大學 notebook 折扣優惠集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
唔打機,淨係做文書,dell inspiron 5490個spec如何,求師兄解答 (budget around $6000)

https://www.hktshop.com/nop/polyu_cpce2019/dell-ins5490-d1520.html
https://www.hknotebook.com/np19/m.hku-hp/pcs-info?pid=pav15_i5

15吋2kg
i5 10代 ice lake
8gb ddr4 2666
256 ssd+1tb
MX250

點睇
2kg太重
咁好多時同人傾project都要用嘅
Push
swift 3定swift 5好d?
dell部7391都可以諗諗
i5 8G MX250 512G SSD
0.99kg
主要係睇下睇唔睇樣 要幾大個mon
點為之重 重過幾多唔得
要唔要num pad 邊科engine(洗唔洗畫3d)
講晒啲requirement出黎睇下先?
分分鐘原來6000都搞得掂
ching 點睇 acer swift5
邊個好啲?
nsp5 前用家
surface pro 就係垃圾
ownership po 1 果時我已經出黎講唔好買surface 亦都有巴打出黎支持同反駁

你未買既就當我係溫馨提示
買左就祝你好運
睇得出巴打有好大怨氣
但希望你可以客觀啲評論
我建議你可以睇睇pro6評測文
較上代new pro明顯改善散熱,電量
起碼我寫coding,都唔會話特別熱,日常使用足夠一日
最重要係夠輕, 完全滿足到我返學需求
有無人想換quota? 我中大想換DELL quota
兩部機差唔多
最大分別都係個樣同個mon(IPS, LED)

ins 7391部機啱啱先出(asia only), 未有review

port兩部都算齊, 不過兩部都無thunder bolt.
建議你去試下swift個keyboard啱唔啱自己先, 讀it打code多, 一定要啱手感。

呢兩部用足三年都無問題嘅, 不過追求耐用啲就揀其他款會更好
我有hku quota唔需要買機.
我只係想搭單買隻mouse
可以呀 換tg 私下講?
外置ssd 有咁平咩
想問下如果係畢業生可唔可以用到優惠,睇返第一頁條link只係得Lenovo...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞