賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
可唔可以答下我🙏🏻
有散光係咪唔可以戴大眼仔?
鏡片唔想甩coating應點保養?
薄鋼架有冇平平地推介?
有咩常見物料唔應該用黎抺鏡片
例如衫褲等等
鏡片同眼的距離理論上係幾多

有塵嘅嘢全部都唔得,包括唔乾淨嘅眼鏡布
塵粉裡面有好微細嘅砂粒,硬度非常高,連玻璃都刮得花個,何況係膠鏡片,咩coat都假

Back Vertex Distance (後頂距)亞洲人約10-12mm, 即是眼角膜到鏡片背面的距離
幾耐洗一次鏡?

我兩三日就用洗潔精沖
有咩常見物料唔應該用黎抺鏡片
例如衫褲等等
鏡片同眼的距離理論上係幾多

有塵嘅嘢全部都唔得,包括唔乾淨嘅眼鏡布
塵粉裡面有好微細嘅砂粒,硬度非常高,連玻璃都刮得花個,何況係膠鏡片,咩coat都假

Back Vertex Distance (後頂距)亞洲人約10-12mm, 即是眼角膜到鏡片背面的距離

平時眼鏡保養有冇咩技巧

岩岩入手人生第一副USH
見過最深近視幾度?

-22.50D 二千幾度,嚴重嘅白內障,不過要排期做手術(公立醫院就係咁,做個白內障都要等個三年又三年) 仲話要cut budget!
連鎖嚟講邊間最好?唔去集團有邊間介紹?
Aspheric 鏡同普通鏡有咩分別?Hoya Zeiss 個d鏡又有咩咁高級?
想問下散光con配既話要幾錢
同埋會唔會收驗眼費
眼大鼻扁 面鵝蛋型 女 咩眼鏡適合
帶左20年眼鏡 點帶都係咁柒

絲打,要睇吓您想係點嘅style, 不過女仔揀眼鏡最好揀有鼻托同唔好咁粗嘅,已經會有大改善
Zeiss Nikon Hoya邊個好啲

要睇吓咩level嘅比較呀,中高階為例
Zeiss 新coat DVP 反光度低,通透,Digital lenses 系列個人認為係最好嘅抗疲勞鏡,雖然較貴
Nikon 雙非球面比其他牌子平少少,因為佢地仲有隻高階嘅seemax, 同埋個人覺得nikon抗藍光膜see coat blue 隻藍好睇d
Hoya一定係講防花唔易甩coat, 同埋抵用(雙非球面訂海外另計)

如果講緊現成低階鏡,zeiss clarity vs hoya stellify vs Nikon HCC, 就老老實實,差唔多,睇錢做人啦
有冇得淨買兩條眼鏡柄

有,不過您識唔識裝?
多多指教
做咗十幾年sales, 連鎖店同私舖都做過。
依家喺舖仔做sales, 有依家興緊嘅好似YP,亦有不知名package架, 對個行業都ok熟,巴絲有眼鏡鏡片問題都可以問,盡量答(問我喺邊度做同有無折嘅就免了)

巴打
我想問家陣邊d舖頭仲有得賣漸進鏡片
之前去過幾間都話無或者開價要2xxx幾
我好想配翻漸進鏡片 求巴打指點迷津

漸進都無?巴打去邊樹問呀
巴打要有遠有近果d?
價錢呢家嘢要睇度數呀,1.5/1.6 千零兩千應該都有選擇
請評價下瑞士「保」,HOYX。邊隻好D?Thx

swisscoat MV997係唔錯嘅,最透光嘅鍍膜
不過講耐用,一家係Hoya VG coat鏡片
有冇得淨買兩條眼鏡柄

有,不過您識唔識裝?

我識上"羅斯" ja
度數深既鏡片有冇可能做到好似冇度數既咁薄??
副眼鏡重成日戴到個鼻有印

無,因為鏡片度數係同鏡片彎度成正比,而鏡片彎度又同鏡片厚度成正比
不過戴到鼻有印未必關鏡片事,除非巴打戴緊玻璃鏡,好多客個鼻有印關隻鏡架同調較事比較多
5百蚊左右有無可能買到好既鏡片
同埋ray ban 來貨價幾多
漸變鏡 公價係幾多左右(賣街價)(唔記得第幾代)

巴打講緊全視線變色鏡?
普通度數即使係大舖都係千零蚊狼交易,細舖平到一千有找都有,不過老實,一對全視線第7代(賣廣告果隻視無限)最平來價都要4嚿連車邊,所以聽過有地方用其他變色鏡(例如sunsensor呢類舊嘅平變色鏡)來扮全視線(變色技術有好多,不過全視線較出名,效果較好)
1000 度近視,
想問下0.7幾 嘅片大概係幾錢?
再厚一級又幾錢?
有個網叫smartbuyglass. 啲貨平人地3-4成,點解可以咁平?啲貨流定堅?

其實都係正常網購價,Thom Browne 為例,其實TB710(有clip果款)外國係賣緊5千幾,香港代理食水超深,賣嘅舖又唔多
想配副zeiss 玻璃鏡
但問好多間都話建議配膠

蔡司仲有做玻璃片,早個月先做咗對1.9玻璃比個客,不過依家好多人唔識搞,咪叫人配纖維片囉
老老實實,深度數要靚同薄真係要玻璃,重量另計
戴戴下右臂鬆晒,較完好快又係咁

點鬆法?螺絲鬆?
agnès b 眼鏡框買左900蚊 有冇買貴左?

差唔多啦(當然有地方會平多一百幾十),巴打係睇款做人定睇牌子?
眼鏡呢家嘢有時遇著合眼緣都難咖
副眼鏡隻臂唔夠長同彎
勾唔實隻耳仔可以點
成日sir落黎
有冇得淨係配隻臂

巴打果到咩眼鏡?較唔到個耳位咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞