大學 notebook 折扣優惠集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
因為真係垃圾,我部sp4用左4年,最近壞左,依家即刻轉會mba
其實5,6已經改善左好多
你同mba比
即係本身冇需要用到平板mode
btw平板mode寫note真係好方便
Mac Excel 同垃圾冇分別
真係用ma office 嘢,最好買番/買多部win laptop
好多人以為買部Mac 行bootcamp 等於同級win laptop 冇分別,實際上係冇優化又食電
行parallel desktop其實都大大影響個system 流暢度
Mac 有咁神,我就唔使買部x1番黎做嘢用啦
巴打最後買咗咩?
我今日都喺電腦節買咗
買咗msi gs65 9se
本身有啊
一開佢個cooler boost
嘈到好似吸塵機咁
原來係GP65 9se先啱 講錯咗
個144hz mon用完返唔到轉頭
以前都以為啲人誇大咗
搞到諗住買個新mon
宜家用緊240 mon 喇喎
支筆用左兩年就壞左

之後就好少再用平板mode
Dell 出左新既XPS 13”既規格
但佢i7 同大學機唔同
買thinkpad加唔加夠5年保養好?
官網個spec合適好多囉
ipad吧
我想問係點check電池個循環次數??

想問呢部買唔買得過
睇個spec好似好唔錯
但點解會咁平?
GTX 1650 有3部
Dell G3
Inspiron 15
Lenovo L340

邊部好d
Launchpad > System Information > Power > Cycle Count
或者左上角粒apple icon > about this mac > system report 都入到system information
launchpad係applications 喎
攞機時要install埋先睇到?
同埋好似windows 冇呢樣野??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞