賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
有800幾度近視,小小散光
有無得配太陽眼鏡

有,1.67非球面可染最深70%色同coat水銀,夠晒用
鏡架最好揀烏蠅同高彎運動款
最好就係粗身黑架

唔需要大牌子,普通就得
要預幾錢到?

睇隻架咖咋,最好揀TR90啦,又輕身
細舖應該願意兩千蚊內架連鏡比您(要coat水銀另計)

好,唔該曬巴打

aha!都算似Marcus T嘅....平一半倒

GOOGLE唔到 邊D地方有賣?
如果想配XTRActive 有咩牌子建議?
香港眼鏡食水深到仆街.
過年前去左轉日本,配左4副眼鏡
2副精工1.67 防藍光.
1副YOHA 1.67 全視線
1副YOHA 1.67 全視線超感光
差唔多日本配4副價錢=香港配1副

另外有個朋友專登2日1夜飛去日本配眼鏡.成程TRIP都仲平過香港配2百幾蚊
巴打點睇新黑呢間眼鏡店

唔熟佢嘅老闆Johnathan,不過幾欣賞佢份熱誠同穩打穩紮,由寫字樓仔變到有間舖,我知出面有好多行家話佢掟貨賣,不過呢個可能就係佢嘅小店經營之道啦
能夠喺呢個小圈子闖出頭來,不容易

咩叫掟貨賣?

即係成行都mark 3000 佢就賣2000
成行得9折但佢就做6折
喺客嘅角度當然係好事,不過呢行太多老屎忽想獨霸市場,自然會威脅代理話無肉食唔再拎貨,咁代理就會cut NB個account唔比貨佢。所以巴打可以行到今時們日真係值得敬佩
巴打請問聲 如果兩邊耳仔唔係水平搞到副眼鏡側埋一面係咪無得救

有,耳位可以較高低咖嘛,擺喺枱唔平唔緊要,戴上面唔平就大件事,唔靚仔囉
樓下間眼鏡鋪買鏡框,rayband要千幾,polo要八百幾,係咪正常,都唔知係唔真添,但買嗰時話半價 ,到底係咩玩法

屋村舖競爭無咁大,相反單都無咁多,比旺角mark多一兩嚿正常(同街市嘅道理一樣),呢d二三線牌子真係難分真與假咖,怕就買無牌子嘅,平多幾嚿又心安

Coat 有無話幾耐要整多次?
想問樣野,如果度數唔高,大約200度
走去配1.67/1.74,唔理價錢,其實有冇問題?

高屈光鏡片物料,光學表現(例如色散程度)比低屈光物料(即係1.5/1.6)差,唯一好處是薄同靚,咁既然呢個好處您享受唔到,做乜要貼錢買難受呢?

aha!都算似Marcus T嘅....平一半倒

GOOGLE唔到 邊D地方有賣?

其實各大眼鏡店都會有呢類薄片架賣,「迷」入面曾航生戴果到副就係Aha
如果想配XTRActive 有咩牌子建議?

essilor, swisscoat 其實選擇不太多
不過超感光鏡幾時都灰灰地咖喎
啲特薄鏡片係咪真係好輕?
抵唔抵?
一加要加成$3xx

巴打咩度數

右眼570
入行易唔易?

話難唔難,我果時都係IVE 讀Diploma入行,不過依家十幾個讀張hdip 做sales真係搵笨柒
如果唔係就搵吓有無地方請 經
入行易唔易?

話難唔難,我果時都係IVE 讀Diploma入行,不過依家十幾個讀張hdip 做sales真係搵笨柒
如果唔係就搵吓有無地方請

打到一半...搵吓有無地方請trainee,然後就可以開始虛耗您嘅光陰....正因為咁根本無人想做眼鏡sales....
香港眼鏡食水深到仆街.
過年前去左轉日本,配左4副眼鏡
2副精工1.67 防藍光.
1副YOHA 1.67 全視線
1副YOHA 1.67 全視線超感光
差唔多日本配4副價錢=香港配1副

另外有個朋友專登2日1夜飛去日本配眼鏡.成程TRIP都仲平過香港配2百幾蚊

方便從來都係要付出代價嘅....
香港眼鏡,除咗日本手造架近年減到同日本差唔多之外,其他例如fashion brands一直係唔抵買
不過香港都有幾百蚊package架連鏡,當然款就差少少啦

Coat 有無話幾耐要整多次?

鏡片coating花咗就
無得整
啲特薄鏡片係咪真係好輕?
抵唔抵?
一加要加成$3xx

巴打咩度數

右眼570

輕就差唔多,因為纖維料本身都唔重,五百幾度配1.6/1.67會薄過1.56 1mm倒啦
點解之前驗完眼佢即刻話有我嘅鏡片,仲俾我試咗問我係咪好清,乜眼鏡鋪咁快就整到個啱我度數嘅鏡?定是但搵個差唔多度數嘅俾我試

Btw配咗副普通rayban,點知冇我想要隻色,鋪頭話幫我訂,訂咗就嚟三個星期都未拎到,話代理拖住佢 我見官網訂都係幾日後送貨
想問市面邊間做到曲面既近視鏡片
之前買副ic個架係曲面貼面類既
配完鏡片之後發覺唔岩
要教到個架變番平面先岩度數
臉大 baby fat 帶邊啲眼鏡好睇

度數唔深整副大圓架啦,其實女仔戴圓架真係無得輸

我係巴打
關於眼科或者驗眼嘅疑問,歡迎向視光師巴打發問,我始終無牌,有d嘢我講無咁有說服力
https://lihkg.com/thread/76400/page/1?ref=android
歡迎發問,除咗問我喺邊度做同搵我配眼鏡之外無任歡迎
太陽眼鏡哩D有冇推介邊個牌子邊款性價比最高?
樓主好有心機👍👍👍👍👍👍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞