賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
認真問 巴打我1100度近視
去左間眼鏡舖話我度數只能配年con
但我想配2星期/月con

另外我係咪都做到激光?
成日話眼鏡食水深,你地買眼鏡好似買衫褲鞋襪咁買我保證最少跌一半價
買左副眼鏡 帶帶下唔鍾意個框型
係咪冇得用同一副鏡片轉另一個框型
有冇得話磨對鏡磨到岩為止
想問下巴打點睇genic eyewear
行街見過佢d款 幾ok
新手咩都唔識 辛苦巴打

Emily 定價可以咁平
因為佢屋企人做眼鏡廠
所以佢個d質素直頭超班

我拎佢牌子既眼鏡去配個時 個師傅話啲料好靚! 真板材
(不過我個款設計位本來有少少問題啲螺絲成日鬆)
追到一半放棄左,希望冇人問過
我想知網上有d舖d con(普通one day嗰種)平連鎖店(ex數字舖)成半咁濟,堅唔堅?會唔會有假?係平好但又怕為左舊幾兩舊帶到盲
感謝
巴打解答得好專業

再問:
1. Prism係咪就咁痴上去? 有無聽過配prism要加-0.25D可以睇清d?
2. 香港眼鏡舖係咪有機可以即刻cut鏡片, progressive 個d係咪多數要send出去?
3. 知唔知有無美國眼鏡舖去大陸入貨(鏡/框)?
追到一半放棄左,希望冇人問過
我想知網上有d舖d con(普通one day嗰種)平連鎖店(ex數字舖)成半咁濟,堅唔堅?會唔會有假?係平好但又怕為左舊幾兩舊帶到盲
感謝

撈貨賣
這隻眼鏡香港要幾錢?
這個價抵唔抵

8嚿水差唔多啦,香港應該買唔到,最緊要認清係真貨

多謝回答
即係抵? 平過香港
amazon一定真貨

打算,買番來罷住先,等陣有用先配

好似都係睇賣家
5星or from amazon 先真

from amazonbuyVip 的⋯⋯

都係見佢個價係香港買唔到,又見係美國要1350HKD,好似幾平⋯⋯
日本邊度買眼鏡好?

G.b.gafas? 之前行過都幾多款,黎緊準備去
想問市面邊間做到曲面既近視鏡片
之前買副ic個架係曲面貼面類既
配完鏡片之後發覺唔岩
要教到個架變番平面先岩度數

駛乜得登做曲面,車對普通超薄球面已經有彎啦,再唔係根本好多牌子有彎裝鏡for oakley一類太陽架,咁當然講究嘅可以配精工sportech或者nikon seestyle啦

不過要拉平隻鏡即係佢車果陣無叫師傅對架彎車,IC大部分都唔駛用彎裝鏡已經靚仔,巴打度數好深?

500度散光200囉
塊片都好撚厚其實
hoya1.67雙球覺得塊片痳痳地
想問下巴打點睇genic eyewear
行街見過佢d款 幾ok
新手咩都唔識 辛苦巴打

Emily 定價可以咁平
因為佢屋企人做眼鏡廠
所以佢個d質素直頭超班

我拎佢牌子既眼鏡去配個時 個師傅話啲料好靚! 真板材
(不過我個款設計位本來有少少問題啲螺絲成日鬆)

Thanks
即刻狗衝去
如果剩係配鏡片 連鎖店好啲定細鋪好啲?
質素同價錢方面
返大陸配眼鏡邊到最好 佢地驗眼準唔準架因為我近視散光都好深 定係應該香港驗完再上去買

香港收你百幾二百都上大陸配
我真係no comment

你講驗眼定咩先過千度近視邊有百幾二百眼鏡配呀
返大陸配眼鏡邊到最好 佢地驗眼準唔準架因為我近視散光都好深 定係應該香港驗完再上去買

香港收你百幾二百都上大陸配
我真係no comment

你講驗眼定咩先過千度近視邊有百幾二百眼鏡配呀

咁要5 600
鼻高係咪盡量唔好揀有鼻托嘅款?
點解戴得眼鏡耐咗, 個鼻會好痕同打乞痴? 係咪鼻托問題?
唔好意思無爬文, 想問你覺得邊間驗眼+配眼鏡最好?
係佐敦環球配開, 知唔知依間其實有無料?
邊度有得買眼鏡舖用好大塊果d眼睛布

Hair spray係咪好易整花塊鏡
岩岩唔小心整左d上去 好難整甩
咁係咪買副現成RAYBAN已經夠做?
屋企人 老花加有飛蚊

其實應該要配乜? 係咪叫 全視線 灰底 +漸進? 幾錢左右?

醫生/視光師有無建議?老花客都唔係個個適應到漸進

其實我都無乜認識 以為老花一定要漸進,即係可能有就咁老花鏡? 咁老花加全視線有無伏,因為係想帶媽配

有無戴開老花眼鏡?如果無度數又無戴開眼鏡嘅可能整副太陽眼鏡行街用會更好,一光就會好覺D飛蚊咖啦

買副現成RAY BAN已經好夠日常用?
由細到大都好細心抹眼鏡
但成日副眼鏡都花哂 究竟點解
同埋 我左右眼都二百幾近視 散光都三,四百
仲配唔配到Con?
眼鏡布可以點清潔
個人用有冇需買超音波洗眼鏡機? 見有部賣688幾靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞