賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
其實有陣啲時客來洗眼鏡、較鬆緊, 你地會唔會覺得好麻煩.次次我較完 一戴上去個陣唔係好覺有咩問題,戴耐左之後先覺得太緊,之後轉個頭又想去再去較多次,但係又驚麻煩到啲師傅.

我自己就唔會,不過都有D 同事會嫌客煩
試過較眼鏡較成幾粒鐘,因為客要求比較多。
屋企可以點清潔副眼鏡

凍水沖洗再抹乾
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見

另外想問下咩叫mc膜

係咪有種物料叫抗藍光mc膜

MultiCoating - 多層鍍膜,由加硬膜,不反光膜同功能鍍膜(e.g. 變色/防水/防塵/水銀) 組成
一般抗藍光鏡片嘅鍍膜係層不反光膜用唔同配方,阻隔藍光能力較強

您真係好勁呀,完全明哂
咁呢層膜既壽命係幾耐,有咩弱點,同埋平日保養應該係要點做?

如我所講,依路視全視線加呢種mc膜值唔值得做呢,做埋大約要收幾錢,完全唔識有咩鏡片公司會加工
點睇barton perreira

潮牌,日本造,歐洲fit,料OK,余文樂戴過,最近換咗代理

拉代理會平d?
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見

另外想問下咩叫mc膜

係咪有種物料叫抗藍光mc膜

MultiCoating - 多層鍍膜,由加硬膜,不反光膜同功能鍍膜(e.g. 變色/防水/防塵/水銀) 組成
一般抗藍光鏡片嘅鍍膜係層不反光膜用唔同配方,阻隔藍光能力較強

您真係好勁呀,完全明哂
咁呢層膜既壽命係幾耐,有咩弱點,同埋平日保養應該係要點做?

如我所講,依路視全視線加呢種mc膜值唔值得做呢,做埋大約要收幾錢,完全唔識有咩鏡片公司會加工

錫住用三幾年一定無問題,唔小心刮花咗另計。
平日最緊要用「凍水」沖完再小心抹乾,塊布抹之前一定要「癢」吓佢
用條梅菜眼鏡布抹真係不如用張Tempo小心印乾D水。
另外鍍膜係出廠時已經鍍咗,以前有工場會做洗膜返Coat,不過通常咁搞都捱唔過半年,所以依家都無人做了。
點睇barton perreira

潮牌,日本造,歐洲fit,料OK,余文樂戴過,最近換咗代理

拉代理會平d?

貨會齊D(例如之前Bronski藍色版),個價就無乜點變
1000度近視300度散光做唔做到雙非球面同可以做到幾薄

做到,依家技術做到1.76 雙非球面,不過要成七千銀對鏡

搞埋其他嘢咪成皮一副
我只係想對眼兩邊唔好縮到睇落冇咗舊骨咁
想問平時用電腦戴眼鏡,戴戴下會睇嘢矇,除咗副眼鏡但睇電腦又會唔舒服

係咪近視深咗 前兩幾個月先換完兩次鏡片

似係用眼過度,巴打幾個月前因乜事換鏡片?

唔戴眼鏡睇嘢好清楚,不過由細到大每次驗眼都一時遠視、一時近視、一時鴛鴦眼
8月配果陣得散光(50),10月重配變咗有埋近視
巴打我副越前國連鏡配埋都係1900左右
點解咁平嘅 仲要係手造架
大型連鎖會唔會有伏?(88、LensCxxxx)
唔計食水深,會唔會賣假野?

Btw我副眼鏡兩塊hoya鏡都花咗
1000度近視300度散光做唔做到雙非球面同可以做到幾薄

做到,依家技術做到1.76 雙非球面,不過要成七千銀對鏡

搞埋其他嘢咪成皮一副
我只係想對眼兩邊唔好縮到睇落冇咗舊骨咁

巴打,鏡架嘅選擇比起鏡片配薄更重要,自己做過細架配1.67一樣可以好理想,仲平好多tim...
想問平時用電腦戴眼鏡,戴戴下會睇嘢矇,除咗副眼鏡但睇電腦又會唔舒服

係咪近視深咗 前兩幾個月先換完兩次鏡片

似係用眼過度,巴打幾個月前因乜事換鏡片?

唔戴眼鏡睇嘢好清楚,不過由細到大每次驗眼都一時遠視、一時近視、一時鴛鴦眼
8月配果陣得散光(50),10月重配變咗有埋近視

真係放瞳驗驗度數穩陣喎,我怕係您副眼鏡度數不對令您睇嘢辛苦同累
咁深圳邊度有得配

羅湖商業城

去得深圳配, 邊間都無所謂

唔該巴打
如果想戴副眼鏡只係為斯文(冇視力問題)係未會眼殘
巴打我副越前國連鏡配埋都係1900左右
點解咁平嘅 仲要係手造架

越前國1900配埋鏡執得幾嚿,巴打您朋友都待您不薄喎
配眼鏡 係咪應該出旺角配
或者有冇鋪頭介紹
最好平啲
大型連鎖會唔會有伏?(88、LensCxxxx)
唔計食水深,會唔會賣假野?

Btw我副眼鏡兩塊hoya鏡都花咗

假就唔會,不過Hoya 鏡都有分級數咖,VG Coat就very good啦
之前去過兩間眼鏡鋪
用機度完再慢慢加減鏡片
但有兩間驗完配完就係唔清 (直頭想嘔)

係唔係因為面型問題, 眼鏡鏡片唔係預定位置?
有一次間鋪頭話免費幫我配返原先個度數, 又 OK 喎

呢排睇遠嘢唔 sharp, 早排去散瞳驗吓, 醫生用機驗又話度數差唔多
係唔係眼鏡太耐鬆咗走位?

同埋用機驗, 睇間屋仔, 有一吓 sharp 之後即 blur, 是咪正常

利申: 近視300 散光200

度數配太足未必好,尤其係睇電腦,放瞳驗有無搵燈幫您照?(即係用Retinoscope)
Auto Refractor(電腦驗眼機)係會一下清一下矇的。不過度數不作準,唔會就咁拎來配眼鏡。
眼鏡鬆咗都有呢個機會,不過更詳細嘅最好問吓視光師

嗰日散瞳本身係睇視網膜有冇甩
視光師有冇得散瞳去驗近視?是咪會準 D?

會準好多,當然都係要戴住個度數來試啦
甩視網膜唔會淨係睇遠矇啦,會有其他症狀如視野收窄

一定要眼科醫生?

講驗眼Polyvision分分鐘仔細個醫生
貴框值唔值個價
成日帶戴到個鼻有紅印,有冇得自己搞下副鏡
眼鏡鋪啲人都唔理
如果想戴副眼鏡只係為斯文(冇視力問題)係未會眼殘

唔好慳果幾嚿,配返對有牌子嘅不反光鏡(通常有埋UV Block)就唔會啦,好多客平光就係慳果少少,結果戴兩戴就話反光唔舒服
配眼鏡 係咪應該出旺角配
或者有冇鋪頭介紹
最好平啲

唔賣廣告啦,自己去旺角走轉,收傳單包保收到手軟
其實點先知道隻鏡片邊個地方造?
例如喺香港配zeiss,同喺日本配zeiss係咪會唔同?
貴框值唔值個價

好難講,幾百萬一副Lotos都有人買同覺得值,不過巴打如果唔想買brand name,咁中低價嘅日本架好似Oh My Glasses個人認為就值嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞