賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
想配有度數既太陽眼鏡係咪好貴
鏡片size大啲係咪會貴啲

唔會,普通超薄染埋色有埋防UV都係千零蚊一對倒
鏡架size大對鏡會厚
有副阿波羅既漸進鏡 膠片feel果隻
想問下應該點樣清潔
平時比較多面油油同頭皮好似成日都好污糟咁

平時凍水加抹乾就得,真係好油果時就搵隻杯,裝凍水,滴一滴「洗碗用嘅洗潔精」,放副眼鏡落去浸一陣,再用凍水沖乾淨,抹返乾,咁就去晒d油了
想配有度數既太陽眼鏡係咪好貴
鏡片size大啲係咪會貴啲

同埋邊間有得配

各大眼鏡店均有
有冇聽過Deeki?

google過,大陸TR90架
係d款都見得吓人咁囉
TR90一定要韓國嘅先襟用

我做開果間d deeki 超好賣

淨架都1400
有冇聽過Deeki?

係d款都見得吓人咁囉

淨架都1400

嘩,依家大陸嘢都咁貴咖原來....
巴打點睇bj classic
巴打,我想問嗰隻blukill vi lens係唔係真您咁把炮,真係有接近100%防藍光?
樓主個po好幫得手
有冇聽過Deeki?

係d款都見得吓人咁囉

淨架都1400

嘩,依家大陸嘢都咁貴咖原來....

200幾蚊一隻架
眼鏡貼耳背個柄太窄 搞到我個耳仔好痛 如果入去眼鏡鋪叫佢幫我較下洗唔洗俾錢
1.想問下假設我去另一間眼鏡鋪配眼鏡 但我只想用番舊個副個度數 佢應該會查到?

2.如果有又散光又近視佢都可以查到?

3.本身圓鏡但想配副方鏡 用番之前個度數係咪應該都無問題?
用眼鏡布抺都花嘅
追到一半放棄左,希望冇人問過
我想知網上有d舖d con(普通one day嗰種)平連鎖店(ex數字舖)成半咁濟,堅唔堅?會唔會有假?係平好但又怕為左舊幾兩舊帶到盲
感謝

大牌con無乜價,您去眼鏡店配con個費用係包埋視光師驗眼的

屌你老母

sorry 打錯字,無乜假至arm

我仲心諗冇價咁搞笑 又唔洗問候人地嘅,唔該哂巴打
巴打 其實配眼鏡去各大連鎖好 定去番屋企樓下啲街坊眼鏡舖好?想換過副新嘅,依家同前一副都係係樓下配,戴左咁耐都唔太問題,但感覺款唔多,又唔知係咪正貨。
琴日去睇,見到副幾靚嘅,牌子係唔知乜撚野Marco Ford,番屋企google搵唔到 但都賣成千五個架
利申:筆直想$1500內,款未諗好,近視同散光二百以內

marco Ford...d oem廠改名永遠都係咁好笑
眼鏡料同款比牌子重要,我自己除咗細個時阿媽幫我Giorgio armani 122之外都無買過fashion brand 咁滯
如果唔係追品牌,買D無牌子幾嚿水鏡架好過

係咪即係雜牌 呢d其實品質方面點樣﹖應該值幾多錢﹖幾多錢以上唔好買﹖$1500想連埋鏡係咪唔駛諗有牌子﹖
巴打想請教下你 因為最近份工要長期對電腦 好想配副防藍光 我追post見你講可以茶色鏡添 我想問下係咪可以好似哩隻色

副眼鏡好J死人
巴打點睇bj classic

前面講過,唔錯嘅日本嘢,要買就去nxxBxxxx啦
用緊hoya 鏡, 唔知點解會有一粒粒好幼既點係鏡片上,洗完又冇哂,但過一排又有

巴打知唔知點解
巴打您用hair spray?
最近呢年我配左兩副眼鏡
唔同視光師驗
一副右眼清少少
一副左眼清少少
想點

驗眼去polyvision啦, 唔講技術,淨係人地專心驗眼已經有分別啦
巴打想請教下你 因為最近份工要長期對電腦 好想配副防藍光 我追post見你講可以茶色鏡添 我想問下係咪可以好似哩隻色

副眼鏡好J死人
巴打,我想問嗰隻blukill vi lens係唔係真您咁把炮,真係有接近100%防藍光?

LED 光源大部分係偏UV嘅藍光(白光LED原理係將UV打落磷光質度發光),所以有部分鏡行開始推UV420標準,大量阻隔到偏UV嘅高能量藍光之餘鏡片又唔會黃得太明顯
不過任何鏡片只要擋某個波段嘅光多咗嘅時候,偏色是一定的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞