[轉貼/鬼故/一齊驚] 40年圍村佬真人真事

1001 回覆
898 Like 20 Dislike
香港本土味,以前圍村生活真係好似另一個世界咁,有趣有趣
LM
貼漏左都補番啦,仲嘈乜撚野

樓主繼續

13.再見黎婆婆

到我都差唔多30歲啦, 應該2000年中秋節啦, 我地好傳統要返圍村做節, 個時元朗以經無咁落後啦, 
成個元朗真係個不夜城. 話說放工返去做節, 吃完飯就同d兄弟吹水啦, 飲下酒啦, 見都無乜酒, 就出村口士多買啦, 買完就行返入去. 

咁個時都差不多11點, 行行下, 見到個婆婆係村行出理, 個婆婆問我記唔記得佢, 我諗左好耐, 話真係唔記得啦, 咁個婆婆要我再諗真d, 我笑住同佢講, 我真的唔記得呀, 我又多口問佢, 返來做節呀, 佢話係呀, 依家返去啦. 咁我問駛唔駛車你返去呀. 你住邊到呀, 佢話唔駛啦, 我慢慢行就得啦. 咁我就叫佢小心d啦. 佢話知啦, 另外講, 都無見你廿幾年, 你都大左咁多呀.. 

哈哈, 我諗, 婆婆識我, 但我好次我無印象, 咁返到去, 同d兄弟繼續啦, 個時先記得係黎婆婆, 咁我就同我老死講啦, (黎婆婆孫仔), 佢話唔係褂, 咁我地去佢屋企look look, 發覺神檯d野郁過. 

個時成班兄弟及佢老豆都上香啦.. 雖然太夜唔好上香.

後話: 我同我女朋友講, 其實見鬼未必一定是壞事呀. 不過佢就話一世都唔好比佢見到

黎婆婆真係好錫你
72. 被困的小孩

昨天假期, 同一大班舊同學返深圳按摩食飯, 其中我個高人朋友都去, 喺按摩休息其間, 來來去去話題都係關於靈界. 我就唔係好想講, 怕比人以為我地危言聳聽, 更加以為我地吹水唔抹咀. 不過高人朋友同我地講咗個故仔, 聽落去令我有反思.

話說高人朋友佢係做冷氣安裝及維修生意, 有次接咗單生意, 喺南灣附近幫一家人設計及安裝冷氣系統, 住得南灣, 當然要求唔同. 佢會根據戶主要求, 提供最好方案.

咁要去睇位, 去到間屋嗰陣, 個感覺好怪, 喺路口就見放咗對開咗光嘅石獅子, 鐵閘附近就擺咗個好奇怪風水陣, 心諗唔通呢度有嘢?

入到屋內, 戶主係一對外藉人仕, 聽佢地講, 剛剛從代理買入呢間獨立屋, 所有裝修都好新, 唔使翻新就住得, 不過冷氣系統就舊咗啲, 想重新安裝(外國人就係有環保意識, 認為用得就唔會掉, 唔學而家香港人, 乜都要新, 要豪) 報完價及講明細節後, 過兩三星期就開工, 預算六日左右完工. 對外藉人仕就臨時搬去酒店住. 

但係有個問題喺佢心中, 點解上手業主放一個咁既風水陣喺度, 睇又唔係催財嗰隻, 尤其對石獅子, 方向都有問題, 唔係對出面而係對入屋? 呢兩個問題喺佢心中一陣, 但好快就唔再理啦, 世間事, 千奇百怪, 理得幾多呀.

到真正開工, 喺天台準備更換冷氣系統嗰陣, 奇怪事就發生, 事源佢喺天台準備拆部舊機落地下, 當時天氣唔係好好, 高人朋友喺天台望落鐵閘個位置, 見到有一個6~7歲細路仔想出去. 但係細路仔去到鐵閘時就停低, 兩隻石獅子就好似狗咁喺咁叫. 咁嘅情形, 高人朋友就知道嗰個陣係用來困住個細路, 但係點解要咁做呢? 唔通一間屋內有鬼會令人發達? 又或者係其他原因要困住佢?

當日收工, 佢行出去, 就見到個細路仔跟住, 但係一過鐵閘, 個細路又停咗喺度, 佢擰返轉頭望吓佢, 見個細路係咁喊. 當時佢真係想問吓個細路點解喊, 但係好多工人喺度唔多方便, 因為正常人見到你對住空氣講嘢, 唔嚇死都話你神經病.

第二日再開工, 佢成日都心不在焉, 喺度諗住尋日嘅事, 不過自己係老闆, 返工發夢無所謂啦. 到收工, 佢就叫班工人走先, 等多半個鐘天都黑晒佢先走, 當佢走出去嗰陣, 個小孩又跟住佢, 佢就問個細路仔: 你做咩唔出去? 個細路就指住個鐵閘及石獅子, 然後又停喺個鐵閘度係咁喊…佢就唔理就走, 因為有師父擺啲咁嘅陣, 當然係有佢理由, 都係唔好咁多事理人啲嘢啦

當佢走到出路口, 準備拎車走嗰陣, 喺路口見到一男一女企喺度, 唔使講當然唔係人啦, 嗰對男女用好誠懇眼神望住佢, 想佢幫吓個細路. 但佢心諗無謂去惹事, 就開車返去. 到夜晚返到去食飯嗰陣, 佢望住自己老婆同個女, 心諗, 嗰對男女會唔會係個細路嘅父母? 喺人間都有親情, 何況係鬼.. 

嗰晚佢同老婆講返佢見到嘅情況, 佢老婆就話幫吓佢地, 等佢地一家團聚, 可以轉世投胎.. 但係有樣嘢佢真係好唔明白, 點解要困住個細路喺間屋度呢? 因為一唔小心, 萬一放錯咗隻惡鬼出去, 擔心有後遺症.

如事者, 差唔多每日收工都見到一樣情形, 去到工程完前一晚, 佢走去度鐵閘嗰度, 用塊紅布將個陣遮住, 塊紅布當然唔係普通布啦. 然後個細路仔就可以過到度閘, 到差不多到石獅子又照辦煮碗. 等個細路仔可以經過. 到出到路口, 見個細路仔跑去嗰對男女度. 佢見到對男女攬住個細路仔係咁喊. 到佢行埋去嗰陣, 佢地三個向佢躬完就消失咗. 我地聽完, 就問跟住點啦, 佢就用一個笑容來回答我地. 

後話: 我聽完佢講, 比著我都會咁做, 但我有個疑問, 係唔係所有鬼魂都一定係有惡意呢, 可能人與鬼從古代開始就不兩立, 所以有些人一遇到, 不問情由, 就搵師父幫手. 但既然遇到, 必有因果. 或者無你地想像中咁可怕呢.
我唔明帶喜係咩概念,如果係先人嚟指點,你做大壽先去做,即係都六七十歲啦,指點極你都過咗大半世啦.......
79. 阿琳

喺我好細個個陣, 村d老人家成日都講故仔比我地班小朋友聽, 成語, 鬼故咩都有, 其中一個我想同大家分享一下.

話說差不多100年前嘅香港, 英國人統治, 但元朗始終唔同市區, 嗰時有法律等於無法律, 如果喺條村發生事, 都用村內法律嚟解決. 例如通姦, 偷竊等. 另外嗰時村長, 族長係好大權力. 佢地講乜就係乜. 講起舊社會, 自由戀愛係一件無可能嘅事, 男女對象必定係由父母決定, 正所謂盲婚啞嫁, 童養媳, 根本係平常事.

阿琳, 佢自從12歲死咗雙親後, 因佢唔係男丁, 無繼承權, 就比佢伯父賣咗比元朗一個望族做童養媳, 佢個所謂老公得9個月大. 去到夫家, 點會係做新抱呀, 簡直慘過今日嘅菲傭, 要服侍老爺奶奶一切起居飲食, 仲要耕田種菜. 為求生活, 所以每日都辛辛苦苦地過活. 

過咗幾年後, 阿琳都17歲, 但係唔知點解個肚一日大過一日, 當時社會係唔容許有呢種事, 佢老爺奶奶為咗找個姦夫出嚟, 每日都毒打佢, 最後得知就係村長所為. 佢老爺奶奶知道後當然跑去同村長理論啦, 嗰時村長權力係好大, 橫手又多, 所以比錢解決咗. 佢老爺奶奶雖然收咗錢, 但係點同村民交代呢, 最後相量後, 就屈阿琳同村中一個無賴通姦. 

到某晚, 阿琳同個無賴就比人捉去祠堂, 當時無賴都話冤枉, 阿琳就話係比村長強姦, 但係族長都無聽佢兩個解釋, 不由分說就判最嚴重刑, 就係浸豬籠. 處決地方就係近南生圍嘅錦田河. 

因當時兩個人根本無通姦, 所以臨死前就向害佢地嘅村長及阿琳老爺奶奶落咗個好毒詛咒, 就係絕子絕孫. 講真呢種詛咒喺平時無人會理, 但一對臨死嘅人落嘅話, 就真係令人不安.

時間慢慢流逝, 阿琳嘅所謂老公, 當時都唔夠5歲, 有一日被發現喺村內失蹤, 當然佢老爺奶奶打鑼打鼓去搵, 到搵到佢嗰陣時, 都已經過咗兩日. 原來係跌咗落個廢井入面, 最離奇係個廢井原本比木板封住, 佢老公係點樣跌落去呢? 嗰陣佢老爺奶奶九代單傳得一個仔, 當然傷心欲絕. 當時好多村民都諗起, 會不會係阿琳落嘅詛咒靈驗呢.. 

咁最驚嗰位當然係村長, 呢件事係因佢而起, 所以由嗰刻開始佢就提心吊膽, 下令所有村民唔可以再提起. 但要嚟嘅始終會嚟, 佢嗰兩位公子, 一個就喺出墟嗰陣, 無啦啦喺路上暈倒, 撞落塊石死咗, 另一個就半夜三更比人發現喺棵龍眼樹度吊頸死. 事情發生後, 好多村民為怕阿琳鬼魂報復, 所以都離開村莊暫避, 而村長因為失去兩位兒子內疚, 最後都投河自盡尋死.

沒有村民嘅村, 點可以叫村呢, 當時族長無計好施之下, 就向鄰村求救, 問下有無方法可以解咒. 喺舊社會, 一聽到關於鬼神事, 個個都耍手擰頭, 各家自掃門前雪. 最後聽到有人話試吓搵班道士做返場大法事, 化解一下. 當做完法事之後, 真係無再有死人事件, 但過咗一個月, 今次連族長都死咗喺個魚塘度. 所以剩返嘅村民都決定暫時搬去另一度地方. 等無事先再返去. 

聽完呢個故仔, 當時我地班小朋友當然想知係邊度地方啦, 但嗰位老人家就話你地估吓啦. 開頭我地以為講自己條村啦, 但諗深一層, 我地一定唔係望族. 最大可能就係…..

後話: 好多故仔背後都有一個道理, 最重要提醒人唔好重蹈覆轍. 雖然現今好多人都唔鍾意以前嗰套, 但係好多野, 根本道理一樣.

死中坑 講你就講啦
樓主呢
留名!
等得好辛苦
留名
由頭睇到落尾
好撚正 仲有無其他post?
樓主呢!
73. 老鼠州

如果喺屯門元朗大嘅師兄, 一定聽過老鼠州, 我就講一個經歷比各位分享吓, 講返時間係70年代尾, 屯門係剛剛開始發展嘅新市鎮, 好多土地都係填海出嚟, 屯門市廣場到安定村都係填出嚟.

話說小弟老媽嗰邊有人係漁民出身, 所以每年都會去青山灣青山畫舫飲, 記得嗰時, 三聖村都係入伙無耐. 講返去畫舫一定要坐駁船, 就好似而家珍寶海鮮舫一樣. 老鼠州就正正係青山灣出面一個小島.

記得嗰年9歲左右, 老媽又帶我去飲, 去飲係我每年最祈望, 因為可以坐船及喺船上玩 (細個邊有機會坐呀). 小朋友去飲就玩多過食啦. 記得隻畫舫只有兩層高, 做飲宴多數用低層, 上層就會空喺度, 我地小朋友就最鍾意喺樓上玩.

嗰次去飲特別難忘, 因為一上到上層, 已經見有好多小朋友喺上面玩緊, 但係一個我都唔識, 因為每年都係同d表哥表姐喺上面玩. 咁唔識嘅我就落返去啦. 老媽問我點解唔上去, 我就話上面一個都唔識. 表哥表姐又未到. 到夜少少, 班表哥表姐都到晒, 咁我地就衝上去玩啦. 但係之前班小朋友已經唔喺度. 我就同表哥表姐講, 頭先你地未到, 上面已經好多人喺度玩緊, 但係唔知點解而家無晒人, 我其中一個表姐就話落去睇下. 到佢返上嚟就話, 小朋友只係得我地呢班. 根本無其他人喺度.

班表哥表姐話我講大話, 但係明明我眼見係有嘛, 做細路明明講真都比人話講大話, 我當然喊住叫呀媽啦. 落到去, 我媽問我咩事, 我就原原本本講比佢聽, 佢聽完就話: 你唔好再上去嘞, 喺度邊度都唔好去.

到差不多開席, 班表哥表姐落返嚟, 就同我講, 頭先玩玩下, 唔知點解多咗一班人出嚟又喺到玩, 佢地就問嗰班人, 但係嗰班小朋友只繼續玩無理佢地. 我同老媽講, 表哥佢地都見到呀. 跟住成圍檯嘅人都靜晒無出聲. 嗰時細個, 都唔知佢地點解.

到走,坐駁船, 喺駁船上見到嗰班小朋友繼續喺樓上度玩, 我就同老媽講: 嗰班小朋友仲喺度, 你見唔見到呀, 當然隻駁船上d人個個鴉雀無聲.我老媽就話: 你唔好講野嘞收聲. 當時我唔知點解, 返到村口, 就被老媽捉住拜土地公. 到我大少少, 我老媽就同我講: 話原來嗰日我係見到鬼, 佢話青山灣嗰度d漁民, 喺年幼體弱, 意外浸死, 無錢安葬, 好多時就會隨便葬喺老鼠州. 所以青山灣夜晚都成日鬧鬼.

後話: 隨住屯門發展, 而家老鼠州附近海域都已經填晒, 而家變咗個兒童公園, 位置就係兆麟苑一部份. 如果屯門師兄一定知喺邊, 但係個山仔實在太多人骨, 所以政府無將個山仔剷平. 驚會嚇怕住嗰邊嘅人..

個公園仲要係海盜船主題,早幾年有晚半夜無故火災,有人見到有細路放火,警方同消防到場後話無可疑
留名
繼續post la
73. 老鼠州

如果喺屯門元朗大嘅師兄, 一定聽過老鼠州, 我就講一個經歷比各位分享吓, 講返時間係70年代尾, 屯門係剛剛開始發展嘅新市鎮, 好多土地都係填海出嚟, 屯門市廣場到安定村都係填出嚟.

話說小弟老媽嗰邊有人係漁民出身, 所以每年都會去青山灣青山畫舫飲, 記得嗰時, 三聖村都係入伙無耐. 講返去畫舫一定要坐駁船, 就好似而家珍寶海鮮舫一樣. 老鼠州就正正係青山灣出面一個小島.

記得嗰年9歲左右, 老媽又帶我去飲, 去飲係我每年最祈望, 因為可以坐船及喺船上玩 (細個邊有機會坐呀). 小朋友去飲就玩多過食啦. 記得隻畫舫只有兩層高, 做飲宴多數用低層, 上層就會空喺度, 我地小朋友就最鍾意喺樓上玩.

嗰次去飲特別難忘, 因為一上到上層, 已經見有好多小朋友喺上面玩緊, 但係一個我都唔識, 因為每年都係同d表哥表姐喺上面玩. 咁唔識嘅我就落返去啦. 老媽問我點解唔上去, 我就話上面一個都唔識. 表哥表姐又未到. 到夜少少, 班表哥表姐都到晒, 咁我地就衝上去玩啦. 但係之前班小朋友已經唔喺度. 我就同表哥表姐講, 頭先你地未到, 上面已經好多人喺度玩緊, 但係唔知點解而家無晒人, 我其中一個表姐就話落去睇下. 到佢返上嚟就話, 小朋友只係得我地呢班. 根本無其他人喺度.

班表哥表姐話我講大話, 但係明明我眼見係有嘛, 做細路明明講真都比人話講大話, 我當然喊住叫呀媽啦. 落到去, 我媽問我咩事, 我就原原本本講比佢聽, 佢聽完就話: 你唔好再上去嘞, 喺度邊度都唔好去.

到差不多開席, 班表哥表姐落返嚟, 就同我講, 頭先玩玩下, 唔知點解多咗一班人出嚟又喺到玩, 佢地就問嗰班人, 但係嗰班小朋友只繼續玩無理佢地. 我同老媽講, 表哥佢地都見到呀. 跟住成圍檯嘅人都靜晒無出聲. 嗰時細個, 都唔知佢地點解.

到走,坐駁船, 喺駁船上見到嗰班小朋友繼續喺樓上度玩, 我就同老媽講: 嗰班小朋友仲喺度, 你見唔見到呀, 當然隻駁船上d人個個鴉雀無聲.我老媽就話: 你唔好講野嘞收聲. 當時我唔知點解, 返到村口, 就被老媽捉住拜土地公. 到我大少少, 我老媽就同我講: 話原來嗰日我係見到鬼, 佢話青山灣嗰度d漁民, 喺年幼體弱, 意外浸死, 無錢安葬, 好多時就會隨便葬喺老鼠州. 所以青山灣夜晚都成日鬧鬼.

後話: 隨住屯門發展, 而家老鼠州附近海域都已經填晒, 而家變咗個兒童公園, 位置就係兆麟苑一部份. 如果屯門師兄一定知喺邊, 但係個山仔實在太多人骨, 所以政府無將個山仔剷平. 驚會嚇怕住嗰邊嘅人..

個公園仲要係海盜船主題,早幾年有晚半夜無故火災,有人見到有細路放火,警方同消防到場後話無可疑

我都記得
細個搭車成日經過,想去個公園玩,呀婆都叫我唔好去嗰頭玩,細個以為呀婆驚離屋企遠,點知
81. 醫院

記得喺我仲做緊工程公司期間, 有位同事要做眼科手術, 喺銅鑼灣嘅東華東院. 講真, 除咗去大球場睇波, 平日無乜理由都唔會去. 講返我位同事叫阿興, 佢年紀同我差唔多, 係一位無神論者, 正所謂天不怕地不怕嗰種人嚟.

一場同事, 當然要去探病, 小弟就搵個星期日, 踢完波就上去探病, 記得嗰日探病時間係下午兩點左右, 去到醫院, 就問下邊棟樓幾號病床. 講真我都怕去醫院, 因年少嗰陣, 喺醫院日頭見盡生離死別, 夜晚就更恐怖, 有時聽到d老人家喺度呻吟, 有時又會見到啲你唔想見到嘅嘢.

依照詢問處比我嘅床號, 好快就搵到阿興, 寒暄幾句, 順便問吓佢幾時出院. 臨走嗰陣, 阿興拉住我問, 你信唔信世上有鬼? 如果係其他人問我聽完就唔會理, 但今次問嘅係一位無神論者, 仲係平時天不怕地不怕嘅人, 我就話: 信者有, 不信者無啦.. 點解你會突然問呢個問題, 你唔係一直唔信有鬼嗎?

望住阿興個樣, 佢好認真咁同我講, 話喺住院期間, 有晚見到個婆婆喺度行來行去, 嘈住佢訓唔到, 開頭以為係醫院d清潔阿姐, 就叫姑娘嚟啦, 點知阿姑娘話: 你傻咩, 咁夜乜阿姐都收工啦. 你一隻眼, 眼花呀. 

咁阿興都以為自己眼花, 無理到就照訓, 到第二晚, 又係比個阿婆行路聲嘈醒, 呢次佢就無再叫姑娘, 諗住落床同阿婆婆講, 叫佢唔好深夜喺度行嚟行去, 點知轉個彎阿婆就唔見咗. 到第二朝問返同房病友, 佢地都話訓到死魚咁唔知呀, 如是者, 連續幾晚都俾阿婆嘈醒, 佢就諗, 今晚一於坐喺度唔訓, 一見到阿婆行過就鬧佢夜晚成晚周圍行嚟行去. 

就喺嗰晚深夜, 阿婆又出現, 阿興呢次就跑去同阿婆度講: 阿婆婆, 你晚晚都喺度行嚟行去, 嘈住人地訓覺㗎. 婆婆就同佢講: 先生, 你每晚都見到我㗎? 阿興就話: 係呀, 你晚晚咁大腳步聲, 點會唔知你喺度呢. 阿興講完, 背後就傳來姑娘把聲, 話: 先生, 你咁夜唔好咁大聲啦, 你嘈住其他人訓呀. 阿興就同姑娘講, 有個阿婆喺度行嚟行去你又唔話佢, 點知姑娘同佢講, 邊度有呀, 我剩係見到你咋. 其他病人都被佢地嘅對話嘈醒. 都異口同聲話, 邊有阿婆呀, 你眼花咩.

但係阿興話, 明明個阿婆就企咗喺度, 點解佢地話睇唔到? 佢又望返個阿婆, 婆婆話: 先生, 對唔住, 嘈親你, 我以後都唔行呢度啦. 跟住阿婆就無啦啦喺佢面前消失咗. 阿興俾呢個情景嚇親, 因為成世仔都未見過. 成個人嚇到無晒反應, 要姑娘扶返去張床度.聽完阿興咁講, 我話世間上千奇百怪, 你可能時運低見到, 咁你而家信世間上有鬼吧.

後話: 好多人好奇, 世間上係唔係真係有鬼呢, 我唔想導人迷信, 雖然而家未有科學根據可以證明, 但不論中國, 定係外國, 都有文獻有記載鬼魂存在, 就姑且當有吧. 寧可信其有嘛.
82. 驚魂夜

當小弟仲係中學生嗰陣, 每年聖誕節假都會宿營, 嗰陣最興就係去長洲、大嶼山等地, 我諗而家都係. 想當年香港交通無而家咁好, 去一趟目的地, 由元朗出發, 最少都要四, 五個鐘頭. 

中五最後一個聖誕, 班中兄弟姊妹決定自己攪畢業宿營, 地點喺大嶼山塘福, 三日兩夜, 人數大約13人. 小弟當年踢預備組, 夜晚喺旺角場踢完波先入去. 依稀記得差不多坐9:30夜船入大嶼山, 嗰陣船上已經無乜人, 坐夜船最好就係可以睇維港夜景, 

到咗梅窩碼頭差不多已11點, 咁啱巴士剛剛開咗, 唯有坐的士入去, 大家都知大嶼山啲的士, 有幾多部呀, 等咗好耐先有一架. 差不多到我嗰陣, 後面有位小姐問我去邊, 我就話塘福, 嗰位小姐就話佢去長沙, 問可唔可以一齊坐, 最多比返錢我, 我就話無問題啦, 都順路. 

終於到我地上車, 我就同司機講, 先去長沙, 後到塘福, 司機聽完就開車. 途中, 我問嗰位小姐係唔係去宿營, 佢話唔係, 佢喺長沙嗰邊住. 沿途我同位小姐都有講吓停吓. 到差不多過咗貝澳, 司機哥哥就問我, 你入去長沙接人? 我話唔係呀, 係呢位小姐去長沙, 我去塘福.

但司機哥哥就話, 先生, 邊度有小姐呀, 成架車得你一個, 你仲沿途喺度講嘢, 你咪係傻㗎? 你唔好嚇我呀.. 我聽到司機哥哥咁講, 再望去嗰位小姐度, 嗰位小姐望返住我就無再出聲. 我另外望向司機位嗰塊倒後鏡, 真係成架車得我同司機兩個人. 咁嗰位小姐咪係? 唔係啩, 點解我咁好彩成日都撞到,

到差不多去到長沙嗰邊, 司機哥哥問我長沙邊度停, 嗰位小姐就再開口話, 警署, 我聽完就同司機講, 警處停一停. 當去到警署, 我望住嗰位小姐慢慢消失, 差不多過咗成分鐘, 我見無乜事發生, 就叫司機再開車, 當開車嗰一刻, 我望返轉頭, 就見嗰位小姐沿斜路行上警署上面.

過咗一陣, 司機哥哥問我係唔係撞鬼, 我話應該係啦, 佢又問我隻鬼係唔係一位小姐, 大約廿幾歲, 我話係呀, 你點知㗎, 佢話都唔係第一次遇到啦. 每年聖誕都一定遇過咁滯.  我問返司機知唔知嗰位小姐咩來歷, 佢話都唔知, 只知係近幾年先出現.

當到咗塘福巴士站, 我就搵返我啲同學啦, 同佢地講頭先我坐的士遇到嘅情形, 班同學佢地當然唔信啦, 仲同我講夜麻麻唔好講, 嚇到訓唔著就唯我事問. 就喺零晨三點左右, 我地男仔房門突然聽到拍門, 我矇矇矓矓開門睇吓發生咩事, 就見到有位女同學好驚咁同我講: 你地快啲起身啦, 阿佩好似比鬼上身咁, 猛話唔去醫院.. 話去咗一定死, 佢點都唔去醫院.

我地成班男仔聽到即刻過去睇下咩事啦, 一入到女仔房, 就見阿佩口中喃喃地講, 就係你地班人害死我, 叫咗話唔去醫院, 你地點解唔聽我講, 呢幾句說話, 從阿佩口中重重複複地喺到講..嗰陣, 成班人驚到唔知點算, 最後我就最好彩, 比成班人老點, 要我諗辦法, 唉, 點解我成日都係咁, 六合彩又唔見我中. 但始終都要有人處理, 咁除咗我, 我都諗唔到邊個可以處理到. 唯有硬著頭皮.

我叫成班同學出去, 只留低我同阿佩, 當房門閂後, 我留心睇會唔會係阿佩玩嘢嚇我地, 見佢雙腳腳踭唔掂地, 就確定真係鬼上身…我問, 小姐, 我有咩可以幫到你, 見佢無反應, 又係咁講返頭先嗰幾句嘢. 我唯有用老方法, 除低粒玉, 將粒玉掛喺阿佩條頸, 然後用中指點佢眉心, 跟住阿佩就暈咗, 我就發哂軟蹄坐喺地上面. 並叫返班同學入嚟.

過咗陣, 阿佩醒返, 問我地班人喺度做咩, 當時我地都唔敢講, 就講大話, 話我地全部訓唔著, 不如出去巴士站等睇日出.. 其實就唔想留喺間渡假屋度. 喺天寒地凍嘅天氣等天光, 加上個個都驚到死, 嗰種滋味真係唔好受. 直到天光後, 我地先敢返返去, 當時我地一致決定, 早走早著. 

後話: 呢個畢業宿營, 真係難忘到嘔, 直到現在為止, 足足23年我都無再去過長沙及塘福. 講返, 喺我地學生時代都知塘福猛, 不過估唔到會比我地遇上罷了. 當時其實我都有聯想到, 鬼上身嗰位, 會唔會就係的士上嗰位呢.
75. 昏迷

話說喺幾年前, 經朋友介紹認識咗一對夫婦, 佢兩個住喺西九嗰邊想搵人裝修, 住嗰度應該經濟都幾好, 但近排再見返個男人, 聽佢講受到經濟不景及投資失利, 好快要將層樓賣出嚟套現, 最慘係佢老婆, 無啦啦患咗怪病, 突然無晒知覺昏迷成半年, 連醫生都唔知咩病. 我當時聽到就安慰吓佢, 跟手講返幾句叫佢唔好過分擔心就算.

到今年年中, 又收到嗰位男人電話, 內容係將會搬屋想我再介紹裝修比佢, 另外問我有無時間出嚟食飯吹水, 心諗兩條佬有咩好吹呀, 不過我都好耐無出城飲嘢, 所以就應承佢.

飲飽食醉準備閃嗰陣, 佢同我講不如上去佢屋企睇吓, 我見時間都算早, 就去睇吓, 因我都未去過嗰邊, 都想睇下嗰邊環境. 去到佢屋企原來係面向昂船州. 咁我問佢老婆病情如何, 佢話都係咁啦, 無乜起色. 佢叫我入去睇吓啦, 咁我同佢入到房, 見佢老婆訓喺張床度, 根本就唔似係病人, 當我地兩個準備出返廳, 突然我就聽到有一下女人聲, 擰返轉頭望, 開頭以為係佢老婆發出, 但望吓又唔似.

出返廳坐, 就問佢老婆點解無啦啦係咁, 佢話都唔知, 只知個印傭見佢喺廳訓, 就到現在都未醒過. 我同佢再吹多一陣水就話 唔阻你啦, 下次再約. 準備出門口走嗰陣, 我又聽到頭先把聲, 心諗咁奇怪, 呢間係一手樓, 無理由有嗰D嘢? 落到樓, 我好奇心又返嚟, 都係返上去再望清楚. 

當我返到上去, 佢見到我就問係唔係漏咗嘢, 我話想再望望佢老婆, 佢見我咁問都好奇怪, 不過都比我入去, 再入到去, 我就將粒玉除抵, 今次就見到佢老婆個魂魄坐咗喺窗邊.

我睇完就將粒玉帶返, 跟住就出返去, 然後打電話比我個高人朋友, 我一五一十講返頭先見到嘅嘢比佢聽, 佢話聽日放工後同我去睇吓.講完之後, 我朋友問我咩事, 我就話, 你信又好, 唔信又好, 你老婆唔係昏迷, 係離魂, 唔知點解佢魂魄返唔到肉身, 我朋友聽日會上嚟幫你. 

到咗第二晚, 我同高人朋友一齊上去, 介紹完, 高人話你地兩個喺廳度等啦, 咁佢就入咗房. 大約過咗半個鐘, 見佢出返嚟, 話無事啦. 我地就入去房啦, 見佢老婆醒返及喺度喊. 話自己發咗個惡夢. 到我地走嗰陣, 高人朋友話比粒玉佢老婆, 叫佢老婆無論如何都唔好除低, 如果唔係, 就無咁好彩可以醒返. 

我問高人點解會咁, 佢話有D人天生就可以離魂, 但自己係唔知, 會當發夢. 當時運底或肉身三顆明燈(眉心及兩邊膊頭)暗咗嘅時候就唔識返入去. 要粒玉或其他方法帶返佢魂魄入去肉身到.

後話: 其實夢境同離魂有無關係, 我就唔敢講, 但有時發夢見到嘅事物, 有時會喺街上感覺曾相識. 有d陌生地方, 從來未去過, 但我去到後又知道嗰度有咩野. 真係唔知點解釋..

會唔會太假,昏迷病人喺屋企昏,咁點維持生命呀?
留名
9. 水牛嶺 (現在是元朗公園)

這個是聽回來, 由村中一個80多歲老人家講的,  唔知係唔係真
都好似有60年左右啦, 個時日本仔打過來時, 個時元朗是新界區比較人多及有錢的
個時日本仔見到乜人都殺啦, 有時捉埋成班殺, 老人家是其中之一, 那時處決地方就是水牛嶺, 那坐小山是元朗市內比較高的地方. 聽老人家講, 佢詐死先無事.

個時細個, 我地d長輩千叮萬囑我地午好去個邊玩, 我都算幾聽話, 我未去過.

到近20年, 元朗發展, 在水牛嶺要起公園, 咁先發覺好多人骨, 另外做了法事, 及起左個百鳥塔安放所有骸骨.

有無元朗師兄知否真的

呢個真事,利申呀媽以前住個頭
google老鼠洲
有d人話d細路係果個公園度玩又會見到班鬼細路

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞