賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
邊度有得買眼鏡舖用好大塊果d眼睛布

Hair spray係咪好易整花塊鏡
岩岩唔小心整左d上去 好難整甩

之前去88 佢俾左塊好大塊個d我
我散光一隻眼500一隻600,兩隻眼都400幾近視
如果想睇野啲色無咁散,鏡片又唔太厚嘅話,有咩鏡片會好啲?
激光矯視同埋新出既微笑矯視成功率高唔高?多唔多後遺症?同埋散光加近視係咪都可以做?

早晨,起身繼續答
對Lasik有疑問可以問吓同台嘅視光師巴打,佢會熟過我
不過可以講少少Lasik對近視嘅效果好過散光,而一般後遺症不外乎度數翻發,眼乾,很少情況下會有視力衰退的問題
其實超薄鏡同普通鏡好似冇乜分別咁
利申係 egg 道配
蔡司鏡片個logo多數會刻係角位?
但我副刻左係上方中間同下方中間

蔡司Mark有機會不在角位,因為現成鏡Mark是預先打在固定位置,如果瞳距較窄的話會比較接近鏡架中心(因為鏡片中心要內移對返您嘅瞳距)
如果有散光亦需要因應線位而「扭」隻鏡片
有d情況甚至因為鏡架太細個mark會車走埋
同埋想問蔡司鏡片1.7/1.74咩價位?
1.67高階版要$27xx

1.74 要差唔多雙倍價錢約4千銀(官方建議零售價)
有冇藍光鏡推介 隻眼成日都好乾

對Gunnar有咩評價?

Gunnar平光版其實是有一點prism和遠視,幫助眼睛睇近時的視角內移和調力放鬆
如果有度數,配返對標準抗藍光鏡或者如Hoya Remark 之類嘅抗疲勞鏡就OK
如果需要更強抗藍光效果鏡片可能要染少少茶或黃(可參考swisscoat SF32鏡片)

P.S. 抗藍光鏡片會比普通不反光鏡有少少黃,正常的
Smartbuyglasses hk 真定假

同官網有無分別?

咁大間公司,唔駛門市成本,平少少不出奇
想配副藍光鏡, 有冇discount?
會唔會配副淺所需度數50度到既眼鏡比我
巴打,八掛問吓,如果我想喺眼鏡鋪訂一啲佢無買嘅牌子,係咪通常都好難拎到?

同埋想問吓你會點排
Nikon see coat , hoya vg同essilor?

係,因為無做開生意,搵人拆貨會比較煩同耐,同埋人地未必肯拆

Hoya VG 防花業界最強
Nikon Seecoat 反光度比Hoya低,鏡片更白天通透
Essilor Forte UV 雙面防紫外線,防花度同seecoat同級
留名,想買副一千蚊筆直想鏡連架
普普通通黑框係咪去蛋配就ok?

係,或者各大眼鏡店都會有些OEM鏡架供您選擇
隻眼一帶con就好乾好易勊 同埋會暈
試過day con同月con都係咁
自己本身有散光
但戴緊果隻冇散光度數
會唔會因為咁
定係唔適合戴con

散光太深(超過100度)戴無散光con會比較辛苦,因為始終唔夠清,亦有機會要較深少少近視去cover散光,睇近嘢會用力d
另外有機會本身眼乾唔適合戴con
建議先搵視光師check 吓淚水分泌

更詳細嘅資訊可以問同台視光師巴打
我想問,我眼鏡片少少花,其實有無得拎去眼鏡鋪打磨下?

鏡片花咗就
無得搞
Zeiss 係咪冇得輸
配左成4千蚊 2百散光

深散光鏡片不嬲會貴d, 如果深近視就更加
Zeiss superb系列精密研磨技術嘅打磨技術號稱業界最強,將鏡片分成數十萬點,每一點嘅球面/柱面度數同prism都計晒數做

不過如果散光唔過-200, hoya 雙非一樣咁正
我睇野越黎越慢到底隻眼有咩事?

認真

藍光鏡到底有無用?因為我長時間對moon

同埋如果拎個框去換藍光鏡要幾錢到?
見巴打講多都係hoya zeiss nikon,
點睇seiko鏡(日本製或者其他地方)?

精工香港少Account做,因為鏡行揸得緊
Scc coat 低反光, SRC Coat防花拍得住Hoya
精工只有最高階嘅 Azone單光同superior在日本造,其他嘅都不是
想問下巴打點睇genic eyewear
行街見過佢d款 幾ok
新手咩都唔識 辛苦巴打

本地品牌,走小眾路線,價格屬於大眾化,拎過上手睇,抵過買某d brand-name 眼鏡
點睇BJ Classic

BJ classic 好嘢來的,不過依家供貨少咗,最齊貨應該是旺角NX
做完呢行之後覺得食水好深。。尤其lixottica 啲brand 。真係睇到都想嘔。。。款冇之餘仲要賣到over 左個rate 。。真係戴眼鏡真係唔好用fashion brand

exactly
一係無牌子一係designer brand
買「名牌眼鏡」來炫耀,基本上是一個笑話
這隻眼鏡香港要幾錢?
這個價抵唔抵

8嚿水差唔多啦,香港應該買唔到,最緊要認清係真貨

多謝回答
即係抵? 平過香港
amazon一定真貨

打算,買番來罷住先,等陣有用先配

平過香港is ok
我左右眼都800度,散光各有二百幾
長期帶con,人老左開始頂唔順,

想問下有無咩眼鏡係咁深近視但睇落鏡片超薄,睇落無咁多圈圈,比人感覺係得二三百度咁?

錢唔係問題,但會去到有幾貴?

呢位巴打,有錢就當然選擇有咁薄得咁薄,日本東海光學嘅1.76雙非球面鏡啦,不過對鏡來架都要成兩千幾銀,出街隨時6-7千

其實800度揀隻細圓架,焦點盡量就中,就唔會厚。

1.76返來2000?
你應該搵另外一間行....

公司只開明仔account, 老闆比錢關我春事
返大陸配眼鏡邊到最好 佢地驗眼準唔準架因為我近視散光都好深 定係應該香港驗完再上去買

香港收你百幾二百都上大陸配
我真係no comment

人人不同價值,巴打無謂勞氣
無近視帶有顏色既con會唔會對眼唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞