賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
多多指教
做咗十幾年sales, 連鎖店同私舖都做過。
依家喺舖仔做sales, 有依家興緊嘅好似YP,亦有不知名package架, 對個行業都ok熟,巴絲有眼鏡鏡片問題都可以問,盡量答(問我喺邊度做同有無折嘅就免了)
食水深唔深?
點樣推銷到一個無近視既人帶眼鏡

大把人無近視都戴眼鏡啦,旺桃花嘅有,擋桃花嘅又有,要擋吓風嘅,要型嘅,要戴咗斯文嘅呢類都係常見理由
其實仲好做,又唔駛上鏡,最多叫佢地配對藍光/變色鏡
食水深唔深?

可以講,越雜牌越深
廣州眼鏡城幾蚊隻架,香港工場三十蚊不反光片車埋邊,收您$168, 您話食水深唔深?
但卡地亞同chanel出晒名cost係標價6折
請問 上左眼鏡架的鏡片 易唔易除落黎
如果我想除落黎 換返同款眼鏡架
難唔難整返入去 要用到咩工具?
食水深唔深?

可以講,越雜牌越深
廣州眼鏡城幾蚊隻架,香港工場三十蚊不反光片車埋邊,收您$168, 您話食水深唔深?
但卡地亞同chanel出晒名cost係標價6折

另外呢行難請人,有牌嘅叫緊3雞,poly 1仔有d叫到上40k;我公司平均出緊20k比sales同事,仲有租金雜費,所以無返咁上下利潤都幾難經營
請問 上左眼鏡架的鏡片 易唔易除落黎
如果我想除落黎 換返同款眼鏡架
難唔難整返入去 要用到咩工具?

巴打果副係咩架?膠架基本上用少少力同技巧就可以拉出來,金屬架要拆螺絲,吊絲架要用絲帶拆。纖維鏡都幾難拆爛,玻璃鏡就交比專業人士做吓,一陣爆鏡就要入急症
Eyevan yp牌子賺得多唔多
Apollo hoya 呢啲鏡片值咁貴?
有冇溝貨,試果時真貨, 幾日後拎得 比副TAOBAO/假野你?
Eyevan yp牌子賺得多唔多
Apollo hoya 呢啲鏡片值咁貴?

一般日本手造架賺得唔多,因為要貼日本本土價賣(家陣好多人喺日本買架當手信拎返香港配鏡,個價通晒天,基本上無得mark up太多)
鏡片呢樣嘢,好難講值唔值,正如我樓上講,香港工場車對不反光片都只係三十蚊,但如果係海外訂片,千幾兩千銀一對雙非球面又有。
您問我嘅Hoya 鏡雖然貴過Apollo, 不過值嘅
apollo除雙非球面系列同4kbr外基本上同土炮嘢無分別
蛋牌/主要眼鏡店嗰啲鏡架係咪大部份都係made in China?
有冇溝貨,試果時真貨, 幾日後拎得 比副TAOBAO/假野你?

入行果時都聽過,不過依家去個朵好少少嘅地方已經唔會,另外rayban同一眾fashion brand 最難分,其他如ic! berlin細心少少已經分得到
鏡片hi到油好難抹,其實可唔可以用洗手液/沐浴露洗 但配嗰時個人又叫我就咁用水沖再抹就算,但抹完都仲有

入行果時都聽過,不過依家去個朵好少少嘅地方已經唔會,另外rayban同一眾fashion brand 最難分,其他如ic! berlin細心少少已經分得到

我買IC時老細都鍾意大大力褶埋 之後彈返原型 假野做唔做到?
蛋牌/主要眼鏡店嗰啲鏡架係咪大部份都係made in China?

egg 呢間賣自己oem嘅當然係mic 啦,人地間廠喺大陸;designer brand好似lindberg同ic! berlin或者日本手造嘢好似eyevan就一定唔會, 至於fashion brands, 您懂的
點解個個賣眼鏡都載眼鏡

想搵依隻,搵極都冇
左右眼各 過千度近視
又有二三百度散光

點買先可以最最最平 ?
次次換眼鏡都二千幾

太深直接做激光LA
sales 點sell 自己牌子,老實講款款都差不多,分別都係有無牌子,可唔可以咁講?
藍光鏡係咪真係有用?
藍光鏡片有冇用?
有冇辦法可以自己check 到太陽眼鏡塊鏡片係咪真係 block到 UV? 聽講其實太陽眼鏡可以賣好便,不過 Luxotica (唔知有冇串錯)壟斷咗個 market 先咁貴。係咪代表H&M, Zara 嘅 cheap cheap 太陽眼鏡都可能有用
塊面較大 帶咩框眼鏡好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞