賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
眼鏡兩邊好鬆,會轉來轉去,自己扭螺絲又已經扭到盡哂,係咪無得救?關螺絲事定咩事?
用左一年左右
係咪只要見到副鏡會成日反藍光就代表佢做到藍光鏡片應有嘅作用?
polarize 除咗望下海之外有咩用,有冇咩特別玩法
同埋係咪副 polarized 鏡片有作用,就等於副太陽眼鏡係真嘢,擋到 UV
定係話其實個加工費好平,同真唔真冇關係

藍光片係會有藍色反光的
偏光片主要係過濾反射面嘅眩光,即係玩水釣魚同駕駛都會有用
偏光同防UV兩樣嘢來咖巴打,不過防UV加工好平,偏光要落夾層難造好多。
日本手造眼鏡來貨幾多錢,我見賣到3000~4000

主要係跟返日本價,其實標準Markup多數都係 X1.8 - 2.5咖啦,出街唔貴過日本好多基本上都係合理
巴打點睇菜而家隻DVP mc? 我而家帶左成年都冇花到

我上一隻蓮花就真係連花

心嘟嘟又想配多副lindberg
淘寶鏡片信唔信得過

平好多咩?淘完仲要搵人車邊,果度都成嚿水啦,仲要衰咗工場唔負責
屋企人 老花加有飛蚊

其實應該要配乜? 係咪叫 全視線 灰底 +漸進? 幾錢左右?

醫生/視光師有無建議?老花客都唔係個個適應到漸進

其實我都無乜認識 以為老花一定要漸進,即係可能有就咁老花鏡? 咁老花加全視線有無伏,因為係想帶媽配
巴打,我見有d近視深嘅人戴眼鏡,個鏡片好眼顯睇得岀好厚。
咁如果我想配副鏡片睇落去唔係好厚嘅眼鏡,有冇方法?我400度近視

盡量揀細架圓架,對眼盡量喺鏡架中間,基本上-4.00識揀架嘅普通1.6超薄夠做
用消毒酒精紙抹rayban黑色粗框眼鏡傷唔傷個框?

傷,隻架會啞色得好快
點解要用火酒紙抹眼鏡呢?
巴打想問下點睇德國markus t依個brand?
見到德國handmade 有啲心動

Markus T 邊個系列? 早期果D好易爛,T系列唔錯
如果鏡片要整埋防霧面要幾錢 會唔會厚左?配鏡片果時個人無問我要咩特別要求 我又唔記得講講 諗住遲下再換
同埋我係高散光人士 唔記得係三百幾定四百幾 應該都有得搞防霧面?
Op係咪賣左盤轉手比意大利
質素係咪差好多

係Oliver Peoples除日本之外比晒Luxottica
日版質素無變,意大利版質素都無變,一直都係咁衰
點解副眼鏡塊鏡片會愈戴愈黃
變黃係咪冇得救 一定要換新?

吸收咗紫外光就會變黃,係
淘寶鏡片信唔信得過

平好多咩?淘完仲要搵人車邊,果度都成嚿水啦,仲要衰咗工場唔負責

真心唔明點解鏡片都淘寶
我覺得淘寶只限於cheap野同埋無關痛癢野
同埋clayton franklin個牌子點 google都無咩評價 但去鏡鋪洗眼鏡 幫我洗果個人話靚野
大框鏡其實係咪會對近視唔好 ?(中度約300)

焦點度數不對對眼睛損害更大啦,大框架係難就焦點同對鏡要講究D
無知一問, 廣州眼鏡城係咪同hk眼鏡舖一樣, 有埋驗眼服務架

我700幾度近視, 返大陸配係咪平好多?

其實深圳都唔算好貴,如果做唔到即有既話,廣州走兩次,得不償失。(當然你可以叫佢寄嚟香港)

1.56 鏡片,近視4-5百+1百散光,再漸進,連框,深圳配UNDER 5百人仔。

驗眼真係睇彩數

學樓主講,去理工驗拎數據去配,配番兩副,實賺得番。

再加全視線都係六百-七百,齋鏡片。

因為復活節可能去廣州玩幾日, 所以打算順便配
就算做唔到即有, 我諗1-2日都有得拎?

廣州最大問題係驗眼並沒有立法規限
至於準唔準我又客觀d睇佢只要做到標準範圍以內又ok gei
係唔只個coating會唔會快甩
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?

essilor 1.59 prevencia 建議零售價$1300倒,抵唔抵就自己諗啦,比唔到太多意見

另外想問下咩叫mc膜

係咪有種物料叫抗藍光mc膜

MultiCoating - 多層鍍膜,由加硬膜,不反光膜同功能鍍膜(e.g. 變色/防水/防塵/水銀) 組成
一般抗藍光鏡片嘅鍍膜係層不反光膜用唔同配方,阻隔藍光能力較強
左眼近視400度,右眼300度 兩隻散光200度
係樓下細鋪配左廿年眼鏡
大概3,4年換一次,每次都收我千零二千蚊
其實係咪算貴?
無知一問, 廣州眼鏡城係咪同hk眼鏡舖一樣, 有埋驗眼服務架

我700幾度近視, 返大陸配係咪平好多?

其實深圳都唔算好貴,如果做唔到即有既話,廣州走兩次,得不償失。(當然你可以叫佢寄嚟香港)

1.56 鏡片,近視4-5百+1百散光,再漸進,連框,深圳配UNDER 5百人仔。

驗眼真係睇彩數

學樓主講,去理工驗拎數據去配,配番兩副,實賺得番。

再加全視線都係六百-七百,齋鏡片。

因為復活節可能去廣州玩幾日, 所以打算順便配
就算做唔到即有, 我諗1-2日都有得拎?

廣州最大問題係驗眼並沒有立法規限
至於準唔準我又客觀d睇佢只要做到標準範圍以內又ok gei
係唔只個coating會唔會快甩

我之前有驗過眼,有張卡寫哂度數,我打算拎張卡去配算
雙非球面究竟總共有d咩好處?
其中一樣有sales話深近視戴,出面望落隻眼冇縮咁細
係咪堅?效果明唔明顯?

係,呢個係其中一個好處:http://www.hoya.com.hk/tc/youngster-general-EPNL.php

明唔明顯就要睇度數,不過改善其實都係10%倒,始終度數係最主要原因
zeiss clarity 88 有冇得配?
銅綠點洗
想問下所謂既 高清鏡片 同 普通鏡片 差別係邊?
因為我都幾深近視 所以戴緊高清鏡 但好似差別唔大
眼鏡兩邊好鬆,會轉來轉去,自己扭螺絲又已經扭到盡哂,係咪無得救?關螺絲事定咩事?
用左一年左右

鉸位鬆有機會係個夾口位開咗,要去眼鏡舖夾返實
螺絲比D汗同塵Kick住咗亦會咁樣,要鬆少少再用洗眼鏡機震晒D污糟嘢出來
巴打點睇菜而家隻DVP mc? 我而家帶左成年都冇花到

我上一隻蓮花就真係連花

心嘟嘟又想配多副lindberg

Zeiss DVP Coating聲稱拍得住Hoya VG,係唔錯嘅
LotuTec就無得比啦,不過已經好過對上果隻Carat,勁易甩Coat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞