賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
成日帶戴到個鼻有紅印,有冇得自己搞下副鏡
眼鏡鋪啲人都唔理

建議巴打搵過第二間較,明顯您較開果間幫唔到手
其實點先知道隻鏡片邊個地方造?
例如喺香港配zeiss,同喺日本配zeiss係咪會唔同?

Zeiss玩全球供應鏈,基本上指定鏡片就指定地方生產
不過Zeiss日本係有廠嘅,主要做1.74(如果無記錯)
如果想戴副眼鏡只係為斯文(冇視力問題)係未會眼殘

唔好慳果幾嚿,配返對有牌子嘅不反光鏡(通常有埋UV Block)就唔會啦,好多客平光就係慳果少少,結果戴兩戴就話反光唔舒服

有冇推介邊間

唔好慳果幾嚿,配返對有牌子嘅不反光鏡(通常有埋UV Block)就唔會啦,好多客平光就係慳果少少,結果戴兩戴就話反光唔舒服

有冇推介邊間

同大約幾多錢
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見

巴打,如果係Essilor Transitions Signature,咁我既情況鏡片既建議零售價係大約幾多

有冇推介邊間

同大約幾多錢

推介就無啦,一來唔想賣廣告,二來都要睇吓巴打想搵咩款嘅
平平地其實千零兩千已經連埋對Zeiss 1.56LT了,平光已經夠晒用
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見

巴打,如果係Essilor Transitions Signature,咁我既情況鏡片既建議零售價係大約幾多

1.59 transitions signature (物第七代視無限)再加prevencia 抗藍光膜 建議零售價三千蚊倒一對
Zeiss Drivesafe 1.74 850近視同325散光香港賣幾錢?
我見淘佬勁平心郁想配
Zeiss Drivesafe 1.74 850近視同325散光香港賣幾錢?
我見淘佬勁平心郁想配

香港賣緊八九千蚊,但呢隻鏡要度眼位高同傾斜角,淘返來未必有人肯幫您車鏡...
巴打我副越前國連鏡配埋都係1900左右
點解咁平嘅 仲要係手造架

越前國1900配埋鏡執得幾嚿,巴打您朋友都待您不薄喎

唔係朋友 係果Dsales
我見IG果度個架都賣緊2200
配有一刻驚係假
但真係好正好舒服

配有一刻驚係假
但真係好正好舒服

同埋我果副食水係咪算好深
可唔可以問有關隻眼既問題
臉大 baby fat 帶邊啲眼鏡好睇

配有一刻驚係假
但真係好正好舒服

同埋我果副食水係咪算好深

執幾嚿水算好薄利咖啦,

有冇推介邊間

同大約幾多錢

推介就無啦,一來唔想賣廣告,二來都要睇吓巴打想搵咩款嘅
平平地其實千零兩千已經連埋對Zeiss 1.56LT了,平光已經夠晒用

一係1.5 一係1.6我建議

可以,盡量答
臉大 baby fat 帶邊啲眼鏡好睇

度數唔深整副大圓架啦,其實女仔戴圓架真係無得輸

可以,盡量答

Thanks, 平時都有戴開眼鏡, 但近排唔知乜事
望野突然好朦, 除左之後就好清, 隔左一陣又好朦, 戴返之後就好清
無限LOOP, 搞到成日要又除又戴
係咪因為度數變左?
由細到大都係佐敦環球配開, 知唔知間野其實得唔得?
去左咁多年好似隻眼都無咩改善咁
行家路過

再深入D嘅要搵視光師巴打答

之前就喺日本配過zeiss1.74真係返唔到轉頭,又平又睇得舒服
而家擔心喺香港配會貴好多,又無咁好質素
行家路過

之前就喺日本配過zeiss1.74真係返唔到轉頭,又平又睇得舒服
而家擔心喺香港配會貴好多,又無咁好質素

香港要四五千蚊一對呀
齋換鏡片, ~$2500左右全視線有咩推介???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞