[轉貼/鬼故/一齊驚] 40年圍村佬真人真事

1001 回覆
898 Like 20 Dislike
77. 電視

近期同以前做工程嘅同事食飯. 一大班男人食飯,  可能年紀大咗, 話題來來去去都係以前工作趣事. 飯局其中一位係我舊公司老臣子, 佢幫公司工作都40年啦. 真係老師傅一名. 到飲飽食醉, 佢老人家就講咗一個故事比我地聽, 聽落去都幾恐怖.

故事發生喺70年代初, 阿堅當時已經20歲, 當時舊社會20歲已經識好多嘢了, 佢嘅工作係一名電視機維修師父, 喺70年代, 電視機屬於奢侈品, 唔係家家戶戶都有, 尤其係彩色電視.

有日, 佢接到一位女士電話, 話要修理一部黑白電視機, 地點係九龍上海街一棟唐樓. 但係好奇怪, 位女仕要求夜晚10點鐘先上門維修. 喺舊社會, 10點鐘已經係好夜了, 當時好多人訓覺時間都係9點左右. 但係為咗兩餐, 幾夜都去啦.

依時去到之後, 就敲門, 見開門係位30歲左右女士, 而屋內除咗開門嗰位, 仲有3個年紀相若嘅女人喺度, 仲喺廳中間放置咗一檯麻雀, 睇嚟係攻打四方城, 當時阿堅見到就猜呢四個女人應該係舞女, 唔係都唔會約夜晚10點整電視. 

咁開門嗰位就帶阿堅入房整電視, 然後就去繼續佢地嘅竹戰, 阿堅佢就開始整, 嗰時整一部電視機基本至少一個鐘, 佢一路整, 一路聽住出面嗰班女人喺度講嘢, 當整好後, 佢出去廳, 諗住搵返頭先個女人, 點知出到廳, 見乜人都唔喺度, 連檯麻雀都唔喺度, 心諗, 唔通打完牌走晒? 或者落咗街? 當佢疑惑緊嗰陣, 突然聽到背後有女人問, 部電視整好未? 真係比佢嚇咗嚇, 阿堅定過神嚟就話整好咗啦, 正想搵你去試機. 個女人就話好, 整好咗就得啦.

當返返去個電視機度, 開著後, 就要教台, 舊式電視要用手追台, 但唔知點解, 點教都教唔到, 明明頭先無問題, 而家又有問題?, 咁佢再望清楚有無駁天線啦, 原來係天線鬆咗, 當佢想駁返天線之際, 個電視就突然有聲. 咦, 都未駁線點解會有聲, 咁佢就走去螢光幕望下, 見到頭先喺度打牌嗰三個女人喺螢光幕出現. 跟住就聽到電視機播出一句話: 放我地出去呀…!

阿堅見咁嘅情況, 轉頭想搵頭先個女人, 竟然唔喺度, 明明喺背後, 佢去咗邊呢, 再望吓部電視, 今次個螢光幕多咗一個人, 就係個女戶主. 嗰刻, 阿堅就明白晒, 今次佢撞鬼啦, 佢嚇到立即衝門就跑, 一直跑到落樓, 喺大街上見有人先停落嚟.

當佢望返頭先棟唐樓, 原來已經係比木板封住及準備要拆. 當佢回到家, 可能真係嚇親, 病咗成三個月.

後話: 想起我以前, 16歲以經好懂事了, 到中五畢業就出來工作, 只要肯做, 累積經驗, 一定餓唔死. 
另外希望各位年青人, 出來工作不要怕蝕底, 機會一定有, 不要鑽牛角尖去尋死, 只要未死, 凡事都可以解決.

有d故事好感人 長輩過左生後仲睇住後輩
屋企有人去左就知
好耐之前追過,最後一次追主角已經隔左半年冇更新,唔知主角過成點
其實一開始post都無諗住有人睇
睇返第1個故 鬼食泥 就知
啲故有頭無尾
所以預計貼貼下就會沉
無諗住搞咁多嘢 又link又盛呀 咁樣

而且我已經寫明 [轉貼]
頭廿幾篇無改到任何嘢
如果去google一定搵得返 原文原post
不過睇返之前 我都係串
口業就係咁嚟

而去到後期已唔單單整理錯別字
改咗少少阿叔嘅文筆、語法同句子
希望行文望落通順少少
但整體意思不變
所有內容情節完整保留
所有原作者意思、金句 都喺返度
因為1篇故 我都睇咗好多次

希望阿叔唔好介意
同埋有追過原po嘅師兄
見有少少出入 可以高抬貴手
咁就追哂
有勞公子
辛苦樓主 辛苦呀叔

樓主 啪啪啪 呀叔 啪啪啪
有勞阿叔寫故事,有勞樓主轉貼。
幫我呢啲唔係時時見到嘅人解答到好多疑問
Thanks 樓主
唔該樓主
啲故有頭無尾
所以預計貼貼下就會沉

頭廿幾篇無改到任何嘢
不過睇返之前 我都係串
口業就係咁嚟

希望行文望落通順少少
但整體意思不變
所有內容情節完整保留

希望阿叔唔好介意
同埋有追過原po嘅師兄

樓主好波
推呀!
仲有冇
推呀!
仲有冇

上面話完左 你都仲問有冇
其實睇咁耐有無可能相認到?
都已經有好多個人資料/背景

-阿叔: 今年47,住圍村,姓陳,以前做工程,做過日資企業嘅大陸線,有陰陽眼,經常自言自語

-阿叔個女: 今年22-23,細個住圍村,有靈異經歷,敏感體質

-阿叔個妹: 今年30-31,父母雙亡,女童院長大,約26歲時結婚(2012),同阿叔一家沒血緣關係,與阿叔同宗(即係都姓陳?)

阿叔嘅阿哥: 今年51,住圍村

-阿如: 冷氣佬,女人名,40歲尾-50頭中年,有自己鋪頭,有陰陽眼,經常自言自語

想知阿叔去咗邊
多謝樓主多謝呀叔
你係鄉土抄嘅

都話明轉貼
諗住貼過嚟圍爐無咁寒

好狗⋯ 鄉土都留返條link吖
我由佢幾年前出到第20幾篇章 睇到依家

http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=12951987&extra=&authorid=300906&page=1

睇足幾年咁撚好嘢呀

樓主轉貼唔講出處又唔貼link大大聲話番人仲好野
去一百毛見工實請你
啲故有頭無尾
所以預計貼貼下就會沉

頭廿幾篇無改到任何嘢
不過睇返之前 我都係串
口業就係咁嚟

希望行文望落通順少少
但整體意思不變
所有內容情節完整保留

希望阿叔唔好介意
同埋有追過原po嘅師兄

辛苦晒樓主
終於追晒可以走喇
多謝 阿叔 / 樓主
其實睇咁耐有無可能相認到?
都已經有好多個人資料/背景

-阿叔: 今年47,住圍村,姓陳,以前做工程,做過日資企業嘅大陸線,有陰陽眼,經常自言自語

-阿叔個女: 今年22-23,細個住圍村,有靈異經歷,敏感體質

-阿叔個妹: 今年30-31,父母雙亡,女童院長大,約26歲時結婚(2012),同阿叔一家沒血緣關係,與阿叔同宗(即係都姓陳?)

阿叔嘅阿哥: 今年51,住圍村

-阿如: 冷氣佬,女人名,40歲尾-50頭中年,有自己鋪頭,有陰陽眼,經常自言自語

想知阿叔去咗邊

有 post 2 架,香討 2000 replies 鎖post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞