[轉貼/鬼故/一齊驚] 40年圍村佬真人真事

1001 回覆
898 Like 20 Dislike
21. 木鴨 

呢個我第一次聽, 我諗香港好多人都無聽過, (除左鄧氏子孫) 係元朗傳左幾百年鬼故.

話說6, 7百年前, 元朗以經有人生活, 個時應改係宋朝尾啦, 聽我d長輩講, 當然唔係60歲內個d啦. 起碼都有80歲以上啦. 係元朗錦田個班鄉紳救左位南宋皇姑,  唔知個時邊位皇帝為表佢地救駕有功, 就命人送上一隻皇家木鴨. 

個隻木鴨用理做咩呢 聽d長輩講原來係隻木鴨流經個d地方, 所有土地都屬於鄧氏. 個時係錦田河開始流, 流呀到屯門大欖涌. 你地可以睇下地圖便知道有幾大地方啦

個時係大欖涌有個漁民係海見到有隻木鴨係海到漂. 咁佢就羅理睇下啦, 見到木鴨有個皇家家徽, 咁就拿去官府啦. (聽d長輩講, 個時官府係屯門, 地點我就唔知啦), 點知班官爺見到就不問分說就斬左佢個頭.. 聽講死個陣時都唔知咩罪.

咁, 如是者, 每每某段時間, 都會係屯門出現一個手拿木鴨無頭鬼, 並周圍問人隻木鴨係邊個架.
由於個漁民死關於鄧氏, 所以鄧氏得到d土地都下令子孫唔好去屯門, 怕比隻鬼害.

個時係屯門d人都好驚啦, 咁就去官府要求做法事啦, 個時都出通動青山寺d高僧d先點. (個個年代, 青山寺係香港最早及德高望重的寺)

後話: 呢個故仔都幾百年, 真的假的都無從知道啦
22. 姐姐

早排聽我哥講返比我聽,(我呀哥大我5年), 個時我好細個4, 5 歲左右,  佢話我成日都同空氣講野, 以為我係經過上次個單野后遺症 (即係以為我傻鬼左). 

咁, 我阿哥叫我慢慢諗下個時咩事啦. 係我印象中, 個時有個姐姐成日放學后就接我去玩. (個時唔知點解, 同村兄弟唔會同我玩, 連我阿哥都唔同我玩), 個姐姐好靚架, 不過成日都係著同一黃色衫. 依家諗返都有d野, 永遠係夜晚就未見過佢, 喜慶事又未見過佢. 可係隔離村褂.

唔, 依家諗返, 個姐姐笑容都好好架, 不過佢成日都講, 如果我係男仔幾好呀. 我話, 你咁靚, 點解諗變男仔呢, 依家諗返個佢表情唔多開心.

依家諗起都唔知幾時唔見左佢啦, 另外d同村兄弟又同我玩番, 所以我都遺忘左呢件事.
到近排, 去隔離村一個朋友到吃飯, 我就發覺朋友個呀媽個樣同個個姐姐個樣有d似. 咁就講笑啦, 話呀伯有 (我地叫伯母做伯有, 伯母= 百無 個名唔好聽) 好似我細個朋友一樣, 咁呀世伯就講: 哈哈, 你個朋友點個樣架, 咁我就形容比佢兩老聽啦..

點鬼知講完, 佢兩老個樣開始有d唔妥, 咁呀伯有就入佢房搵左張黑白相比我睇下, 我一睇就話: 係呀, 呢個姐姐成日係我細個個陣時同我玩架. 佢兩老就問我個陣幾多歲啦, 我話4, 5歲褂. (年記同佢個仔差唔多啦), 咁伯有同我講, 呢個係佢個女,不過係佢10歲時患左重病就死左... 時間係1969年左右, (我就70年出世), 咁呀世伯話無可能同你一齊玩架.你係咪認錯呀..

咁當時都睇左張相好耐, 我話一定係啦, 佢著個件衫和姐姐一樣. (黑白相邊會睇到係黃色呀), 我朋友就問我係唔係真見到佢呀姐, 我話應該係啦, 我就話姐姐成日同我講, 如果佢係男仔就好啦.

佢兩老聽完就係到流晒眼淚, 原本開開心心食飯就變得為左我講d野而唔開心...

最后, 我叫朋友今年重陽節去拜山,一定叫埋我去, 同呀姐姐上香都應該的.

后話: 禍從口出 真係成日都會出現...
22. 姐姐

早排聽我哥講返比我聽,(我呀哥大我5年), 個時我好細個4, 5 歲左右,  佢話我成日都同空氣講野, 以為我係經過上次個單野后遺症 (即係以為我傻鬼左). 

咁, 我阿哥叫我慢慢諗下個時咩事啦. 係我印象中, 個時有個姐姐成日放學后就接我去玩. (個時唔知點解, 同村兄弟唔會同我玩, 連我阿哥都唔同我玩), 個姐姐好靚架, 不過成日都係著同一黃色衫. 依家諗返都有d野, 永遠係夜晚就未見過佢, 喜慶事又未見過佢. 可係隔離村褂.

唔, 依家諗返, 個姐姐笑容都好好架, 不過佢成日都講, 如果我係男仔幾好呀. 我話, 你咁靚, 點解諗變男仔呢, 依家諗返個佢表情唔多開心.

依家諗起都唔知幾時唔見左佢啦, 另外d同村兄弟又同我玩番, 所以我都遺忘左呢件事.
到近排, 去隔離村一個朋友到吃飯, 我就發覺朋友個呀媽個樣同個個姐姐個樣有d似. 咁就講笑啦, 話呀伯有 (我地叫伯母做伯有, 伯母= 百無 個名唔好聽) 好似我細個朋友一樣, 咁呀世伯就講: 哈哈, 你個朋友點個樣架, 咁我就形容比佢兩老聽啦..

點鬼知講完, 佢兩老個樣開始有d唔妥, 咁呀伯有就入佢房搵左張黑白相比我睇下, 我一睇就話: 係呀, 呢個姐姐成日係我細個個陣時同我玩架. 佢兩老就問我個陣幾多歲啦, 我話4, 5歲褂. (年記同佢個仔差唔多啦), 咁伯有同我講, 呢個係佢個女,不過係佢10歲時患左重病就死左... 時間係1969年左右, (我就70年出世), 咁呀世伯話無可能同你一齊玩架.你係咪認錯呀..

咁當時都睇左張相好耐, 我話一定係啦, 佢著個件衫和姐姐一樣. (黑白相邊會睇到係黃色呀), 我朋友就問我係唔係真見到佢呀姐, 我話應該係啦, 我就話姐姐成日同我講, 如果佢係男仔就好啦.

佢兩老聽完就係到流晒眼淚, 原本開開心心食飯就變得為左我講d野而唔開心...

後, 我叫朋友今年重陽節去拜山,一定叫埋我去, 同呀姐姐上香都應該的.

後話: 禍從口出 真係成日都會出現...

copy唔包正字 勿屌
啲故幾好睇 但係睇5p字睇得好辛苦
好多錯字 睇到R哂頭
23. 忤作 (理個我聽番來的)

故事發生係70年代左右, 其實做得忤作, 經歷的奇怪事當然比我地d平民百姓多好多啦, 不過做得忤作, 有些事係唔講得出嚟.

話說我朋友個老豆繼承父業, 佢老人家幾唔願意都要做, 家族生意嘛.. 

有次, 佢收到元朗警署個order話係洪水橋有兩條屍要收, 係一男一女. 聽d師兄講,好似係為情自殺.

但佢老人家個時係唔好願意下先做忤作, 所以跟本就無用心去做好呢份工. 所以聽d師兄講死左就信. 更唔會求証真係死左未, 咁就出事.(你地見到依家d忤作, 將d死屍放係個鐵箱裡面, 個時都係差唔多)

當佢地準備出發走個陣時, 發覺其中個女屍個箱有d震動, 其中一個忤作話會唔會未死架, 不如開番個箱睇下啦, 點貴鬼知佢老人家話: 邊有呀, 你感覺錯褂, 咁個忤作話唔係呢, 真係郁呢, 開箱睇下啦. 因佢係太子爺所以最后都無開箱睇過就送去殮房等驗屍.

如是者, 佢兩個惡夢就開始啦, 佢老人家係第二日聽到d抓鐵聲, 係好刺耳個d聲, 佢老人家以為係幻覺啦, 所以都唔係好理. 但其中個忤作就去同太子爺講, 你又無聽到個d聲, 佢話有呀: 你都聽到呀. 係呀, 會唔會係個d野呀. 佢兩位人兄諗下, 會唔會係上次個單野呢..(佢唔敢話比佢老豆聽, 衰過一次, 今次都唔知點算.)

咁就就去殮房搵個個主管睇下條屍,並問下條屍有咩異樣啦. (基本上做得死人d工作, 都係好熟) 個主管講話條屍唔似自殺至死, 係窒息至死, 並且所有手指都有傷痕, 好似係到抓野咁啦. 

聽完其中個忤作都心知不妙, 可能個女當時真係無死到, 咁佢當然埋怨個太子爺啦, 今次比你累死啦.
點知, 佢話唔會褂. 

咁佢地最後都唔想講出理啦, 怕比追究, (當時如果警察搾得正呢做, 咁佢兩個必定比人告誤殺), 但係個d刺耳聲一個嚮過一日. 佢地最后忍受唔到就同老板講啦. (又係鬧到死個隻啦), 咁為坐求証, 佢地打開個日裝住條女屍個鐵箱, 見到個蓋好多花痕, 及有d人皮膚係上面. 咁就無花無假啦, 今次連老板都唔知點算..(雖然做得呢行, 但心安理得就沒事)

咁佢地三個就去大樹下天后廟搵個廟祝, 睇下佢有咩方法啦. 點知連佢都話無辦法, 咁啦, 你兩個不如親身誠心向佢道歉, 睇下有無轉機啦. 佢地兩個聽完, 就諗點親身呀, 唔通去殮房咩,點知呀老板講, 你地點都要去一次啦, 呢個係無辦法之中辦法. 唔通唔理呀..

咁, 佢就打電話同個殮房主管講, 個主管都鬧到佢地死死下. 個主管講, 日頭就唔好啦, 夜晚過去啦. 無咁多人知. (佢兩個更加驚啦, 夜晚先去)

當晚個主管特登係度等佢兩個過理, 並話比佢地聽, 個條屍係邊一格. 你地自便啦. 我係門口等你兩個.

咁, 佢兩個入去殮房, 今次就覺得好陰森, 平時都唔覺 (可能真係理虧啦), 去到個條屍個格, 就係耳邊聽到d抓鐵聲, 今次就更加聽到"放我出理呀 ,我未死架...嗚嗚....."

個時佢兩個驚到走返出去, 雖然都30幾歲人, 真係怕到要死呀. 但個主管講, 你地點都要入去, 唔通你地想一世都聽到呢d聲, 另外你地良心會好過?

咁, 佢地聽完個主管講都係有道理, 最壞係咪死囉, 所以決定入番去. 去到個條屍個格, 就拉出理, 並誠心向佢道歉, 並唔係有心架..希望你大人有大量願諒我地.  講完就理埋雙眼, 個時殮房真係好靜, 好靜.
特然佢地耳邊就聽到一句話" 嗚......好啦", 跟住佢地就開番雙眼, 見條屍雙眼流緊眼淚. 咁佢地就將個屍格關埋. 然后就出殮房.

到見到個主管, 見個主官訓咁覺就叫聲佢啦, 個主管問, 點呀, 無事啦, 佢兩個講係呀, 我地都聽到佢願諒左我地.

但係個主管講, 點解會咁耐架, 佢地講好快就聽到, 然后出番來, 但係佢兩個望到個鐘, 原來差唔多12點啦. (但係佢兩個入去個陣係9:00左右, 及講番唔駛15分鐘就出番來)

後話: 我聽完, 我諗以後做事都係應真d好. 

個時佢地入去時間晚上9:00左右
啲故幾好睇 但係睇5p字睇得好辛苦

好多錯字 睇到R哂頭

係 理嚟埋 全部撈亂哂
又勁多簡體后后后 後來 後話

但如果全部睇一次先po一定慢
有啲我都未睇到
睇得好辛苦
25. 荃錦公路

我細細個個年代, 係未有屯門公路之前, 差不多元朗出九龍市區多數會行荃錦公路 (唔駛經過屯門嘛),但到夜晚就會好少車行過. (可能成晚都可能無車行)

個時我地同村d小朋友, 夜晚就會跟d哥哥去荃錦公路挖貓眼石, 好靚架. (個時d郊區好少有路燈,多數會用貓眼石當指示)

我記得有一次又夏天又跟d哥哥去挖貓眼石, 個日應該無月光,所以個日特別黑, 我地成班就係馬路中間分開挖啦. 特然就聽到一下"磅"一聲及一下慘叫聲. 

個時我都好細, 所以唔知咩事, 見d哥哥羅個電筒照下, 原來有個哥哥比架車撞親, 個個哥哥就訓左係路中間.

咁其他d哥哥就跑去架車睇下啦, (我都夠八卦, 我都去睇下), 見到個司機唔係架車裡面, 咦, 個司機呢...., 當時我地諗到頭爆都唔知點解個司機唔係度, 唔通架車會自己行? 

個時我地d細路仔個個係膽生毛, 邊會知驚呀, 所以就有哥哥一腳踢落架車度門度, 咦, 點解一腳就踢穿, 咁其他哥哥都有樣學樣啦, 都係一野就穿, 我唔記得邊位講, 嘩, 呢架咩野車呀, 咁化學.

但係我就發覺有d唔對路, 點解架車有d竹枝? 及擰返轉頭睇下訓低個個哥哥啦, 咦...點解個個哥哥隻腳會有竹枝突出理.. 咁我就拉住其中我最熟個位哥哥啦, 我話番比佢聽, 訓低位哥哥咁似紙紮公仔. 咁佢用電筒照下啦, 原來真係呀, 咁其他哥哥就照番架車, 原來架車都係紙紮..... 

嘩, 我地雞咁腳就跑啦, 我又細個, 一路跑一路喊一路瀨尿, 跑左好耐, 見到前面有個警察 (唉, 諗返個時邊會有警察行過), 咁就話見到頭先d野啦, 個警察叔叔話等佢去睇下, 咁就跑坐上去, 個時我地都望番佢背脊, 咦...點解佢雙腳唔郁都可以跑? 咁我地又叫又跑番返去我地條村啦.

返到去, 講比老豆知, 點知比佢老人家打到我跳舞..打完就講, 都講左七月唔好出夜街,(原來係七初一, 個日無月光) 你又唔聽.. 跟住就捉我去村口拜土地公公燒野啦, 唉.....個單野, 我足足瀨左幾晚尿...

後話: 都係d老人家講得對, 農曆七月都係少d出夜街好
留名
唞一陣/過兩日 繼續
lm
Lm
睇到好緊張
3. 黎婆婆

另外有次, 我出去踢波,  踢到11點啦,返到村口都12點啦
我見到我條村個黎婆婆坐係巴士站度, 如果你地去過新界都有留意d巴士站有個亭.
我就問, 黎婆坐係到做乜啦, (圍頭話對答)
佢話等人接佢, 我話等人接你去邊呀, 去元朗市呀, 佢話唔係呀, 
咁我就無理佢返去啦.
到第二朝, 我同我阿媽講, 我話緊晚見黎婆婆坐係出面等人接, 間住呀媽問我幾時見到, 我話差唔多12點啦. 我呀媽話佢琴日下午四點過身啦, 你係咪眼花呀, 我話點會呀, 我都同佢講野.
跟手就去佢屋掛坐白燈籠就係真啦, 我同佢孫仔, 即係我老死講番理件事啦, 佢老頭講可能最後無見我, 在村口等我吧. 

後話: 黎婆婆當我係佢個孫看待

其實幾感人
真係恐怖
D錯字多撚到 睇到我一頭霧水
留名
你係鄉土抄嘅
26. 公路

聽d師兄講, 好似屯門, 吐露港公路都周不時會見鬼.. 咁就講返個公路的經歷.. 故事發生係新田公路,,錦秀花園附近, 記得差唔多都20年.

我個時有個同學叫呀聰, 係我地同輩中最快有車牌,咁就買左架二手sunny揸,  個時好威架, 我都成日坐佢架車來來回回元朗去上水. 

有次, 我地四個人左係佢架車遊車河, 我係坐車頭,  差唔多到新田附近, 我見到公路邊好似有個女人截車. (個陣無諗過公路點解有人係度接車), 咁我就好心同呀聰講啦, 前面有人截車, 駛唔駛停低睇下. 點知呀聰講邊有呀, 咁就無停去上水方向. 我問返後面兩個朋友, 佢地都話無見到. 咁就當我眼花.

之後我地去坐落馬州瞭望台停低, 吹水飲下酒, (個時皇崗個邊有咁繁榮呀, 燈光都好少), 我就話頭先係公路見到有個女人截車, 你地真係無見到呀, 佢地三個都話無見到. 咁就算吧, 都無理由深究..

咁差唔多2:30, 我地都走啦, 今次返去, 我坐左車後面, 我其中一個朋友坐車頭, 差唔多到新田附近, 我又見到頭先個女人截車.. (明明頭先係去上水方向, 點解今次係元朗方向呢). 咁我就好大聲叫呀聰停抵. 我再望返個個位, 咦..無人既.. 我就比佢三個小到上天.  唔同我係眼花定又係見到個d野呀....
咁算啦, 我都平平安安返到屋企.

之后個星期六, 呀聰話又出車啦, 問我去唔去, 我話唔去啦, 我聽日要踢元朗區聯賽, 你地玩得開心d啦. 咁到第二朝, 我媽就晨咁早叫醒我, 話有電話, 咁我就去聽下邊個仆街咁早打嚟啦,

原來係呀聰個大佬打比我, 話呀聰炒車係博愛急救緊, 另外佢個朋友就重傷, 不過就無乜大礙.. 咁我就去博愛睇下佢地啦. 好彩呀聰只係斷左幾條胸骨, 斷左隻左手骨. (唉, 個日都無去踢波, 無晒心機啦).

我見到佢地, 就問咩事呀, 咁q大鑊呀. 咁其中最輕傷個位就話, 去到新田附近, 突然係收音機聽到: 點解你地唔停車呀.... 之后就炒車啦. 咁就問呀聰啦, 佢話明明播緊歌, 突然就聽到頭先個段野. 聽完係倒後鏡見到有個女人坐係後面, 跟住就炒車.. (之後就暈咗).

之後架車都唔要得啦, 咁攞返去劏車房啦, 點知個車佬一check, 話呢架車係一年前係新田炒車, 個司機同後坐個女人雙雙身亡...都唔知係唔係, 老吹啩, 佢話個架車喺到整返好先攞出去賣㗎, 邊會唔記得呀....! 有無咁邪呀......之後過左幾年....呀聰係新田公路往上水方向交通意外死亡, 享年26歲.... (出事位置就係我見個女人截車位置)

最後: 唔通真係咁邪.. 另外你地買二手車, 最好check清楚上手d野呀.
你係鄉土抄嘅

都話明轉貼
諗住貼過嚟圍爐無咁寒
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞