡框會好用 帶得舒服?
同埋知唔知荃灣邊間好少少?

但雜牌又唔知品質

我成日同客講
配平d 配多幾副

咁巴打同埋樓主巴打
筆直$1500左右
散光近視二百以內

1500好多budget la
你中意膠定金屬

金屬
And 之前戴開hoya全視線,4年前配,連架都係$1500左右
家下想轉番普通Hoya 唔知幾多錢for鏡片
買左副眼鏡 帶帶下唔鍾意個框型
係咪冇得用同一副鏡片轉另一個框型
有冇得話磨對鏡磨到岩為止

有,不過要對焦點,好煩

唔該巴打 咁係咪好貴嫁
因為買左副眼鏡成二千數
貴在副鏡片
戴戴下覺得好醜樣
想轉第二個款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞