賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
會唔會配副淺所需度數50度到既眼鏡比我

會,戴足巴打會頭暈的話一定配淺度數比您
我睇野越黎越慢到底隻眼有咩事?

認真

藍光鏡到底有無用?因為我長時間對moon

同埋如果拎個框去換藍光鏡要幾錢到?

點慢法?對焦慢?有機會係視疲勞,睇得近嘢多,同藍唔藍光無關
當然覺得個moon太光好刺眼同辛苦,本身又唔駛執相對色版嘅,藍光鏡會幫到手
平嘅幾百都有,視乎度數厚薄
不過如果係視疲勞,可能多休息,收工唔好睇咁多電話電腦,臨瞓搵熱毛巾敷吓對眼,可以都有幫助
藍光鏡片係咪真係有用
有次去配眼鏡 個阿姨冇用機同我量度數 真接人手估計
加左塊眼片又真係清d 心入面仲諗 做得耐老行尊真係巴芝閉 點知佢友幫我配錯左散眼度數 又要重新配過藍光鏡 好肉痛

吓?錯度數竟然唔駛D鏡?
有舊光(即係舊眼鏡啦)加張標準VA chart已經可以判斷到度數有無變同要改幾多,auto refractor只係令個程序更快而已
藍光鏡片係咪真係有用,都係睇吓您對電腦耐會唔會覺得好刺眼同埋需唔需要對色版同執相
無近視帶有顏色既con會唔會對眼唔好?

無傷風戴個n95會唔會好焗?
眼睛一樣
係咪間間驗眼都一樣, 無話準唔準之類?

只有放瞳再用ret燈先會最準(詳情可問視光師巴打)
度數舒適,遠近清晰已經是好度數
留名
點鏡片帶完隻眼唔會咁細?
明明細眼好大 帶完眼鏡好細

會,鏡架太離面(術語BVD太大),度數好深就會
1.鼻樑唔高 係咪要買有托好d?
2.防霧係咪真係有用?

次次買開2,3舊水帶算
百零度近視

1. 係,有托好好多
2. 要喺森林打仗嘅會有用,如果唔係基本納米鍍膜同勤洗眼鏡,鏡片已經唔會太多霧

鼻樑高嘅用托係咪會好怪

唔會,大把鬼佬戴金子有托果d
想問下右臂成日都鬆 螺絲係緊既 有咩方法解決唔比佢鬆
藍光鏡片係咪真係有用
有次去配眼鏡 個阿姨冇用機同我量度數 真接人手估計
加左塊眼片又真係清d 心入面仲諗 做得耐老行尊真係巴芝閉 點知佢友幫我配錯左散眼度數 又要重新配過藍光鏡 好肉痛

求答

1. 巴打用電腦會否覺刺眼?
2. 會否需要執相對色版?
如果1係yes, 2係no, 咁藍光鏡is ok
我如果好彩開到2一定會整faq
有無咩眼鏡啱西裝斯文look推介下

lindberg
做左眼鏡十幾年,見到有巴打話眼鏡食水深。我想講句,尼幾年,租鋪比業主撚狗甘撚,賺得個幾十萬,都比晒裝修,鋪租啦。香港只有一個行頭食水深,就係地產。我通常聽到個客話我的眼鏡食水深,我都招呼唔落,由佢自己行出門口算

無計,日本鏡真心平,遲吓Jins仲話喺香港開分店
睇左廿幾頁post 都未見有人問
想知巴打點睇鹿皮眼鏡布

我自己都有一塊,老實講,我都分唔出喺效果上同microfibre有咩分別,不過拎來拋光又好似爽D

用緊rayban哥塊 都用左幾年 抺完都唔係咁乾淨 係咪要洗下

係,或者去眼鏡店拎/買塊新嘅,廿蚊一定有找(如果要收錢)
巴打點睇Hoya 塊防霧眼鏡布

我覺得無乜用,都唔會叫客買
Lunor 有咩model 夠闊?
頭大,試極都唔啱

impressions系列Asian fit 會闊d
多多指教
做咗十幾年sales, 連鎖店同私舖都做過。
依家喺舖仔做sales, 有依家興緊嘅好似YP,亦有不知名package架, 對個行業都ok熟,巴絲有眼鏡鏡片問題都可以問,盡量答(問我喺邊度做同有無折嘅就免了)

要買O記眼鏡邊到到

oakley? lenscrafters
戴眼鏡會唔會改變面型?

會改變人地睇您個樣
追到一半放棄左,希望冇人問過
我想知網上有d舖d con(普通one day嗰種)平連鎖店(ex數字舖)成半咁濟,堅唔堅?會唔會有假?係平好但又怕為左舊幾兩舊帶到盲
感謝

大牌con無乜價,您去眼鏡店配con個費用係包埋視光師驗眼的

屌你老母

sorry 打錯字,無乜假至arm
我想問如果鏡片有漬,類似有一點水印咁用眼鏡布抹唔甩

有無咩方法可以清?

搵眼鏡舖洗眼鏡啦
我帶住眼鏡帶頭headset成日比個眼鏡框夾到痛 唔帶眼鏡又睇唔到野 有冇方法幫幫我OAO

cable loop 鏡臂幫到手
同埋唔好揀個耳位厚嘅眼鏡
做左眼鏡十幾年,見到有巴打話眼鏡食水深。我想講句,尼幾年,租鋪比業主撚狗甘撚,賺得個幾十萬,都比晒裝修,鋪租啦。香港只有一個行頭食水深,就係地產。我通常聽到個客話我的眼鏡食水深,我都招呼唔落,由佢自己行出門口算

亞大唔喺度的話,有時我都會寸返個客:咁好賺你唔開返間

見怪不怪,化晒了
點解戴得眼鏡耐咗, 個鼻會好痕同打乞痴? 係咪鼻托問題?

係,有d客會對防滑料(矽膠)敏感,我就係例子

試過幾個纖維框都係咁
戴又乞痴, 唔帶又睇得辛苦
可以點攪?

換鼻批試試

甘你老母
祝你老母提早十年仆街死
想配副藍光鏡, 有冇discount?

請向各大眼鏡店查詢,本人不賣廣告

承上題:
我上一次驗眼應該係5年前, 視光師話冇需要帶近視鏡, 所以配左平光鏡, 但我記得佢話近視大約50度左右

如果我而家配藍光鏡, 應唔應該做埋近視? 同埋藍光鏡片有冇咩牌子/model比較實惠?
想問下右臂成日都鬆 螺絲係緊既 有咩方法解決唔比佢鬆

可能鉸位闊咗,要夾返緊佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞