賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
3000 budget
200度近視 50度散光
想配全視線,架想要輕d
有咩鏡/架牌子推介?

韓國tr90鏡架加對oem 1.56非球面全視線應該係最抵同最輕
https://www.facebook.com/markust.hk/photos/pcb.1795812450680339/1795812260680358/?type=3&theater

有冇類似呢隻FEEL既但平D? (金屬 斯文 返工TYPE)
呢個牌子我問佢要成4千 想睇下有咩牌子似又平D
並真一d奢侈品牌框 眼鏡鋪平均食水深唔深 我配左對一千近視 二百散光跟一個基本樣既Burberry 個鏡片係1.74 佢話係最薄個隻 二千五 佢個框本身寫1980...

1.74非球面鏡stock度數來貨約5-7嚿水倒,視乎工場同coating(鏡片mark up高d因為鏡片有咩事係要店家自己扲荷包D鏡)
burberry鏡架來貨依家應該要過千
巴打自己計吓數啦
有800幾度近視,小小散光
有無得配太陽眼鏡

有,1.67非球面可染最深70%色同coat水銀,夠晒用
鏡架最好揀烏蠅同高彎運動款
最好就係粗身黑架
這隻眼鏡香港要幾錢?
這個價抵唔抵
想知邊到配Oakley太陽眼鏡
有無得配太陽眼鏡

最好就係粗身黑架

唔需要大牌子,普通就得
要預幾錢到?
散光con 邊飯性價比最好 月換

con同藥一樣無謂拘泥性價比啦,戴壞眼仲大劑
ciba Air optix唔錯嘅,不過啱唔啱巴打就要比視光師睇過了
巴打點睇新黑呢間眼鏡店

唔熟佢嘅老闆Johnathan,不過幾欣賞佢份熱誠同穩打穩紮,由寫字樓仔變到有間舖,我知出面有好多行家話佢掟貨賣,不過呢個可能就係佢嘅小店經營之道啦
能夠喺呢個小圈子闖出頭來,不容易
巴打點睇新黑呢間眼鏡店

唔熟佢嘅老闆Johnathan,不過幾欣賞佢份熱誠同穩打穩紮,由寫字樓仔變到有間舖,我知出面有好多行家話佢掟貨賣,不過呢個可能就係佢嘅小店經營之道啦
能夠喺呢個小圈子闖出頭來,不容易

咩叫掟貨賣?
巴打請問聲 如果兩邊耳仔唔係水平搞到副眼鏡側埋一面係咪無得救
樓主有無D性價比高既太陽眼鏡介紹下?
諗住夏天戴型下

要襟用嘅Randolph Engineering
型嘅各大韓牌幫到您

但巴打我想要好似rayban 個類粗框, 重可唔可以介紹多一隻呀

膠架嘅話似rayban 2132嘅大把選擇啦,即使super classic都係千鬆d有交易
https://www.facebook.com/markust.hk/photos/pcb.1795812450680339/1795812260680358/?type=3&theater

有冇類似呢隻FEEL既但平D? (金屬 斯文 返工TYPE)
呢個牌子我問佢要成4千 想睇下有咩牌子似又平D

aha!都算似Marcus T嘅....平一半倒
這隻眼鏡香港要幾錢?
這個價抵唔抵

8嚿水差唔多啦,香港應該買唔到,最緊要認清係真貨
樓下間眼鏡鋪買鏡框,rayband要千幾,polo要八百幾,係咪正常,都唔知係唔真添,但買嗰時話半價 ,到底係咩玩法
想知邊到配Oakley太陽眼鏡

Luxottica嘢當然係搵Lenscrafters啦
想問樣野,如果度數唔高,大約200度
走去配1.67/1.74,唔理價錢,其實有冇問題?
有無得配太陽眼鏡

最好就係粗身黑架

唔需要大牌子,普通就得
要預幾錢到?

睇隻架咖咋,最好揀TR90啦,又輕身
細舖應該願意兩千蚊內架連鏡比您(要coat水銀另計)
巴打點睇呢段片

https://www.youtube.com/watch?v=g-yRHXHm1EQ

事實,fashion brands唔係luxottica就係safilo呢兩家意大利大廠玩晒
不過好在香港有大陸oem架,平價嘢都仲有得賣
想有質素嘅都轉晒玩德國架日本架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞