賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
zeiss clarity 88 有冇得配?

印象中有,上去蔡司跑鏡見過88師兄

好唔該晒巴打!
另外Zeiss 玻璃鏡咩價錢左右?
唔係好識鏡片,想透光高,少變形,唔需要藍光

270近視,冇乜遠視

低度數玻璃鏡無乜優勢呀,車對Zeiss 1.6 雅薄Super ET都千幾啦
咁淺度數又肯投資嘅,可以考慮Zeiss Clarlet Aspherical DVP系列呀

巴打呢兩款咩價位?

Zeiss Clarlet Aspherical 1.6 非球面DVP Coat 纖維鏡官方建議零售價好似$2380

Zeiss 1.6 SuperET雅薄玻璃 建議零售價好似$1580倒,呢個唔知佢地有無Update...

價錢ok 喎
巴打最後一個問題,Zeiss係香港邊度配好?我係怕假嘢
鏡框個人冇咩所謂,唔好係毒撚/文青 框就ok

去大公司配,同埋蔡司鏡片有Mark又有證明卡,加上DVP Coat係淺藍色嘅,其他牌子冒唔到。
巴打,我之前都做眼鏡sales,不過係太陽眼鏡

連登都有不少行家

呢行行頭咁窄,好易遮
兩隻眼都係百幾度近視 唔帶都睇到野
應該長帶眼鏡定有需要睇遠野先帶好
之前去過兩間眼鏡鋪
用機度完再慢慢加減鏡片
但有兩間驗完配完就係唔清 (直頭想嘔)

係唔係因為面型問題, 眼鏡鏡片唔係預定位置?
有一次間鋪頭話免費幫我配返原先個度數, 又 OK 喎

呢排睇遠嘢唔 sharp, 早排去散瞳驗吓, 醫生用機驗又話度數差唔多
係唔係眼鏡太耐鬆咗走位?

同埋用機驗, 睇間屋仔, 有一吓 sharp 之後即 blur, 是咪正常

利申: 近視300 散光200

度數配太足未必好,尤其係睇電腦,放瞳驗有無搵燈幫您照?(即係用Retinoscope)
Auto Refractor(電腦驗眼機)係會一下清一下矇的。不過度數不作準,唔會就咁拎來配眼鏡。
眼鏡鬆咗都有呢個機會,不過更詳細嘅最好問吓視光師

如果OK可以不用長戴,我老婆都係咁
巴打 我有300幾度近視 100度散光
遲啲去沙漠 但太陽眼鏡冇度數
可唔可以con + 太陽眼鏡?
請問 Blac ic Berlin kio yamato
你會點排

女裝

我本身無接觸過blac同kio yamato,不過幫您google咗一下,Blac男裝多,Kio yamato 似係針對歐美女性嘅日本鏡架,間廠本身教係福井呢個手造架聖地,而IC,近年都少造針對女性嘅眼鏡,所以我會咁排,只作參考:
kio yamato(有鼻托果d,膠框怕太貼面)
IC! Berlin (深度數不建議)
BLAC (太男裝,同碳纖料本身有自己嘅問題)

絲打唔考慮吓Masunaga?

請問碳纖有乜問題需要注意

戴緊KIO 係好輕好舒服
另外呢兩隻係SALE 推介

價錢好似三間唔差太遠masunaga 呢?

咁用電腦個陣戴定唔戴好 唔戴會唔會話加深個d
Thx

可以,不過沙漠濕度低,怕您戴con頂唔順,
配副有度數嘅太陽鏡穩陣
點睇lindberg?

配副有度數嘅太陽鏡穩陣

有度數嘅太陽眼鏡大概咩價位?邊到配會比較抵?
1000度近視300度散光做唔做到雙非球面同可以做到幾薄
其實有陣啲時客來洗眼鏡、較鬆緊, 你地會唔會覺得好麻煩.次次我較完 一戴上去個陣唔係好覺有咩問題,戴耐左之後先覺得太緊,之後轉個頭又想去再去較多次,但係又驚麻煩到啲師傅.
請問 Blac ic Berlin kio yamato
你會點排

女裝

我本身無接觸過blac同kio yamato,不過幫您google咗一下,Blac男裝多,Kio yamato 似係針對歐美女性嘅日本鏡架,間廠本身教係福井呢個手造架聖地,而IC,近年都少造針對女性嘅眼鏡,所以我會咁排,只作參考:
kio yamato(有鼻托果d,膠框怕太貼面)
IC! Berlin (深度數不建議)
BLAC (太男裝,同碳纖料本身有自己嘅問題)

絲打唔考慮吓Masunaga?

請問碳纖有乜問題需要注意

戴緊KIO 係好輕好舒服
另外呢兩隻係SALE 推介

價錢好似三間唔差太遠masunaga 呢?

眼鏡用碳纖屬於裝飾用,硬度比較低,過度屈折會折斷。而且調較幅度比較低,要輕量不如韓國TR90料。所以Sales講法不能盡信。
Masunaga香港賣三千零蚊倒啦

咁用電腦個陣戴定唔戴好 唔戴會唔會話加深個d
Thx

用電腦如果有散光嘅,戴會無咁累
其實有陣啲時客來洗眼鏡、較鬆緊, 你地會唔會覺得好麻煩.次次我較完 一戴上去個陣唔係好覺有咩問題,戴耐左之後先覺得太緊,之後轉個頭又想去再去較多次,但係又驚麻煩到啲師傅.

我都係 我會唔敢拎去整
之前去過兩間眼鏡鋪
用機度完再慢慢加減鏡片
但有兩間驗完配完就係唔清 (直頭想嘔)

係唔係因為面型問題, 眼鏡鏡片唔係預定位置?
有一次間鋪頭話免費幫我配返原先個度數, 又 OK 喎

呢排睇遠嘢唔 sharp, 早排去散瞳驗吓, 醫生用機驗又話度數差唔多
係唔係眼鏡太耐鬆咗走位?

同埋用機驗, 睇間屋仔, 有一吓 sharp 之後即 blur, 是咪正常

利申: 近視300 散光200

度數配太足未必好,尤其係睇電腦,放瞳驗有無搵燈幫您照?(即係用Retinoscope)
Auto Refractor(電腦驗眼機)係會一下清一下矇的。不過度數不作準,唔會就咁拎來配眼鏡。
眼鏡鬆咗都有呢個機會,不過更詳細嘅最好問吓視光師

嗰日散瞳本身係睇視網膜有冇甩
視光師有冇得散瞳去驗近視?是咪會準 D?

會準好多,當然都係要戴住個度數來試啦
甩視網膜唔會淨係睇遠矇啦,會有其他症狀如視野收窄
屋企可以點清潔副眼鏡
點睇lindberg?

丹麥嘢,無框架近乎無敵,不過新系列就有不同問題
想要輕眼鏡嘅首選
藍光眼鏡其實有冇用?
本身冇近視係咪唔好帶咁多?

我答咗另一位巴打,詳情可以爬吓文,如果眼易累怕光,藍光鏡幫到手嘅,放心,唔會戴到有近視有散光。就算有都唔關對鏡片事,係用眼過度嘅問題

唔好意思
追左了thx
藍光眼鏡其實有冇用?
本身冇近視係咪唔好帶咁多?

我答咗另一位巴打,詳情可以爬吓文,如果眼易累怕光,藍光鏡幫到手嘅,放心,唔會戴到有近視有散光。就算有都唔關對鏡片事,係用眼過度嘅問題

唔好意思
追左了thx

配副有度數嘅太陽鏡穩陣

有度數嘅太陽眼鏡大概咩價位?邊到配會比較抵?

最緊要對片要擋紫外光,一對超薄片加色加UV接近一千吧,各大眼鏡店有售,最緊要個框合眼緣
1000度近視300度散光做唔做到雙非球面同可以做到幾薄

做到,依家技術做到1.76 雙非球面,不過要成七千銀對鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞