[轉貼/鬼故/一齊驚] 40年圍村佬真人真事

1001 回覆
898 Like 20 Dislike
30. 井

我地條村, 由盤古初開到而家, 都有d禁忌, 咁都分享給各位師兄.

我地條村, 係有個廢井喺山邊附近, 我出世到依家, 應該係我老豆出世到依家, 都有舊石封住, 上咗年紀的長輩都唔知點解有舊石封住, 我諗被封都有成過百年過外. (嗰舊石都有返咁上下大, 我諗當時要10幾人先搬得郁)

不過聽d長輩講, 無乜事都唔好行過去, 咁, 我諗, 當然人地咁講, 都有佢理由.....

話說, 有一次, 應該9, 10歲左右, 我同d同村兄第玩, 記得係兵捉賊啦, 我做賊, 咁就諗匿埋喺個廢井嗰邊, 等人嚟捉我啦, 不過唔知點解去到廢井個時, 我感覺唔好自在, 及有d涼意...

咁我唔理啦, 光天化日, 應該無嘢㗎.. 突然係背后聽到呀黎婆婆把聲,(嗰時黎婆婆未死㗎) 我擰返轉頭但係唔見到佢. 但係就聽到佢嗌我.. 但我真係聽到, 點解唔見人呢... 之後就聽唔到佢叫..

咁喺到等, 等人嚟捉我啦, 有個做兵的朋友過嚟我嗰邊, 我咪繼續匿埋啦, 點知佢跑過來, 係我前面都好似見唔到我咁, 跟住又跑咗去第二度啦, 我諗唔通我變左做兵, 我要去捉佢. 咁我就跑去捉佢啦, 點知我捉佢嗰陣,掂佢背脊我隻手會穿過佢呢...個時心諗, 唔通我見到係鬼....?

咁我就無再追佢, 我喺度驚啦及跑返屋企啦, 我見到阿媽, 想話比佢知剛才我見到d野, 點知點叫佢都唔理我, 咁我就想用手捉住我呀媽啦, 咦. 點解和剛才一樣啦...

個時我都唔知點解會咁, 個時我就又聽到呀黎婆婆把聲, 就出左去搵啦..咁就沿住把聲搵啦, 然候又番去個廢井個邊. 去到就暈坐.

到我醒番原來以經係自己間屋企, 我問剛才明明係廢井個邊點解會係屋企, 話呀黎婆婆叫人抬我返嚟. 佢話我喺嗰邊暈左喎... 咁剛才係夢境吖, 定係乜呢..

最後, 我地條村喺個廢井度起咗間磚屋, 唔比所有人行入去...

後話: 到依家, 我都唔知點解封咗個井, 另外更加唔知道個井有咩嘢喺度?

真心想知
等出新故
36. 生葬 (人柱)

後話: 好似喺九龍都有呢d建築物, 聽講係雷生春堂 (塘尾道, 荔枝角道交界), 真係唔好重建, 無穿無幹, 都唔好諗..

日日行過 又唔覺得寒喎

出晒名有鬼架喎
等樓主貼
好正呀d故
14. 殭屍地

記得係1981年左右啦, 個時屯門剛開始發展, 咁我又個同學仔係屯門住, 有日同我地講, 話要去拜祖先, 問我地有無興趣一切去, 個時我地聽到有人拜祖先都會去架, 拜完有錢分嘛.

個個地方叫良田村, 即係現在青山醫院, 屯門建新村附近啦, 個時一片都係田, 草呀
咁個日我地成班跟同學仔去啦, 拜完等收錢啦, 咁附近又人係到起棺, 準備將d骨放係金塔啦. 

咁當佢地開棺就係到大叫啦, 我地都唔知佢地叫乜, 咁成班去睇下啦, 先發覺個件屍體係完整無缺. 一d都無化, 但d頭髮就好長. 

聽個位忤作講, 理度係殭屍地, 條屍點樣都唔會化架, 依家先幫你放返落去, 等再擇日幫你地火化啦. 咁我同學仔同佢老豆講, 祖先會唔會唔化架, 佢老豆講, 佢呀爺都有講過比佢知理件事. 葬係到, 真係唔化架.

個時第一次聽, 我返去問d長輩啦, 佢地都知, 良田村係殭屍地.

後話 : 現在良景村, 田景村由來就是以前良田村啦

將軍澳墳場都有
睇完d分享都覺得香港其實都幾猛

仲記得中二定中三個陣,好鐘意襯屋企人訓哂就起身玩電腦。

咁個晚就好似2點左右起身,照常打機啦

咁大概3點幾左右,聽到出面廁所有人開水喉(間房就係廁所對面,廁所有小小聲都會聽到)

咁我諗可能阿妹去完廁所無熄水喉,但係諗落有人出黎去廁所應該好應聲,我無理由會唔知。

咁算啦照出去睇睇,開燈睇又無野,個洗手盤個乾既,個陣都不以為然,照返去打機

隔左陣,又聽到水喉聲,今次開始識驚啦,心諗唔通奶野
膽粗粗開哂成個屋d燈 衝去廁所睇,個洗水盤又係乾既

咁個下我知奶野喇,夜媽媽唔通叫醒老豆老母起身 話有污糟野咩

突然靈光一閃,醒起個陣老死同我講(佢應該都天生有陰陽眼,有次行夜山,佢拎住大燈行緊前面開路,無啦啦黎隊尾話一齊行,咁我問佢做咩,佢話有咩聽日講。原來個晚佢行行下見到有個阿婆拖住個細路女,同埋個細路女拖住隻狗。佢話我陽氣重 同我行就無咁易見到。)

入番正題,咁佢叫我如果真係覺得好似奶野,就即刻打開到道門同窗,有咁大開咁大,再開哂d燈,然後講:唔好意思 打擾哂 不過我好唔舒服,麻煩你離開。仲要記得唔好應承任何野,例如話 如果你走,我就比d咩你。一講左 ,你無比 ,就後果自負。

我最後開左d門窗15分鐘到,突然一下涼風,個心就靜左落黎 之後就一覺訓天光,起身發現成身汗。返到學校即刻同老死講番。佢話好在你記得我教你d野,我專登同你講係有原因 我心諗 你唔早講我屌你

太長既話,唔好意思
睇完d分享都覺得香港其實都幾猛

仲記得中二定中三個陣,好鐘意襯屋企人訓哂就起身玩電腦。

咁個晚就好似2點左右起身,照常打機啦

咁大概3點幾左右,聽到出面廁所有人開水喉(間房就係廁所對面,廁所有小小聲都會聽到)

咁我諗可能阿妹去完廁所無熄水喉,但係諗落有人出黎去廁所應該好應聲,我無理由會唔知。

咁算啦照出去睇睇,開燈睇又無野,個洗手盤個乾既,個陣都不以為然,照返去打機

隔左陣,又聽到水喉聲,今次開始識驚啦,心諗唔通奶野
膽粗粗開哂成d燈 衝去廁所睇,個洗盤又係乾既

咁個下我知奶野喇,夜媽媽唔通叫醒老豆老母起身 話有污糟野咩

突然靈光一閃,醒起個陣老死同我講(佢應該都天生有陰陽眼,有次行夜山,佢拎住大燈行緊前面開路,無啦啦黎隊尾話一齊行,咁我問佢做咩,佢話有咩聽日講。原來個晚佢行行下見到有個阿婆拖住個細路女,同埋個細路女拖住隻狗。佢話我陽氣重 同我行就無咁易見到。)

入番正題,咁佢叫我如果真係覺得好似奶野,就即刻打開道門同窗,有咁大開咁大,再開哂d燈,然後講:唔好意思 打擾哂 不過我好唔舒服,麻煩你離開。仲要記得唔好應承任何野,例如話 如果你走,我就比d咩你。一講左 ,你無比 ,就後果自負。

我最後開左d門窗15分鐘到,突然一下涼風,個心就靜左落黎 之後就一覺訓天光,起身發現成身汗。返到學校即刻同老死講番。佢話好在你記得我教你d野,我專登同你講係有原因 我心諗 你唔早講我屌你

太長既話,唔好意思
留名
好多錯別字,睇得好辛苦
香討睇過
好想繼續睇但唔想上鄉土
支持樓主唔洗修正就擺上來
熟屯元天既會睇得好投入
因為佢d資料好錯
就算係作既都好有心機
不過寧可信其有
lm
lm
留名
留名
百幾篇
當故仔睇好啦
D故唔錯 又有連貫 但D 5p字同錯字真係睇到唔想睇
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞