大學 notebook 折扣優惠集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
想要輕(1.4kg以下)、電大(8hr以上)、 普通文書、唔打機
Budget 6000-8000
有咩推薦?
Asus Zenbook 14
Acer Swift 5
提番 14個8gb ram 淨係得1條ram槽
要加ram係要拆走條8換條16的
https://www.hknotebook.com/np19/m.hku-hp/pcs-info?pid=pav14_i5#

$5990 10th gen i5,512gb ssd抵唔抵屌?
如果買MacBook air 既話喺Apple store 用教育優惠價定notebook ownership program買好?
同埋MacBook air買128GB定256GB好?買128GB會唔會唔夠用?因為都差成千幾蚊
救解答
利申:poly學生
我128用到畢業
一星期word excel ppt各10個內基本上都ok
但前提係你唔係讀media/arithmetic果類

我store買
即時拎 即時check貨 有問題藍精靈答你
品質可能冇分別 買開心
我讀engine啊
我會揀前者 因為可以加ram
試過16gb真喺翻唔到轉頭
dell 7391 有無得換電?
各位巴絲

心情開始恢復,逐步恢復資料更新

由於 PolyU 的預訂期比其他的大學的短,首階段會集中更新 PolyU

希望幫到大家
肯定4 > 3啦
點會 "未必比DDR4差"
點睇
Acer Swift 5 SF514 (New 10th Gen i7)
9k 覺得幾撚正
Ryzen mobile = 垃圾
3000series係點唔知 冇留意
如果價錢唔係差好遠 laptop一定買intel

利申2700U用家
係啊 用得嫁
d人話經program買既貨好似係差d?
想問下surface laptop 2係咪伏 上網睇啲評論好參差
Acer Swift 5 SF514 (8th Gen i7) 點睇
想輕(盡量1kg內) 同埋可以剪到下片嘅機 係咪得呢部選擇
budget 8000
第10代i5果部 X1 Carbon ok 嘛?
Office文書用
想問ownership ipad係咪包左apple care架
同問surface laptop 2
想買8+256
主要for寫program同文書用
知道同一個價位可以買大陸牌,但不了
唔係
跟ownership 買會唔會有伏?

驚係啲暗病/翻新機
https://www.hktshop.com/nop/vtc2019/

喺呢到買抵唔抵?
啲朋友話買完自己再換個ssd就得
DLLM終生不用surface pro

Yr2果陣買左部NSP
今年見之前裝左好多野,懶得慢慢搞就factory reset
屌你reset完居然係過唔撚到一開始個咩「Welcome」果堆process...
搞到而家仲要boot唔返入windows

屌你Yr4又要買過部係咪CLS...
Macbook換ssd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞