賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
Masunaga呢個牌子可唔可以介紹下

增永眼鏡1905年創立,日本身一家手造眼鏡品牌,造過一副貢品比天皇,日本眼鏡業龍頭之一,少數可以一力完成整個生產工序,完美掌握鈦架同膠架製法嘅廠,除咗House Brand,仲有幫不少品牌做OEM
近年主力做GMS1905系列,手工不錯

聽完巴打講增永歴史,我即刻覺得今日戴緊果副Masunaga x 溥儀好抵玩。副架三千零蚊,喺溥儀算最平嘅貨色。

識貨

不過鍾意高調嘅就未必會感興趣

咁又係,不過個人認為咁先有品味
一月起大阪配左副金子kc-28連nikon雙非球面用咗成$5400港紙又冇得退稅又要比shipping(要訂造)好鬼肉赤。其實比香港配貴會唔會貴左好多?

雙非仲要訂造,香港起碼4千啦,5千幾蚊合理

你意思係香港齋鏡片都要4000?
仲有睇唔睇到對鏡片喺邊度造?

係呀,齋片都要四千銀起碼
Nikon雙非真正日本製造
一月起大阪配左副金子kc-28連nikon雙非球面用咗成$5400港紙又冇得退稅又要比shipping(要訂造)好鬼肉赤。其實比香港配貴會唔會貴左好多?

雙非仲要訂造,香港起碼4千啦,5千幾蚊合理

你意思係香港齋鏡片都要4000?
仲有睇唔睇到對鏡片喺邊度造?

係呀,齋片都要四千銀起碼
Nikon雙非真正日本製造

Thank you bro!
想問下眼睫毛好長成日掂到鏡片係唔係換副有鼻托好d?
另外之前整到隻眼加深左百幾度正唔正常?
如果想戴副眼鏡只係為斯文(冇視力問題)係未會眼殘

唔好慳果幾嚿,配返對有牌子嘅不反光鏡(通常有埋UV Block)就唔會啦,好多客平光就係慳果少少,結果戴兩戴就話反光唔舒服

有冇推介邊間

同大約幾多錢

推介就無啦,一來唔想賣廣告,二來都要睇吓巴打想搵咩款嘅
平平地其實千零兩千已經連埋對Zeiss 1.56LT了,平光已經夠晒用

唔該曬巴打 Zeiss 1.56LT大概幾錢?
最近去齋換鏡, 講明跟番度數

(之前唔係間鋪配)

點解配出黎 睇野唔一樣? 有咩補救方法?

有鼻托會舒服D
整咩整多一百度出來?
如果想戴副眼鏡只係為斯文(冇視力問題)係未會眼殘

唔好慳果幾嚿,配返對有牌子嘅不反光鏡(通常有埋UV Block)就唔會啦,好多客平光就係慳果少少,結果戴兩戴就話反光唔舒服

有冇推介邊間

同大約幾多錢

推介就無啦,一來唔想賣廣告,二來都要睇吓巴打想搵咩款嘅
平平地其實千零兩千已經連埋對Zeiss 1.56LT了,平光已經夠晒用

唔該曬巴打 Zeiss 1.56LT大概幾錢?

官方建議零售價$880
啲特薄鏡片係咪真係好輕?
抵唔抵?
一加要加成$3xx

(之前唔係間鋪配)

就算度數一樣,焦點,鏡架彎度,斜度,距離有出入都會影響配戴效果,巴打快D搵返果間舖幫您Tune Tune,記全帶埋舊眼鏡比佢地參考
啲特薄鏡片係咪真係好輕?
抵唔抵?
一加要加成$3xx

巴打咩度數
點解日本間 j!ns d 薄鏡可以咁平?1.67-1.76 連框賣都唔過千。佢地係咪都用 hoya 鏡定 made in china?
反而香港配薄啲都千幾兩千蚊😭

有鼻托會舒服D
整咩整多一百度出來?

之前有野吉眼,隻眼紅同痛左成個星期好番去配con就無啦啦深左成百幾度

(之前唔係間鋪配)

就算度數一樣,焦點,鏡架彎度,斜度,距離有出入都會影響配戴效果,巴打快D搵返果間舖幫您Tune Tune,記全帶埋舊眼鏡比佢地參考

thanks bro.

已經拎過去比佢地佢地睇。
我有近視又有散光,
我怕佢地配錯左度數 又唔話我知。
同佢講 依家睇野好似散光咁有兩個影 直情頭都痛 佢叫我唔好望光嘅嘢

因為為用返舊架,照計無理由差咁遠
(之前同新配都係全視線。)

有無得叫佢地拎返工場執下呢?
或者樣check到兩副鏡係咪一樣?

我有keep返舊鏡片。。

香港mykita會唔會有大陸假貨架巴打
驚買錯
點解日本間 j!ns d 薄鏡可以咁平?1.67-1.76 連框賣都唔過千。佢地係咪都用 hoya 鏡定 made in china?
反而香港配薄啲都千幾兩千蚊😭

jins堅係hoya 鏡
不過香港賣緊嘅係VG coating勁D...唯有咁講啦
最抵最穩陣邊到買,唔需要牌子

(之前唔係間鋪配)

thanks bro.

已經拎過去比佢地佢地睇。
我有近視又有散光,
我怕佢地配錯左度數 又唔話我知。
同佢講 依家睇野好似散光咁有兩個影 直情頭都痛 佢叫我唔好望光嘅嘢

因為為用返舊架,照計無理由差咁遠
(之前同新配都係全視線。)

有無得叫佢地拎返工場執下呢?

如果有問題,當然要比返工場重做啦

有部機focimeter(check光機),一check就知
買左個白山框
返黎香港去邊配鏡好。 又平

平貴都係相對嘅啫,度數唔深整對Hoya 1.5非球都係七八嚿水倒,不過如果個款奇特嘅最好搵間做開手造架嘅舖頭做,穩陣d
香港mykita會唔會有大陸假貨架巴打
驚買錯

聽個大陸做廠嘅講,係有高仿嘅
不過買得mykita就唔好貪果幾嚿,即使溥儀同出面價錢都唔會爭太遠
最抵最穩陣邊到買,唔需要牌子

蛋蛋幫到您
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞