大學 notebook 折扣優惠集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
同問
我買accessory都冇email收
白撞又驚佢真係冇
仲衰過d冇現貨ig shop
見黃金腦場
8th gen. CPU
8gb ram
512GB ssd
內置graphic 620
都要$6300

轉Geforce MX230 $6800
IdeaPad = rubbish

爛佬得Thinkpad系列可買。
我就係ideapad既受害者上年買啱啱過保多十零日就死咗,攞去佢哋到諗住睇下比幾錢整,dklm維修費係機價一半已後都唔會買呢間垃圾公司既野
你買咗幾多日? 好似只可以頭兩日退貨, 仲要畀幾百蚊
我朋友部IdeaPad係間唔中會死
買macbook pro唔買apple care?
冇錢寧願買mba都要買apple care啊
City 果隻配置係好抵,但係ideapad驚驚哋
polyu 舊生可唔可以買HKCC果邊D機架?
無乜特別 文書夠用
spectra x360 普通文書/ Present用抵唔抵買
想問下大家以下兩部邊部好d
1.
Acer Swift 5 SF514 (New 10th Gen i5)

2.
ASUS Zenbook 13

兩部價錢差唔多

另外去百老匯見到Acer Swift 5有15.6寸,都係好輕

想要輕薄,文書為主

唔該大家
acer 同 samsung 你會點揀
見到acer有部swift 用DDR4 ram同4年保
其他都同上面部3叔一樣
巴打你都睇中Acer Swift 5呀
頭先落百老匯親手拎起實物,真係好輕
而且原來佢仲有部15.6寸 swift 5,都係唔過一kg

唔知係咪真係咁好用,同埋我唔知個續航力好唔好

有冇巴打用過可以講講
本身唔想用acer
聽人講好易出事
但係同一樣價佢又真係可以俾到多d嘢
感覺samsung 牌子嗰到賣貴咗
我頭先係百老匯個sale都話samsung賣牌子,個spec唔係話好過人....
我都唔鍾意Acer,只係佢個價錢真係抵到爛,仲要輕薄+touch mon.....

有晒呢d野,ASUS即刻貴幾千蚊
都可以去馬
反正有四年保
反而我擔心佢個續航力,官方話有12小時
實際唔知.....

之前用過macbook,個續航力真係驚人
應該實際四至五個鐘
我部x1電量都係官方宣稱一半
聽閒samsung係多佣d佢竟然都唔推薦
btw 我為咗做fyp先焗住買部
兩邊都係行 8th gen i5 DDR4 8gb ram
但係acer輕好多又薄好多又平d
差咁遠
巴打,Acer swift 5係最新既第十代cpu
samsung就係第八代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞