賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
我睇野越黎越慢到底隻眼有咩事?

認真

藍光鏡到底有無用?因為我長時間對moon

同埋如果拎個框去換藍光鏡要幾錢到?

點慢法?對焦慢?有機會係視疲勞,睇得近嘢多,同藍唔藍光無關
當然覺得個moon太光好刺眼同辛苦,本身又唔駛執相對色版嘅,藍光鏡會幫到手
平嘅幾百都有,視乎度數厚薄
不過如果係視疲勞,可能多休息,收工唔好睇咁多電話電腦,臨瞓搵熱毛巾敷吓對眼,可以都有幫助

睇野越黎越慢只係講笑

基本上我睇足15小時以上每日電腦架啦

有時睇野我會花哂同埋望d密嘅野會亂哂

我懷疑望moon多有關

啱啱見到有人話genie eyewear 好唔好買副框去8 7+1度換藍光?

咩都唔識,之前左日本jinz睇 都好貴

同埋我頭好撚大,有無介紹款比頭大人士?
成日話眼鏡食水深,你地買眼鏡好似買衫褲鞋襪咁買我保證最少跌一半價

眼鏡屬於耐用品,而且價格亦包含了售後服務如眼鏡調較及細小零件維修

所以我咪話有啲人好r囉
你買件衫著半年勾爛咗會丢咗佢,眼鏡你自己責爛咗就走去舖頭嘈嘈共,人地唔食水深啲的話執得啦

咁又老實講,呢行都有不少陋習,亦有不少係收咗錢就關人個關,連較副眼鏡都較唔掂學咩人做眼鏡呢?

認真

當然覺得個moon太光好刺眼同辛苦,本身又唔駛執相對色版嘅,藍光鏡會幫到手
不過如果係視疲勞,可能多休息,收工唔好睇咁多電話電腦,臨瞓搵熱毛巾敷吓對眼,可以都有幫助

睇野越黎越慢只係講笑

我懷疑望moon多有關

啱啱見到有人話genie eyewear 好唔好買副框去8 7+1度換藍光?

你去emily度買
佢會推薦你去某幾間鋪做鏡有折
巴打 其實配眼鏡去各大連鎖好 定去番屋企樓下啲街坊眼鏡舖好?想換過副新嘅,依家同前一副都係係樓下配,戴左咁耐都唔太問題,但感覺款唔多,又唔知係咪正貨。
琴日去睇,見到副幾靚嘅,牌子係唔知乜撚野Marco Ford,番屋企google搵唔到 但都賣成千五個架
利申:筆直想$1500內,款未諗好,近視同散光二百以內
成日話眼鏡食水深,你地買眼鏡好似買衫褲鞋襪咁買我保證最少跌一半價

眼鏡屬於耐用品,而且價格亦包含了售後服務如眼鏡調較及細小零件維修

所以我咪話有啲人好r囉
你買件衫著半年勾爛咗會丢咗佢,眼鏡你自己責爛咗就走去舖頭嘈嘈共,人地唔食水深啲的話執得啦

咁又老實講,呢行都有不少陋習,亦有不少係收咗錢就關人個關,連較副眼鏡都較唔掂學咩人做眼鏡呢?

咁好多賣衫嘅賣完就算㗎啦,睇你點睇啦
你真係有比錢我賺我咪好服務囉,你r到我冇乜錢賺嘅我咪冇服務囉
想知有無話唔同面型要帶某D款既眼鏡??? 因為我帶眼鏡兩三個鐘就會搞到個鼻有個好深既印 同有少少痛 好似D力都聚晒係鼻樑果個位 正常係咪應該D力分散係鼻同耳???
多謝巴打解答 我想問下驗眼個陣 個視光師問我要唔要長期望電腦 咁我工作需要係要既 咁佢配淺左五十度比我.

佢話借會無咁累 但我睇落都係差唔多 因為以前配足用電腦都唔會累. 咁我下次配個陣係咪叫佢配足會好點?因為我而家後悔 望遠野唔清

定係如果真係長期對電腦 都係淺五十度好d

咁都要睇吓巴打您電腦擺得遠唔遠,仲有年紀,無得一概而論

1個手前臂位距離 27歲

27歲如果之前都無累,的確唔駛減度數
50cm距離,個mon有幾大?

22-24寸左右 同埋想問下如果一千度 個框唔洗牌子 只係想個鏡片唔好咁易花 做1.67都得 係咪都預一千洗紙?一千度既1.67 同1.74目測分別大唔大
巴打有冇聽過鑽晶全視線
係唔係難花好多

鑽晶全視線 =essilor crizal 鍍膜+transitions

依視路d coat, crizal Forte UV 就jable嘅,
crizal A2(即係舊coat)就不了,記住問清楚係邊隻「鑽晶」coat

近視四百散光二百,對鏡片大概會開價幾多

起現成範圍就標正價七百

認真

睇野越黎越慢只係講笑

我懷疑望moon多有關

巴打您反而要驗吓眼,應該真係視疲勞,配淺少少度數可能更有幫助,藍光鏡對電腦不是萬能的
鏡架呢d自己戴上去試更實際
買架我另外會介紹多多dor dor, 太子聯合,d料都係靚
巴打 其實配眼鏡去各大連鎖好 定去番屋企樓下啲街坊眼鏡舖好?想換過副新嘅,依家同前一副都係係樓下配,戴左咁耐都唔太問題,但感覺款唔多,又唔知係咪正貨。
琴日去睇,見到副幾靚嘅,牌子係唔知乜撚野Marco Ford,番屋企google搵唔到 但都賣成千五個架

marco Ford...d oem廠改名永遠都係咁好笑
眼鏡料同款比牌子重要,我自己除咗細個時阿媽幫我Giorgio armani 122之外都無買過fashion brand 咁滯
如果唔係追品牌,買D無牌子幾嚿水鏡架好過

鏡片您配對hoya 1.5非球都係8嚿水倒
巴打有冇聽過鑽晶全視線
係唔係難花好多

鑽晶全視線 =essilor crizal 鍍膜+transitions

依視路d coat, crizal Forte UV 就jable嘅,
crizal A2(即係舊coat)就不了,記住問清楚係邊隻「鑽晶」coat

1.59 transitions Forte UV 建議零售價約三千零蚊倒
想知有無話唔同面型要帶某D款既眼鏡??? 因為我帶眼鏡兩三個鐘就會搞到個鼻有個好深既印 同有少少痛 好似D力都聚晒係鼻樑果個位 正常係咪應該D力分散係鼻同耳???

其實無嘅,正如女人買胸圍,有d買到離晒罩,有d就特登買細一級谷身材,眼鏡都係一樣,雖然籠統講係有標準,但最緊要都係自己戴得舒服同自我感覺良好
巴打副眼鏡耳位可能太鬆,或者太窄,都有可能將壓力去晒個鼻度。
去配果間較吓啦
個人用有冇需買超音波洗眼鏡機? 見有部賣688幾靚仔

錫眼鏡嘅值得投資嘅,見過最平百零蚊都有

我試過洗穿眼鏡

願聞其詳,聽都未聽過
多謝巴打解答 我想問下驗眼個陣 個視光師問我要唔要長期望電腦 咁我工作需要係要既 咁佢配淺左五十度比我.

佢話借會無咁累 但我睇落都係差唔多 因為以前配足用電腦都唔會累. 咁我下次配個陣係咪叫佢配足會好點?因為我而家後悔 望遠野唔清

定係如果真係長期對電腦 都係淺五十度好d

咁都要睇吓巴打您電腦擺得遠唔遠,仲有年紀,無得一概而論

1個手前臂位距離 27歲

27歲如果之前都無累,的確唔駛減度數
50cm距離,個mon有幾大?

22-24寸左右 同埋想問下如果一千度 個框唔洗牌子 只係想個鏡片唔好咁易花 做1.67都得 係咪都預一千洗紙?一千度既1.67 同1.74目測分別大唔大

睇鏡架大唔大係決定性因素,因為邊位同直徑成正比
巴打有冇聽過鑽晶全視線
係唔係難花好多

起現成範圍就標正價七百

屌佢老母開我二千五

Sorry
睇漏transition
自膠
綜援撚配眼鏡可以 claim 老綜
你地係唔係會 Mark 高 D?
綜援撚係唔係幾個月就轉一款眼鏡?

每年上限500,實報實銷,我以前公司package 最平果隻498,唔知關唔關事了
個人用有冇需買超音波洗眼鏡機? 見有部賣688幾靚仔

錫眼鏡嘅值得投資嘅,見過最平百零蚊都有

我試過洗穿眼鏡

願聞其詳,聽都未聽過

超聲波起霧機,放隻手指入水會痛
(起得霧嘅即係震得好撚勁,water molecules 直接撞飛出嚟啦)
放眼鏡一陣,D 漬真係甩哂
放多次落去,鏡片已經有個窿
去配眼鏡時話唔見咗算

嘩,您果部工業用咖?
之前配左副眼鏡 成日覺得好唔平衡 帶副有啲頭痛
試過叫佢地幫手較下,但都無咩用
係咪應該直接配過第2副 換框唔換鏡片
有無平地方介紹?係樓下換副框都要300up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞