賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
眼鏡係咪唔好成日洗?成日出完街就想洗下佢

眼鏡最好每日搵清水沖吓佢再抹乾
喺K字頭名牌公司back office做過,
眼鏡舖食水深到

深咖,不過拎晒去交租同出糧之嘛....
可唔可以答下我🙏🏻

已答,尋晚早咗瞓,老婆唔舒服
有散光係咪唔可以戴大眼仔?

大眼仔con無散光咖,不過如果您4-500度或以上,散光又唔過-100,可以嘅,都夠清
鏡片唔想甩coating應點保養?
薄鋼架有冇平平地推介?

鏡片唔想甩coat最好每日搵水沖完再輕抹
不過鋼片架,對鏡要開打拋光邊,對鏡會短命少少,個人經驗Hoya coating最少甩coat爆coat

平嘅大把選擇,自己賣過Niro同aha, 普普通通啦,有更多更平嘅選擇
幾耐洗一次鏡?

我兩三日就用洗潔精沖

好習慣
其實每日沖吓再抹乾會更好,落唔落洗潔精就睇吓多唔多油啦
有咩常見物料唔應該用黎抺鏡片
例如衫褲等等
鏡片同眼的距離理論上係幾多

有塵嘅嘢全部都唔得,包括唔乾淨嘅眼鏡布
塵粉裡面有好微細嘅砂粒,硬度非常高,連玻璃都刮得花個,何況係膠鏡片,咩coat都假

Back Vertex Distance (後頂距)亞洲人約10-12mm, 即是眼角膜到鏡片背面的距離

平時眼鏡保養有冇咩技巧

岩岩入手人生第一副USH

巴打入咗好嘢
每天凍水沖一沖啦,得閒拎返眼鏡舖洗吓扭吓螺絲就會好耐用咖啦
連鎖嚟講邊間最好?唔去集團有邊間介紹?

chain間間差唔多,因為人地有training同品管,亦有處理投訴嘅機制
私人舖嘅話都識d朋友自已開舖,不過費事賣廣告啦,facebook 上都有不少
Aspheric 鏡同普通鏡有咩分別?Hoya Zeiss 個d鏡又有咩咁高級?

簡單來講非球面鏡喺深度數之下影像扭曲同縮細嘅情況會少d
品牌同coating功能已經有分別,當然佢地亦有分級數,我答了另一位巴打,可以睇吓
返大陸配有冇伏
唔使要牌子框 驚俾人睇出係流嘢
想問下散光con配既話要幾錢
同埋會唔會收驗眼費

比起幾錢,更重要嘅係巴打您配唔配到,依家con行經常有試戴活動,比少少錢就有得試,有d仲會有幾對比您,詳情可以上網或fb睇吓
有冇得淨買兩條眼鏡柄

有,不過您識唔識裝?

我識上"羅斯" ja

因為個鉸位個個牌子不同,識分嘅上Taobao執對臂都唔難,不過夾唔夾您個鏡架就唔知了
5百蚊左右有無可能買到好既鏡片
同埋ray ban 來貨價幾多

有,不過有無度數可以參考吓?個人認為hoya stellify 唔介意廣州造嘅會係低階好選擇
點睇係呢到同舊登出名果幾間日本手工眼鏡鋪
有冇得淨買兩條眼鏡柄

有,不過您識唔識裝?

我識上"羅斯" ja

因為個鉸位個個牌子不同,識分嘅上Taobao執對臂都唔難,不過夾唔夾您個鏡架就唔知了
自私啲先
以前去開88 近視散光都兩眼分別300
之前果副用左三年 啲膠老化白哂 戴上去又鬆
如果要 under 1000
應該去邊配抵啲
去連鎖定細鋪好
btw以前試過配完好唔舒服 另一次配果陣個視光師話唔好配到盡 留番幾廿度近視睇野對眼冇咁容易攰 真唔真
1000 度近視,
想問下0.7幾 嘅片大概係幾錢?
再厚一級又幾錢?

1.74平極都要千幾銀,平多一級1.67就最平7-8百應該多數地方都買得到
自私啲先
以前去開88 近視散光都兩眼分別300
之前果副用左三年 啲膠老化白哂 戴上去又鬆
如果要 under 1000
應該去邊配抵啲
去連鎖定細鋪好
btw以前試過配完好唔舒服 另一次配果陣個視光師話唔好配到盡 留番幾廿度近視睇野對眼冇咁容易攰 真唔真

唔記得講 個 budget做唔做到鏡片唔黃嘅藍光
煎pan果副眼鏡係咩牌子
想配副zeiss 玻璃鏡
但問好多間都話建議配膠

蔡司仲有做玻璃片,早個月先做咗對1.9玻璃比個客,不過依家好多人唔識搞,咪叫人配纖維片囉
老老實實,深度數要靚同薄真係要玻璃,重量另計

玻璃會唔會好牙煙, 撞下會碎喎

玻璃片配落一隻全圈嘅細圓架,平時錫住用,都唔易爛嘅,不過講安全梗係高韌度纖維片好得多啦
美國要求小朋友或揸車要用trivex同pc呢類超高韌料Tim...
爛左眼鏡盒係咪有得入眼鏡鋪買返

係,或者文具舖或網上均有
想買平平地太陽眼鏡扮下型擋太陽有無咩brand同款介紹?
無近視無咩其他問題果啲

最緊要防UV, 睇款做人嘅H&M嘅都偶有佳作,幾十蚊有交易
散光70 近視1XX 是但普通鏡都要八百幾

Zeiss clarity都買到啦八百幾蚊
我個名
有冇邊間可以拎鏡配框

其實絕大多數店家都有,係睇吓個sales想唔想做您生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞