賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
想配副zeiss 玻璃鏡
但問好多間都話建議配膠

蔡司仲有做玻璃片,早個月先做咗對1.9玻璃比個客,不過依家好多人唔識搞,咪叫人配纖維片囉
老老實實,深度數要靚同薄真係要玻璃,重量另計

玻璃會唔會好牙煙, 撞下會碎喎
有副淘仔中金框,想配全視線點睇

度數唔深咪配對essilor 1.56 全視線,菲律賓做
1000 度近視,
想問下0.7幾 嘅片大概係幾錢?
再厚一級又幾錢?

1.7幾先啱
點樣配眼鏡先最抵?
係咪自己淘個框之後拎去配鏡

同埋配鏡片平平地應該配邊款?
去邊度配好?

平平地都要睇度數咖巴打,抵用又唔介意廣州造嘅咪Hoya Stellify囉,雖然係舊coat VP, 不過比雜牌coat已經好太多
http://www.smartbuyglasses.com.hk/designer-eyeglasses/Prada/Prada-PR62RV-DHG1O1-289947.html

早排配左依副, 連埋HOYA 1.67 抗藍光鏡 $2450

係咪做左水魚

Hoya 1.67 VG Blue 最平都千要幾銀一對啦(成七嚿水來貨咁滯)
架連鏡兩千幾點會買貴呢?
爛左眼鏡盒係咪有得入眼鏡鋪買返
全視線鏡片幾錢?
咩防輻射 防藍光係咪真係有用?
Rayban係食水深唔深?

全視線鏡聽過最平幾嚿水有對泰國oem 1.56
防輻射呢d Gimmick嘢啫,根本從來都好多嘅無證據話CRT 會傷眼,好多鏡行鍍咗防靜電coat咪話防輻射囉
防藍光就因人而異,我自己都有副藍coat加埋淺茶色,長睇電腦會舒服d
Rayban 大陸嘢,您話呢?
望近野好難focus 係唔係遠視? 但係有時又睇到

同埋去普通眼鏡店到驗過眼話無事 係咪真係可靠 聽人講有d深進d既驗眼 要比錢

有機會睇電腦太多,出現視疲勞症狀
要詳細眼睛檢查比幾嚿搵polyvision啦,人地專心做驗眼,眼睛得一對,無謂慳
我都想知帶架去配鏡係咪平啲,邊度平,有無介紹

一定係架連鏡配折扣多D, 不過都好視乎您嘅budget, 基本上出面超薄鏡連埋架都係幾嚿,合唔合心水另計
自己去旺角收吓傳單啦,呢樣無咩介紹
聽同事講可以google吓「新輝」叫做出名d嘅眼鏡工場,唔知依家仲係唔係即配即有
遠視四百幾 散光二百幾 咁計法藍光加全視線鏡片要大約幾錢?

我諗都幾貴,因為好大機會要入Lab....
做過一年鏡片廠
十大暴利行業之首

我都好奇幾十數對鏡仲包埋車邊,究竟鏡行點生存
想買平平地太陽眼鏡扮下型擋太陽有無咩brand同款介紹?
無近視無咩其他問題果啲
散光70 近視1XX 是但普通鏡都要八百幾
老花配con係咪好似平時近視配con咁
帶左就可以睇清返啲野?

通常結果係遠近都唔夠清居多,只可以講遠近都係7-8成清咁囉,不過已經好先進
同問防藍光鏡有冇用,而家戴緊副防藍光鏡但一睇白色野就黃黃地,唔係好鐘意,同唔知點解好易眼訓(雖然唔知關唔關事)

巴打本身有無失眠問題?無嘅真係會易眼瞓d, google 吓「藍光 退黑色素」就會明
有冇邊間可以拎鏡配框
想問下金子眼鏡點樣清洗會比較好(唔記得個種質地係咩,係日本先有做個種質地)同埋nikon d藍光+防UV鏡片好唔好 唔該哂

Celluloid其實東南亞(例如越南)都有做,始終唔止眼鏡會用呢隻料,不過日本廠99%用返日本料,題外話我都參觀過金子Backstage(佢地喺福井嘅製作室), 日本廠對物料真係好講究,值得欣賞
celluloid, 唔可以掂到火酒,「索」咗入去就神仙難救
Nikon see coat blue 唔嫌貴嘅話品質唔錯
有300幾度近視 但遲D去會上雪山 一定要防UV既太陽眼鏡
唔戴con有咩方法可以做到?

上雪山一定要整對水銀鏡,唔好慳
-3.00D 整對高彎鏡啦,各大眼鏡店都做得到
點樣配眼鏡先最抵?
係咪自己淘個框之後拎去配鏡

自己上廣州眼鏡城買仲平啦,又可以拎上手睇

過條海幾舊水配漸進

去眼鏡EIGHTY EIGHT ,乜都無都話二千。

Paul Hueman呢隻牌子點
最近買左齋框8百幾 覺得好貴

有牌子係咁上下,唔敢話買得平,不過依家韓仔嘢真係貴咗
斜視加散光 hoya鏡會唔會好貴
屌即係旺角兩舊水一副果d係四十蚊成本?
如果想平 去邊整好

咁喺舖面果位仁兄都要交租出糧嘅....同埋佢地一定要有個量,如果唔係一副執兩嚿都好,一百單先執到兩萬
最平梗係自己上網買啦,不過都唔平得幾多....
無知一問 放副眼鏡入「水缸」開著就會滋滋聲有咩用

ultrasonic cleaner可以將表面或者隙位嘅污跡迫出來
八百幾度近視 配副眼鏡 鏡片最薄可以薄成點?

睇鏡架大小啦,整副超細嘅鏡圓架加對1.74可以薄到3-4mm
深度數大忌,扁長方架
近視深係咪最好配1.74/1.7?
利申 700幾度

比得起錢又好介意鏡片厚薄,係
如果鏡架夠細嘅話,其實1.67都夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞