賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
屋企人 老花加有飛蚊

其實應該要配乜? 係咪叫 全視線 灰底 +漸進? 幾錢左右?

醫生/視光師有無建議?老花客都唔係個個適應到漸進

其實我都無乜認識 以為老花一定要漸進,即係可能有就咁老花鏡? 咁老花加全視線有無伏,因為係想帶媽配

有無戴開老花眼鏡?如果無度數又無戴開眼鏡嘅可能整副太陽眼鏡行街用會更好,一光就會好覺D飛蚊咖啦
巴打,我之前都做眼鏡sales,不過係太陽眼鏡
如果鏡片要整埋防霧面要幾錢 會唔會厚左?配鏡片果時個人無問我要咩特別要求 我又唔記得講講 諗住遲下再換
同埋我係高散光人士 唔記得係三百幾定四百幾 應該都有得搞防霧面?

要幾防霧?真正Sell防霧果隻叫Essilor Optifog,要用藥水抹對鏡,就完全唔會有霧咖啦,有效幾日倒啦
如果唔係咁高要求嘅一般防污納米鍍膜每日用凍水洗完再抹乾已經可以阻止霧氣形成
同埋clayton franklin個牌子點 google都無咩評價 但去鏡鋪洗眼鏡 幫我洗果個人話靚野

Clayton Franklin係日本Hiero House出品,呢間廠主力做OEM多,Chrome Hearts 都係作地幫手造嘅,品質係唔錯嘅,不過個價都同YP金子差唔多。
左眼近視400度,右眼300度 兩隻散光200度
係樓下細鋪配左廿年眼鏡
大概3,4年換一次,每次都收我千零二千蚊
其實係咪算貴?

咁都要睇您配開咩鏡, Hoya超薄嘅話合理呀
zeiss clarity 88 有冇得配?

印象中有,上去蔡司跑鏡見過88師兄
銅綠點洗

用洗眼鏡機睇吓甩唔甩到啦,有客自已用牙刷慢慢刷,都是OK咖
不過如果係隻料問題,由入面發出來,就無計了。
咁深圳邊度有得配
咁深圳邊度有得配

好唔該晒巴打!
另外Zeiss 玻璃鏡咩價錢左右?
唔係好識鏡片,想透光高,少變形,唔需要藍光

270近視,冇乜遠視
想問下所謂既 高清鏡片 同 普通鏡片 差別係邊?
因為我都幾深近視 所以戴緊高清鏡 但好似差別唔大

巴打指嘅係高清鍍膜定高清打磨技術?
高清coat比普通coat無咁反光
高清打磨即係數碼打磨,精密好多,類近雙非球面鏡啦,都係修正鏡片成像嘅技術,不過目標不同。
LM
巴打,我之前都做眼鏡sales,不過係太陽眼鏡

連登都有不少行家
咁深圳邊度有得配

羅湖商業城

好唔該晒巴打!

270近視,冇乜遠視

低度數玻璃鏡無乜優勢呀,車對Zeiss 1.6 雅薄Super ET都千幾啦
咁淺度數又肯投資嘅,可以考慮Zeiss Clarlet Aspherical DVP系列呀

好唔該晒巴打!

270近視,冇乜遠視

低度數玻璃鏡無乜優勢呀,車對Zeiss 1.6 雅薄Super ET都千幾啦
咁淺度數又肯投資嘅,可以考慮Zeiss Clarlet Aspherical DVP系列呀

巴打呢兩款咩價位?
Up 尋晚問題已答晒,有漏嘅請巴絲再問多次,謝謝!
配咗副眼鏡2個星期都冇得拎 係咪漏單
配咗副眼鏡2個星期都冇得拎 係咪漏單

咁都要睇吓巴打您配咩鏡嘅
例如Nikon Seemax訂日本,標準係14個工作天呀

好唔該晒巴打!

270近視,冇乜遠視

巴打呢兩款咩價位?

Zeiss Clarlet Aspherical 1.6 非球面DVP Coat 纖維鏡官方建議零售價好似$2380

Zeiss 1.6 SuperET雅薄玻璃 建議零售價好似$1580倒,呢個唔知佢地有無Update...
想問平時用電腦戴眼鏡,戴戴下會睇嘢矇,除咗副眼鏡但睇電腦又會唔舒服

係咪近視深咗 前兩幾個月先換完兩次鏡片
咁深圳邊度有得配

羅湖商業城

去得深圳配, 邊間都無所謂
想問平時用電腦戴眼鏡,戴戴下會睇嘢矇,除咗副眼鏡但睇電腦又會唔舒服

係咪近視深咗 前兩幾個月先換完兩次鏡片

似係用眼過度,巴打幾個月前因乜事換鏡片?

好唔該晒巴打!

270近視,冇乜遠視

巴打呢兩款咩價位?

Zeiss Clarlet Aspherical 1.6 非球面DVP Coat 纖維鏡官方建議零售價好似$2380

Zeiss 1.6 SuperET雅薄玻璃 建議零售價好似$1580倒,呢個唔知佢地有無Update...

價錢ok 喎
巴打最後一個問題,Zeiss係香港邊度配好?我係怕假嘢
鏡框個人冇咩所謂,唔好係毒撚/文青 框就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞