大學 notebook 折扣優惠集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
https://www.notebookcheck.net/Intel-Comet-Lake-U-in-Review-Complicated-name-and-not-really-faster.431206.0.html
就咁睇comet lake (10th gen)唔係勁過whiskey lake(8th gen)好多,始終都係一樣14nm同一樣4c8t(除左10710u),UHD620

反而pavillion 14果粒i7 1065G7勁唔少,又有新gpu
而且有得加ram
唔介意電細可以諗諗佢
如果pavillion咁不如買envy x369 15
https://www.hknotebook.com/np19/m.hkust-dell/pcs-info?pid=lat_3400_i5

https://www.hknotebook.com/np19/m.hkust-microsoft/pcs-info?pid=surfpro6_i5_128_8#footer-collaspse-0

邊部好d? 唔打機。只睇片,打program,兩款都6000咁上下

Dell聽講部機好嘈?同埋都重
Microsoft個d唔識

聽講話大學notebook 折扣會俾二手機?

乜都唔識,求指點
envy 15重吖嘛過2kg
粒u又舊酒新瓶
雖然1TB SSD係幾吸引
但pavillion 14係真10th gen 仲平3k
<2kg,大學生價$10700,送齊上面包嘅嘢,學校叉電都得
做咩放
係啵原來2粒i7唔同
但係pavillion用過好易壞
換咗大機
衝左t490 i5 $8399, 同t495s 之間考慮左好耐,最終都係對amd driver 淆底,因為諗住用十年八年,intel 同max 40gb 穩陣d,對上一部t61 07 年買而家仲用緊。
樹大仔好似無咩優惠
Poly : Lenovo ThinkPad X390 (i5)
Hp Pavilion 14 (i7)

Ive: Dell Latitude 7300 (i5)

主要 Autocad Photoshop
Budget $7000左右

跪求各位巴打絲打推介
睇spec一定係pavilion
1.最新真10代i7
2.有獨顯
3.可插多條8GB
唔知你講緊邊位巴絲

但睇到某些(老師)全名和惡行, 真係估唔到係啲這麼(低端)的人

也慶幸還有好老師
明白
但係見到有巴打講hp 粒電易壞
所以先係到問下意見
換粒電最多咪幾舊水又有3年保 驚咩
收到
唔該巴打
因為我想要2 IN 1,所以我最後簡左envy x360 15,

個時因為ICE LAKE /COMET LAKE, 同重量,
我都苦惱左好耐先拍板
個人覺得15吋太大太重了我就係賣左部GF63換13吋
之後係envy 13同spectre x360中間諗左一陣
spectre個樣太好J同埋大電
我反而鍾意envy 13個樣多啲
應該買envy 13
btw envy x360 13用 amd u係咪買唔過
envy 13 得 8gb ram
我都想買呢部
amd 靠ryzen依家好咗好好好多
屋企部desktop都係用緊amd 冇病冇痛
不過唔知notebook上面有冇分別
唔放心咪睇返intel
真心問高配xps又4k又6corei7舊電頂唔頂到3粒鐘?
3hrs就肯定得
bundle 點夾法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞