[轉貼/鬼故/一齊驚] 40年圍村佬真人真事

1001 回覆
898 Like 20 Dislike
假到仆街
一個阿婆夜晚12點等巴士
咁都唔驚有問題 問兩句就算
強貼留名!
唔係普通鬼故咁簡單
係係佢字裡行間搵到果種圍村
傳統文化習俗既味道
仲有一點人情味
再加上後話有時講番一d
看似簡單既道理但唔係人人做到既野
真係好正
真真假假都好
幾enjoy 所有故事
36. 生葬 (人柱)

後話: 好似喺九龍都有呢d建築物, 聽講係雷生春堂 (塘尾道, 荔枝角道交界), 真係唔好重建, 無穿無幹, 都唔好諗..

日日行過 又唔覺得寒喎

冇用人柱嘛 btw 以前啲有錢估唔到咁撚核突
喺hkg+有睇過
6. 照水碗 (這個不是我親眼見過)

我條村個時有個呀婆, 古古怪怪, 佢唔係原居民, 我呀媽話唔好同佢接觸. 但個時好多市區人理搵佢
開頭以為係好有錢d人理啦, 到後期先知是原來係來問米.

到有次, 我同村兄弟個呀叔死左, 咁佢和佢老豆就去問米啦. 個時都好奇想知點問米, 但佢老豆唔比我地去. 聽佢講, 佢以為係好似電視個種問米, 原來唔係, 個法器係用個水碗, 經過碗內d水接通陰陽界.
話會見到對方的話對話. (但講真我就無膽量去試啦.)

如果各位師兄知道, 請煩指導

圓光術的一種,可以話係法術/仙術的一種,唔係人人都做到
不過可能有師兄師姐已經講左
夏目友人帳圍村版
點解咁多人正評 錯字又多文句又唔通順 仲要書面口語夾雜睇到勁撚辛苦 描寫得又唔夠細緻 一句起兩句止咁 好似個大肚婆食泥咁 到戲肉既時候其實不過copy and paste左個標題落去
最後屌多下先 屌!哂鳩我時間睇左3篇
點解咁多人正評 錯字又多文句又唔通順 仲要書面口語夾雜睇到勁撚辛苦 描寫得又唔夠細緻 一句起兩句止咁 好似個大肚婆食泥咁 到戲肉既時候其實不過copy and paste左個標題落去

咁你咪出返去囉
追到LIVE
夏目友人帳圍村版

笑左 成件事唯美左
假到仆街
一個阿婆夜晚12點等巴士
咁都唔驚有問題 問兩句就算

當聽故仔就得啦
本身都無預佢100%真
夏目友人帳圍村版

笑左 成件事唯美左

有無貓

咁你咪出返去囉

鬧完再走個心舒服啲
夏目友人帳圍村版

笑左 成件事唯美左

有無貓

貓咪老師
其實係咪得我一個睇緊

一直都睇緊
留名
留名

咁你咪出返去囉

鬧完再走個心舒服啲

好行
62. 風水師

我現在都無做工程了, 講真, 做工程好困身, 日無定時, 所以小弟就跑咗去間日資公司度做行政工作. 第一日返工, 就發覺成間公司好多風水物品, 甚麼北斗, 玉飛碟, 龍龜, 福綠壽, 和合二仙都有. 小弟活咗咁耐都未見過咁多法器.. 但係我公司老闆幾年就換一次, 無理由個個都信㗎.

第二日返工, 剛剛就係風水師父每月上嚟一次, 我上司當然要介紹我識, 等以後我去招呼佢. 嗰位風水師父初次見我, 就帶我去睇公司所有法器啦, 又帶我去窗口望下出面, 話邊度邊度動土, 一見動土就叫我燒乜鬼九天玄女符...我聽完都打個突.

我上司叫我每個部門都行下, 問下啲部門阿頭有咩要睇, 尤其營業部, 一定要每次都要睇. 咁其中一個營業部女同事就問師父, 話屋企好似唔多妥, 近排好黑仔咁喎, 咁師父就比左幾張符叫佢返去燒. 如是者過咗一個星期, 我見嗰位女同事每日返工精神唔多好, 我唔敢問咩事啦, 我都係剛剛入嚟,都係唔好去惹麻煩事啦. 

又過咗幾日, 嗰位女同事走嚟問我, 問師父幾時再上嚟, 我就話, 幾時都得, 我地包月, 即係隨叫隨到嗰隻, 佢就問可唔可以約佢聽日上嚟, 我話聯絡咗再通知你啦. 到師父第二日上嚟, 我就話個女同事有嘢問你, 安排好後, 我就返去開工啦.

當我做做吓嘢嗰陣, 喺營業部傳來好大聲, 我和其他人去望吓咩事啦, 只見到個女同事喺到大叫大嗌, 好似癲左咁喺到自言自語. 我和我上司問咩事啦, 營業部d同事話都唔係好清楚, 只知嗰位女同事見到師父後就發晒癲, 我問師父啦, 師父話佢都唔知咩事. 我上司問我咩事啦, 我就將剛才對話, 話返比佢聽啦, 我話不如報警先啦, 等差人, 救護嚟處理. 

當等警察到嗰陣, 我多口同師父講, 嗰位女同事會唔會係被鬼上身? 我話不如你燒張符睇吓啦, 個師父老死都唔肯, 佢都夠膽, 當住幾十人話: 我約咗其他客, 走先. 有咩事叫我call佢喎. 當佢想走, 嗰位女同事又發狂捉住師父, 好似唔想佢走咁. 我見到咁情況, 一眼就知係鬼上身, 不過我真係唔係咁想幫手, 一來我剛入職, 二來幫完佢, 邊個幫返我呢.

不過最終我都幫手啦, 又係嗰招啦..跟住個女同事就暈左, 師父就好驚咁問我, 點解係咁呢, 我唔理佢啦, 我拍拍個女同事, 見佢醒返, 就問佢要不要去醫院, 佢問剛才咩事, 我就話你做做吓嘢暈咗. 而警察救護都嚟, 我話不如你去檢查一下好d.

送完佢出門口, 我返去自己個位, 第一時間出封離職信, 即日生效,  因為我怕無啦啦成班人走過嚟問東問西, 更加怕有d人用有色眼鏡去睇我. 所以都係早走早著. 費時麻煩.

後話: 怪唔之得聰哥用把口都可以攞廿億啦, 老吹就得, 最緊要有人信.  另外有d野, 佢唔惹你, 你就唔好惹佢. 雖說鬼可怕, 我話人比鬼更可怕..

又一個有頭無尾 無下文嘅故嘞
62. 風水師

我現在都無做工程了, 講真, 做工程好困身, 日無定時, 所以小弟就跑咗去間日資公司度做行政工作. 第一日返工, 就發覺成間公司好多風水物品, 甚麼北斗, 玉飛碟, 龍龜, 福綠壽, 和合二仙都有. 小弟活咗咁耐都未見過咁多法器.. 但係我公司老闆幾年就換一次, 無理由個個都信㗎.

第二日返工, 剛剛就係風水師父每月上嚟一次, 我上司當然要介紹我識, 等以後我去招呼佢. 嗰位風水師父初次見我, 就帶我去睇公司所有法器啦, 又帶我去窗口望下出面, 話邊度邊度動土, 一見動土就叫我燒乜鬼九天玄女符...我聽完都打個突.

我上司叫我每個部門都行下, 問下啲部門阿頭有咩要睇, 尤其營業部, 一定要每次都要睇. 咁其中一個營業部女同事就問師父, 話屋企好似唔多妥, 近排好黑仔咁喎, 咁師父就比左幾張符叫佢返去燒. 如是者過咗一個星期, 我見嗰位女同事每日返工精神唔多好, 我唔敢問咩事啦, 我都係剛剛入嚟,都係唔好去惹麻煩事啦. 

又過咗幾日, 嗰位女同事走嚟問我, 問師父幾時再上嚟, 我就話, 幾時都得, 我地包月, 即係隨叫隨到嗰隻, 佢就問可唔可以約佢聽日上嚟, 我話聯絡咗再通知你啦. 到師父第二日上嚟, 我就話個女同事有嘢問你, 安排好後, 我就返去開工啦.

當我做做吓嘢嗰陣, 喺營業部傳來好大聲, 我和其他人去望吓咩事啦, 只見到個女同事喺到大叫大嗌, 好似癲左咁喺到自言自語. 我和我上司問咩事啦, 營業部d同事話都唔係好清楚, 只知嗰位女同事見到師父後就發晒癲, 我問師父啦, 師父話佢都唔知咩事. 我上司問我咩事啦, 我就將剛才對話, 話返比佢聽啦, 我話不如報警先啦, 等差人, 救護嚟處理. 

當等警察到嗰陣, 我多口同師父講, 嗰位女同事會唔會係被鬼上身? 我話不如你燒張符睇吓啦, 個師父老死都唔肯, 佢都夠膽, 當住幾十人話: 我約咗其他客, 走先. 有咩事叫我call佢喎. 當佢想走, 嗰位女同事又發狂捉住師父, 好似唔想佢走咁. 我見到咁情況, 一眼就知係鬼上身, 不過我真係唔係咁想幫手, 一來我剛入職, 二來幫完佢, 邊個幫返我呢.

不過最終我都幫手啦, 又係嗰招啦..跟住個女同事就暈左, 師父就好驚咁問我, 點解係咁呢, 我唔理佢啦, 我拍拍個女同事, 見佢醒返, 就問佢要不要去醫院, 佢問剛才咩事, 我就話你做做吓嘢暈咗. 而警察救護都嚟, 我話不如你去檢查一下好d.

送完佢出門口, 我返去自己個位, 第一時間出封離職信, 即日生效,  因為我怕無啦啦成班人走過嚟問東問西, 更加怕有d人用有色眼鏡去睇我. 所以都係早走早著. 費時麻煩.

後話: 怪唔之得聰哥用把口都可以攞廿億啦, 老吹就得, 最緊要有人信.  另外有d野, 佢唔惹你, 你就唔好惹佢. 雖說鬼可怕, 我話人比鬼更可怕..

又一個有頭無尾 無下文嘅故嘞

如果佢做到咁,佢一早變左陳振聰啦
63. 會說話的床

現代人都好鍾意買古董傢私, 放喺屋內, 令間屋有氣派, 有d舊傢私會喺古董店有得買, 有d就喺國內收購返嚟. 我又講返個喺做工程嗰時嘅故仔比各位師兄分享一下.

話說小弟喺6~7年前到半山區幫手做個項目, 戶主係個女人, 年紀同我差唔多, 個女戶主好似不可一世咁. 東指指西指指. 好多都係無理要求. 如果聽佢講, 真係樓都淋都似. 記得喺三個月工程期內, 比佢日日電話轟炸, 又乜又柒..又話做乜假期唔開工, 夜晚又唔開工.. (佢知唔知有環保條例㗎)

到差唔多入伙嗰陣, 佢就無啦啦話想要有古董傢私, 最好係清代、明代嗰種啦,見佢咁問, 我就話我地條村有, 不過多多錢錢都唔會賣, 或者你自己去摩囉街睇下啦. 

有日假期, 佢就晨咁早call我, 叫我陪佢去睇傢俬, 我真係好唔願意, 但鬼叫尾期未收咩, 就老遠由元朗去中環, 陪佢去摩囉街睇下啦, 見佢個CHECK LIST, 又檯, 又床...真係好鬼多...心諗, 買咁多, 同間屋設計格格不入. 到最尾有間鋪講, 香港就無啦, 叫佢比張CHECK LIST, 佢地喺國內搵, 搵到就報價..我估個價一定唔平啦, 可能比裝修費更貴.

如是者, 過咗一個月, 間古董店通知我, 話所有貨到齊, 我就同個女戶主去睇下, 因我都唔係專家, 所以都無出聲, 無謂充啦. 但係其中有張酸枝床, 我感覺係有d寒. 好唔自然嗰隻...多口問句, 張床咩年代, 古董店話係晚清時代喎.. 咁見個女戶主無問題, 我就同間古董店約送貨, 

之後送貨, 我就負責擺好d位, 因為係古董, 搬運真係要好小心, 唔係就多多錢都唔夠賠, 最後要擺嗰張酸枝床入主人房, 當班工人準備抬入去, 我聽到一句女人聲: "不要", 另外嗰班工人都好似聽到, 成班友左望右望,都唔見有女人喺度, 咁見無人, 就開始搬, 然後擺好位就走. 等女戶主嚟收貨, 再攞埋尾數就任務完成.

過咗一個星期, 女戶主又call我, 話有唔妥, 叫我上去睇. 我又死死地氣上去啦. 去到差不多7點, 問又咩野啦. 佢話張床有問題, 我就話, d古董稼俬係你訂, 唔關我地裝修問題喎, 但係你想唔要, 要訂過新床, 我地就可以幫你. 佢話叫我訓吓就知道. 心諗, 唔係啩, 叫我上來訓吓張床? 一陣出咗咩事咁點, 我就話唔係咁好, 不如你叫多個人嚟, 或者下次我帶多個人嚟先試啦.

點知個女戶主就話: 怕我食咗你咩. 既然佢咁講, 我就訓吓啦. 不過我叫佢出去房出面等我. 張床幾好呀, 都無咩唔妥, 就訓一陣睇吓, 訓訓吓就隱約聽到有把女人聲, 嗰刻嚇到我成個彈起.. 就望下張床, 再望下個床下底, 都無人喺度? 心諗, 點解有把女人聲? 我就將張墊褥拎開睇吓, 見到張床隱約有個人影喺度.

我出返去嗰陣, 女戶主問我, 張床係唔係有嘢, 我就講返剛才發生嘅嘢比佢聽, 女戶主問我點算, 我就話, 張床係你訂, 我都無辦法, 我真係無能為力啦.

後話: 真係好唔明點解要搵古董做傢俬, 要氣派? 要品味? 其實好多古董都來歷不明, 根據老人家講, 好多時人死後, 好多都會附喺傢俬度, 尤其係床, 所以老人家講得無錯, 入人屋, 切勿訓人張床.. 另外個女戶主足足煩咗我成年, 整到我電話都要換, 避開佢. 我地新界人唔係好隨便….
19. 義塚

咩叫做義塚呢.就係有d人將d無人認領的屍體埋葬係某個地方, 我知最出名係沙頭角沙嶺啦

其實我地屯門元朗都有, 不過就無乜人知, 其中兩個係稔灣, 龍鼓灘, 另外一個係屯門蝴蝶村附近 (近紅樓個邊), 呢個故仔係一個世世代代做忤作的朋友講比我知. 

做得忤作, 跟本就無可能轉到行, 連我個朋友都係, 家族生意, 佢都要繼承啦.

咁, 個年代又係60年代啦, 之前我老豆, 呀叔個單野個年代 (原來佢地去個到做邊野就係幫手將d無人認領d屍體放係義塚)

話說我朋友個老豆因為係個時差不多日日都有屍體飄晒係流浮山, 下白泥, 龍鼓灘等地方, 所以佢就同佢老豆搬去個邊住啦. 方便做野. (個時我地元朗交通真係發達到你唔信. 一個地方去一個地方都要成個幾鐘.) 聽佢老豆講個時d屍體好奇怪, 係一堆堆綁住, 睇理係比人殺死然後順水流流到香港.

有日, 佢又收到流浮山警處通知, 要去稔灣附近執屍啦. 佢發覺呢次好特別, 全部都係女性. 個個都係后生女, 合共五個.  其中一個就好似係剛剛死坐無耐. 咁, 佢就叫埋當地村民幫手抬佢地去義塚啦, 聽番每條屍收10元, 係個個年代10元好多架啦.

咁準備落葬個陣, 奇怪事就發生, 發覺其中有條屍唔見左, 咁好大鍋架嘛, 個警察同佢都周圍搵啦, 問d村民又話唔見. 最后就都搵唔到, 咁係記錄就改返四個. 聽佢老豆講, 少左10元幾唔開心. 

如是者, 咁又過左幾日都無人通知有屍體, 咁佢就去幫手採蠔啦. 有d收入都好呀. 佢話發覺其中有個女仔好似個日其中一個屍體個樣, 但心諗, 邊有可能呀, 如過真係都唔會光天白日出理啦.另外就諗可能佢無死到, 所以係呢度住啦.

咁又過左幾日, 差不多日日都見到佢, 但就發覺佢有點異味, 好似係屍臭, 但心諗無可能架..
咁就同佢老豆講返啦, 佢老豆聽完當然鬧到佢死死下啦, 咁大件事都唔同佢講.

咁佢同佢老豆走去睇下啦, 見佢係間屋仔到住, 佢老豆就一個人入去啦, 佢老豆就無入去啦..

不過聽佢講, 聽到個女仔係度喊, 過左一陣, 見佢老豆抱起個女仔出來, 個時d村民都唔知咩時, 就問佢老豆啦咩時啦, 佢話個女仔跟本就係死左好耐, 不過連佢都唔知, 所以講比佢聽個事實. 聽完就喊然後就無晒動靜. (可能就係現在講活死人啦)

因義塚係葬d無名無姓的人, 所以知道佢係邊個, 所以就將佢葬係靈渡寺個邊, 由佢老豆比錢, 佢話呢件事係佢個仔唔好才出錢...另外佢老豆就寄信返去個女仔大陸個地址等佢d家人善後.

唔知香港其他地方, 有無出現同樣事情發生, 有的話, 多謝分享.

65. 和合石站

有次去上水做嘢, 識咗個伯伯, 從佢口中聽到個故仔, 咁就同各位師兄分享下.

時間應該係戰後左右吧, 嗰時九廣鐵路有條支線, 喺由粉嶺站至和合石站, 條支線作用係平日用來運送死屍, 到春秋二祭就運送考子去拜山.

伯伯嗰陣喺九廣鐵路做職員, 聽佢講嗰時政府為處理大量屍體要喺和合石起墳場. 加上嗰個年代北區算係落後地區, 四圍都係田野, 嗰時和合石支線唔係日日都開, 一個星期開幾班, 視乎有幾多屍體而定, 

聽伯伯講, 嗰時高鋒期, 成架貨運列車都係死屍, 冷凍又技術落後, 好多時D屍臭真係令人作嘔, 尤其夏天最犀利. D屍血又會喺架列車度流出嚟, 所以嗰條鐵路生人勿近, 

但係做職員, 因為要檢查鐵路有無損壞, 所以佢每星期都要去檢查一次, 佢記得有次去檢查, 喺途中見到有D手手腳腳, 當時佢都見怪不怪, 不過今次就係見到有個女人頭, 真係第一次見到, 可能係途中跌左出嚟, 佢當時就好心, 就喺鐵路旁邊挖個窿葬咗. 之後就繼續去檢查.

過左幾日, 朝早, 佢天未光就返到粉嶺站準備開工, 準備緊嗰陣, 突然背後有個女人企喺度, 佢望吓個女人, 佢衣著唔似新界人, 係九龍香港嗰種, 佢問: 小姐, 你點入到嚟, 我地門都未開, 但個女人無出聲, 淨係望住和合石嗰邊, 
阿伯伯開頭都以為個女人想去和合石拜祭先人, 就同佢講, 呢段時間係無車去, 要去就要行路去. 點知個女人聽完就自己行落路軌, 一個人行咗去, 伯伯就無理個女人繼續工作.

又過咗幾日, 檢查路軌時又見到個女人喺度, 伯伯就好奇怪啦, 要拜先人都唔會拜咁密啩, 就問佢做咩啦, 個女人都係無出聲, 佢就無理到個女人, 繼續做檢查.

如是者, 喺半個月內見到個女人好多次, 每次個女人都係著同一件衫, 嗰時佢就諗, 會唔會係撞鬼呢, 為咗呢件事, 佢走咗去問和合石班忤作啦, 問下呢半個月內有無咩特別嘢, 其中就有個忤作就話, 有件女屍無咗個頭, 佢地搵勻成架列車都無, 咁就幫佢葬咗先啦. 阿伯伯聽完, 心諗會唔會係嗰日個女人頭呢….

又過左幾日, 佢又見到個女人, 今次佢就問同個女人, 你係咪搵野呀, 個女人又係無出聲, 但就示意係, 阿伯伯就話, 你跟我嚟啦, 我帶你去搵, 聽佢講, 嗰時佢都好驚. 佢帶個女人去到嗰日埋葬個頭嘅地方, 問佢係唔係搵呢樣嘢, 個女人示意係, 跟住伯伯話: 我聽日幫你放返佢啦, 跟住個女人就開口同佢講 “多謝” . 伯伯講, 佢係第一次, 同最後一次聽個女人講嘢. 之後就消失喺佢眼前…

最後, 我就問, 咁之後你仲有無見到佢呀, 佢就話無啦, 佢話係唯一一次撞鬼, 不過就話完事後, 一切順順利利, 每次遇到危機, 都逢凶化吉喎..

後話: 我聽完伯伯講, 都半信半疑, 就上網查吓啦, 原來真係有條和合石支線, 另外又諗起中文大學辨子姑娘, 時間同伯伯講嘅年份差唔多.. 會唔會辮子姑娘又係同伯伯所講嘅差唔多呢.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞