賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
無知一問, 廣州眼鏡城係咪同hk眼鏡舖一樣, 有埋驗眼服務架

我700幾度近視, 返大陸配係咪平好多?

其實深圳都唔算好貴,如果做唔到即有既話,廣州走兩次,得不償失。(當然你可以叫佢寄嚟香港)

1.56 鏡片,近視4-5百+1百散光,再漸進,連框,深圳配UNDER 5百人仔。

驗眼真係睇彩數

學樓主講,去理工驗拎數據去配,配番兩副,實賺得番。

再加全視線都係六百-七百,齋鏡片。

因為復活節可能去廣州玩幾日, 所以打算順便配
就算做唔到即有, 我諗1-2日都有得拎?

深散入lab應該都係一兩日嘅事
如果帶colour con, 係唔係day con會比2 weeks或以上既透氣度好d?

係,雖然都係唔好
巴打,我見有d近視深嘅人戴眼鏡,個鏡片好眼顯睇得岀好厚。
咁如果我想配副鏡片睇落去唔係好厚嘅眼鏡,有冇方法?我400度近視
買邊個牌子眼鏡框好

歐美日韓,有無款式或物料要求?
樓主專業知識好好,支持

經驗之談,不構成任何醫療意見,更深入嘅請向視光師或眼科醫生查詢
用消毒酒精紙抹rayban黑色粗框眼鏡傷唔傷個框?
我想問下如果配月con(有散光)邊個牌子好?

ciba air optix 可以考慮,不過最終都係要睇吓您對眼個fitting得唔得,請向視光師查詢同安排驗眼
巴打想問下點睇德國markus t依個brand?
見到德國handmade 有啲心動
Op係咪賣左盤轉手比意大利
質素係咪差好多
質素係咪差好多
點解副眼鏡塊鏡片會愈戴愈黃
變黃係咪冇得救 一定要換新?
質素係咪差好多
想問下想配下眼鏡純係貪好睇 搭少少功能咁(防藍光 防Uv)
係咪應該分開配兩副好啲? 因為聽講藍光戴太耐會容易眼訓 所以想禁電話 用電腦先戴
另外想問下如果想行斯文嘅路線 有咩排子同鋪頭係推介嘅?真係唔想比人呃 想一次買好少少 貴少少都冇所謂

藍光鏡片睇嘢會黃少少,同埋有客反映話影相會有反光,至於眼唔眼瞓同自己生理狀況有關,難一概而論
基本上有少少名氣嘅都唔會呃您,您估人地唔怕您上連登唱佢咩....
寶血醫院驗眼中心配眼鏡有冇伏?

未試過答您唔到,不過人地開驗眼中心,有視光師驗眼,基本上可以放心
Polylite blue kill v1 藍光鏡幾錢對?

大約幾嚿水起啦,不過GIA鏡片嘅coating麻麻,可以考慮比多少少配essilor
我係日本買左副眼鏡
但帶耐左副鏡搞到想暈

想問巴打有無得單獨換鏡片同大約幾錢呀

單獨換鏡好多地方都有,價錢視乎度數,我唔賣廣告啦
屋企人 老花加有飛蚊

其實應該要配乜? 係咪叫 全視線 灰底 +漸進? 幾錢左右?

醫生/視光師有無建議?老花客都唔係個個適應到漸進
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見
有冇聽過啲新科技可以令到近視散光起死回生 又唔使之手術

implant? 果d全部都係研究階段
大框鏡其實係咪會對近視唔好 ?(中度約300)
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見

另外想問下咩叫mc膜

係咪有種物料叫抗藍光mc膜
樓主請問點先係正確洗眼鏡布防塵嘅方法

好似「羅」毛巾咁就得
不過抹前凍水沖一沖更重要
有冇邊間可以拎鏡配框

其實絕大多數店家都有,係睇吓個sales想唔想做您生意

因為我早一個月前配左副眼鏡
後來覺得個鏡太大
想配返副細少少
咁點想先令佢我生意
要我買啲貴框?

唔關事,因為來片入架麻煩得多,又要就焦點,又要就形狀,仲要工場師傅人手執,執衰咗實比客嘈,一般來講開喺屋村嘅chain會比較願意接,因為成日有人爛眼鏡要來片入架。

姐係會有風險
可能配完眼鏡唔岩帶?

我副眼鏡右鏡片唔知做乜花曬 但左邊好清
有無得只佩一塊鏡片?
一塊膠片 500度 50散光 1.67 大約幾錢到?
d膠鏡片有無防花鏡?如果有埋防花又會幾錢到?

有,有機會本身隻鏡本身已經有少少爆coat,1.67幾百蚊一對起
如果要防花度高嘅可考慮配Hoya
雙非球面究竟總共有d咩好處?
其中一樣有sales話深近視戴,出面望落隻眼冇縮咁細
係咪堅?效果明唔明顯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞