賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
巴打好專業
小弟而家算係入左呢行,遲d有問題想請教可否pm巴打?
巴打 其實配眼鏡去各大連鎖好 定去番屋企樓下啲街坊眼鏡舖好?想換過副新嘅,依家同前一副都係係樓下配,戴左咁耐都唔太問題,但感覺款唔多,又唔知係咪正貨。
琴日去睇,見到副幾靚嘅,牌子係唔知乜撚野Marco Ford,番屋企google搵唔到 但都賣成千五個架
利申:筆直想$1500內,款未諗好,近視同散光二百以內

marco Ford...d oem廠改名永遠都係咁好笑
眼鏡料同款比牌子重要,我自己除咗細個時阿媽幫我Giorgio armani 122之外都無買過fashion brand 咁滯
如果唔係追品牌,買D無牌子幾嚿水鏡架好過

係咪即係雜牌 呢d其實品質方面點樣﹖應該值幾多錢﹖幾多錢以上唔好買﹖$1500想連埋鏡係咪唔駛諗有牌子﹖

我覺得無牌子可以平幾嚿時牌子無咩意義咁啫

但雜牌又唔知品質
1500個架又好似有啲on9

我成日同客講
配平d 配多幾副

咁巴打同埋樓主巴打
想平平地配嘅 去連鎖呀?EGG呀定係番樓下啲街坊度配好 EGG同連鎖個啲品質點
筆直$1500左右
散光近視二百以內

最緊要個款你鐘意,冇乜分別
如果係香港配有近視度數既太陽眼鏡會唔會好貴?
唔洗牌子
請問巴打如果戴口罩時眼鏡起霧 係咪鏡片問題? 有咩方法改善
太陽眼鏡有咩介紹?都係rayban?

巴打想咩款?

方型黑框

咁真係大把選擇, 由幾嚿水架連鏡到幾千蚊一到泰八郎都有, 當然要戴上面試, 睇款做人啦
太陽眼鏡有咩介紹?都係rayban?

巴打想咩款?

方型黑框

咁真係大把選擇, 由幾嚿水架連鏡到幾千蚊一到泰八郎都有, 當然要戴上面試, 睇款做人啦
請問下香港邊到有mont blanc嘅眼鏡框,同埋質素好嗎?香港好似冇咩地方搵到
貪佢個款斯斯文文又假假地都係名牌

Mont Blanc 以前舊公司有賣, 依家要買我諗要去D老牌眼鏡店好似聯邦一類碰吓運氣了
配左副gms 無耐, 就夾到個鼻好大個印, 隻耳仔上面好似又頂住頂住咁
可以點算

耳位太前, Fitting太緊, 要再較多次
對眼鏡零概念
想問下近視未知幾多度 筆直1500左右 有邊款眼鏡框會好用 帶得舒服?
同埋知唔知荃灣邊間好少少?

荃灣千色店果頭有不少眼鏡店, 可以慢慢試, 度數唔深真係大把選擇
買左副眼鏡 帶帶下唔鍾意個框型
係咪冇得用同一副鏡片轉另一個框型
有冇得話磨對鏡磨到岩為止

有,不過要對焦點,好煩

唔該巴打 咁係咪好貴嫁
因為買左副眼鏡成二千數
貴在副鏡片
戴戴下覺得好醜樣
想轉第二個款

貴就唔貴, 最多收返手工費
不過揀架果個要好細心, 對形, 對鏡大, 對焦點, 對眼位, 總之就多功夫
巴打好專業
小弟而家算係入左呢行,遲d有問題想請教可否pm巴打?

歡迎, 或者開po大家一齊研究吓, 您見呢度都有不少行家同optom
唔洗牌子

度數唔深同配副普通眼鏡差唔多
請問巴打如果戴口罩時眼鏡起霧 係咪鏡片問題? 有咩方法改善

再好嘅鏡片呢個情況或多或少都會起霧, 試試洗密少少眼鏡同埋戴咗口罩先戴副眼鏡上去
岩岩諗起, 巴打點睇gunnar
呢種話護眼嘅連近視鏡成300usd 以上, 值唔值
有冇得用鏡鏡片 配新框?
可以去邊到搞?
有冇得用舊鏡片 配新框?
可以去邊到搞?
唔洗牌子

5百幾近視 50散光呢?

無度數嘅就抵,配度數嘅話我覺得唯一賣點係高彎
有冇得用鏡鏡片 配新框?
可以去邊到搞?

有,來片入架,舊架爛咗?
唔洗牌子

5百幾近視 50散光呢?

鏡架唔好揀咁大咁彎,普通wayfarer 款配落對鏡應該千零數,絕大多數地方都做到呢個價
巴打
想問下知唔知香港有咩地方可以整金屬鼻托
之前旅行買左副TOM FORD, 最近整斷左個鼻托
咩叫37架?

咩叫高彎?
我近視又成日打機打到捽眼
諗緊配唔配副好
巴打
想問下知唔知香港有咩地方可以整金屬鼻托
之前旅行買左副TOM FORD, 最近整斷左個鼻托

呢樣應該無得整,不過有得換嘅,香港有人識整

咩叫高彎?
我近視又成日打機打到捽眼
諗緊配唔配副好

如果您對彎鏡架無咩興趣,咁Gunnar真係無咩好處(因為都幾貴)
不如配副普通架加對黃/茶鏡加藍光coat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞