賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
買邊個牌子眼鏡框好
巴打。我15歲開帶眼鏡 帶到今次21
點解仲會每一年深50-100度
聽聞發育後會穩定落黎

係會,不過都有case係每年加50,直到廿五歲,尤其是本身家族都係深近視嘅人
樓主專業知識好好,支持
我想問下如果配月con(有散光)邊個牌子好?
想問下想配下眼鏡純係貪好睇 搭少少功能咁(防藍光 防Uv)
係咪應該分開配兩副好啲? 因為聽講藍光戴太耐會容易眼訓 所以想禁電話 用電腦先戴
另外想問下如果想行斯文嘅路線 有咩排子同鋪頭係推介嘅?真係唔想比人呃 想一次買好少少 貴少少都冇所謂
Masunaga呢個牌子可唔可以介紹下

增永眼鏡1905年創立,日本身一家手造眼鏡品牌,造過一副貢品比天皇,日本眼鏡業龍頭之一,少數可以一力完成整個生產工序,完美掌握鈦架同膠架製法嘅廠,除咗House Brand,仲有幫不少品牌做OEM
近年主力做GMS1905系列,手工不錯
寶血醫院驗眼中心配眼鏡有冇伏?
左右眼各 過千度近視
又有二三百度散光

點買先可以最最最平 ?
次次換眼鏡都二千幾

太深直接做激光LA

激光有風險, 搏唔過

你對眼…… not much to lose

又唔好咁講,連登無突字版本咖,睇唔到嘢真係好慘
屋企人 老花加有飛蚊

其實應該要配乜? 係咪叫 全視線 灰底 +漸進? 幾錢左右?
Polylite blue kill v1 藍光鏡幾錢對?
無知一問 放副眼鏡入「水缸」開著就會滋滋聲有咩用

ultrasonic cleaner可以將表面或者隙位嘅污跡迫出來

我買左部 震撚左幾分鐘都好似無咩用 你地係淨係放水喉水落去定點

清水,加少少「洗碗用嘅洗潔精」,有d地方會加多一兩滴滴露(私家機就唔駛啦 )
我係日本買左副眼鏡
但帶耐左副鏡搞到想暈

想問巴打有無得單獨換鏡片同大約幾錢呀
樓主
我想問配1.6 依路視全視線加抗藍光幾錢左右?

左右眼近視都係450度
散光150

眼鏡舖報價話2000包框,抵唔抵?
我沖涼先會帶埋眼鏡 順手用花灑沖下成隊眼鏡 塊鏡係咪會好易花?有無得拎去眼鏡鋪到話加反d coatings

水太熱有機會爆coat,其實我自己都會咁做....乾淨好多,同埋鏡片一般預兩工年壽命嘅話問題不大
樓主請問點先係正確洗眼鏡布防塵嘅方法
有冇邊間可以拎鏡配框

其實絕大多數店家都有,係睇吓個sales想唔想做您生意

因為我早一個月前配左副眼鏡
後來覺得個鏡太大
想配返副細少少
咁點想先令佢我生意
要我買啲貴框?

唔關事,因為來片入架麻煩得多,又要就焦點,又要就形狀,仲要工場師傅人手執,執衰咗實比客嘈,一般來講開喺屋村嘅chain會比較願意接,因為成日有人爛眼鏡要來片入架。

姐係會有風險
可能配完眼鏡唔岩帶?
想問下rayban係咪垃圾 帶左7-8年 用親都係rayban框
我副眼鏡右鏡片唔知做乜花曬 但左邊好清
有無得只佩一塊鏡片?
一塊膠片 500度 50散光 1.67 大約幾錢到?
d膠鏡片有無防花鏡?如果有埋防花又會幾錢到?
無研究開
膚淺咁問下
有無咩眼鏡舖/牌子好推介

睇吓想買咩,唔通叫巴打您去亮視點買金子咩....

普通野得架啦

普通嘢嘅話搵間大chain啦,至少有保養,牌子我覺得反而唔重要
係咪只要見到副鏡會成日反藍光就代表佢做到藍光鏡片應有嘅作用?
polarize 除咗望下海之外有咩用,有冇咩特別玩法
同埋係咪副 polarized 鏡片有作用,就等於副太陽眼鏡係真嘢,擋到 UV
定係話其實個加工費好平,同真唔真冇關係
有乜架貴得黎係值, 而家有2副金子, 泰八, obj , 仲有乜好架推介thx

白山同eyevan

HOW ABT barton perreira

都唔錯呀,係個fitting未必個個ok
日本手造眼鏡來貨幾多錢,我見賣到3000~4000
無知一問, 廣州眼鏡城係咪同hk眼鏡舖一樣, 有埋驗眼服務架

我700幾度近視, 返大陸配係咪平好多?

有機會,因唔知您配d乜

打算配最普通最平既鏡片

同埋想問下700幾度近視 + 150度散光, 配膠定玻璃好?

最普通唔怕厚1.56非球囉,香港都係幾嚿水,配膠片打唔爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞