[轉貼/鬼故/一齊驚] 40年圍村佬真人真事

1001 回覆
898 Like 20 Dislike
我細個幾次,分享下,唔信當故聽就算

細個唔知阿爺個阿爺定再上幾代
大陸有間祖屋,裡面黑白相,帶卜帽的
咁果陣阿麻走左,我姑媽迷信,上去問米

祖屋三層,地,二樓,三樓
佢地係地下問,驚嚇親細路,趕晒我地上二樓
二樓hea左好耐,落地下裝下
咁樓梯位轉落黎對住就係張相

張相就無表情既,咁我就望住張相(唔關阿麻事)
突然見到張相對眼好似郁左望其他位
我再睇,佢望下我
之黎我又望下
然後佢對眼望上下左右咁打圈轉
我睇到呆左,擘大個口果隻

突然祖仙張相越轉越誇,五官都郁埋
我:呀呀呀呀呀呀!!!!!! 好撚驚跑返上樓
揭起d梳化坐墊再蓋住自己

大人聽到就衝上黎問我咩事,我口震震咁講完佢地就落返去同問米婆講

隔左陣叫我睇下張相,我梗係唔敢啦
佢就叫我一定要望,話同祖先傾好左

佢話祖仙見我好少返去,諗住同我玩下,點知我唔驚仲眼仔碌碌望住佢,所以佢就誇張d 表演下
點知嚇成個咁佢都知玩大左

問米婆仲話另一張相個女性祖先鬧鬼佢叫佢咪再玩

自始之後我再望張相就由無表情變左微笑,無再見過靈異野

唔知點解有d傷感
好掛住大陸嘅啊嫲
幾好睇
我細個幾次,分享下,唔信當故聽就算

細個唔知阿爺個阿爺定再上幾代
大陸有間祖屋,裡面黑白相,帶卜帽的
咁果陣阿麻走左,我姑媽迷信,上去問米

祖屋三層,地,二樓,三樓
佢地係地下問,驚嚇親細路,趕晒我地上二樓
二樓hea左好耐,落地下裝下
咁樓梯位轉落黎對住就係張相

張相就無表情既,咁我就望住張相(唔關阿麻事)
突然見到張相對眼好似郁左望其他位
我再睇,佢望下我
之黎我又望下
然後佢對眼望上下左右咁打圈轉
我睇到呆左,擘大個口果隻

突然祖仙張相越轉越誇,五官都郁埋
我:呀呀呀呀呀呀!!!!!! 好撚驚跑返上樓
揭起d梳化坐墊再蓋住自己

大人聽到就衝上黎問我咩事,我口震震咁講完佢地就落返去同問米婆講

隔左陣叫我睇下張相,我梗係唔敢啦
佢就叫我一定要望,話同祖先傾好左

佢話祖仙見我好少返去,諗住同我玩下,點知我唔驚仲眼仔碌碌望住佢,所以佢就誇張d 表演下
點知嚇成個咁佢都知玩大左

問米婆仲話另一張相個女性祖先鬧鬼佢叫佢咪再玩

自始之後我再望張相就由無表情變左微笑,無再見過靈異野

有啲溫馨
lm
繼續,唔信就當故聽

我堂哥細個有跟泳會操水,咁有次我就跟佢去,佢係條指定線裡面操水,我就公開區到游

無記錯YMCA黎,個泳池室內
唔係天台,唔係G/F, 真係零零舍舍其中一層咁

咁我游下,又貢下去佢果邊附近望下
游游下,周圍d人唔見晒,以為洗池
心諗堂哥咁無雷,走去沖涼唔單聲,但又無救生黎趕我上水喎

咁我諗住來回多次就上水
點知游到中間最深水果到就點游都同一個位無郁
之後望下,見到池底好似有個巨型八卦鏡咁
鏡中心有手申出黎

咁細個,驚就唔係話好驚,但就真係唔知咩黎
咁就繼續游,游到開始無力,都返唔到池邊

突然聽到把姐姐聲:唔好呢個啦,呢個太細喇
之後我就移動返唔再游唔郁

上水,入更衣室,有返人,但唔見堂哥
出返去,變返好多人
堂哥走黎捉住我問我去左邊
佢話我游游下唔見左,屈我走先唔等佢

兩個係到嘈,最後同姑媽講
姑媽聽完好撚驚,隔無耐就搵人幫我封眼

仲年年拜完神都叫我果年唔好游水

大左先知咩事
多謝個姐姐

下次再講
lm
多謝個姑媽
游泳池都會搵替身
留名
google老鼠洲
有d人話d細路係果個公園度玩又會見到班鬼細路

細個落去挽個陣有聽到過近山(無人行嘅位)有一班細路嬉戲嘅笑聲,但就唔見有人
但無諗多就走開左
利申 親身經歷
73. 老鼠州

如果喺屯門元朗大嘅師兄, 一定聽過老鼠州, 我就講一個經歷比各位分享吓, 講返時間係70年代尾, 屯門係剛剛開始發展嘅新市鎮, 好多土地都係填海出嚟, 屯門市廣場到安定村都係填出嚟.

話說小弟老媽嗰邊有人係漁民出身, 所以每年都會去青山灣青山畫舫飲, 記得嗰時, 三聖村都係入伙無耐. 講返去畫舫一定要坐駁船, 就好似而家珍寶海鮮舫一樣. 老鼠州就正正係青山灣出面一個小島.

記得嗰年9歲左右, 老媽又帶我去飲, 去飲係我每年最祈望, 因為可以坐船及喺船上玩 (細個邊有機會坐呀). 小朋友去飲就玩多過食啦. 記得隻畫舫只有兩層高, 做飲宴多數用低層, 上層就會空喺度, 我地小朋友就最鍾意喺樓上玩.

嗰次去飲特別難忘, 因為一上到上層, 已經見有好多小朋友喺上面玩緊, 但係一個我都唔識, 因為每年都係同d表哥表姐喺上面玩. 咁唔識嘅我就落返去啦. 老媽問我點解唔上去, 我就話上面一個都唔識. 表哥表姐又未到. 到夜少少, 班表哥表姐都到晒, 咁我地就衝上去玩啦. 但係之前班小朋友已經唔喺度. 我就同表哥表姐講, 頭先你地未到, 上面已經好多人喺度玩緊, 但係唔知點解而家無晒人, 我其中一個表姐就話落去睇下. 到佢返上嚟就話, 小朋友只係得我地呢班. 根本無其他人喺度.

班表哥表姐話我講大話, 但係明明我眼見係有嘛, 做細路明明講真都比人話講大話, 我當然喊住叫呀媽啦. 落到去, 我媽問我咩事, 我就原原本本講比佢聽, 佢聽完就話: 你唔好再上去嘞, 喺度邊度都唔好去.

到差不多開席, 班表哥表姐落返嚟, 就同我講, 頭先玩玩下, 唔知點解多咗一班人出嚟又喺到玩, 佢地就問嗰班人, 但係嗰班小朋友只繼續玩無理佢地. 我同老媽講, 表哥佢地都見到呀. 跟住成圍檯嘅人都靜晒無出聲. 嗰時細個, 都唔知佢地點解.

到走,坐駁船, 喺駁船上見到嗰班小朋友繼續喺樓上度玩, 我就同老媽講: 嗰班小朋友仲喺度, 你見唔見到呀, 當然隻駁船上d人個個鴉雀無聲.我老媽就話: 你唔好講野嘞收聲. 當時我唔知點解, 返到村口, 就被老媽捉住拜土地公. 到我大少少, 我老媽就同我講: 話原來嗰日我係見到鬼, 佢話青山灣嗰度d漁民, 喺年幼體弱, 意外浸死, 無錢安葬, 好多時就會隨便葬喺老鼠州. 所以青山灣夜晚都成日鬧鬼.

後話: 隨住屯門發展, 而家老鼠州附近海域都已經填晒, 而家變咗個兒童公園, 位置就係兆麟苑一部份. 如果屯門師兄一定知喺邊, 但係個山仔實在太多人骨, 所以政府無將個山仔剷平. 驚會嚇怕住嗰邊嘅人..

我5知我自己細個怕黑定咩啦,細個膽粗粗同d哥哥(大過我嘅朋友)上去睇。。。。明明晏就5點幾。。。但就好鬼陰涼我個陣諗,可能係我諗多左,可能係佢多樹。不過我又無見到有野
73. 老鼠州

如果喺屯門元朗大嘅師兄, 一定聽過老鼠州, 我就講一個經歷比各位分享吓, 講返時間係70年代尾, 屯門係剛剛開始發展嘅新市鎮, 好多土地都係填海出嚟, 屯門市廣場到安定村都係填出嚟.

話說小弟老媽嗰邊有人係漁民出身, 所以每年都會去青山灣青山畫舫飲, 記得嗰時, 三聖村都係入伙無耐. 講返去畫舫一定要坐駁船, 就好似而家珍寶海鮮舫一樣. 老鼠州就正正係青山灣出面一個小島.

記得嗰年9歲左右, 老媽又帶我去飲, 去飲係我每年最祈望, 因為可以坐船及喺船上玩 (細個邊有機會坐呀). 小朋友去飲就玩多過食啦. 記得隻畫舫只有兩層高, 做飲宴多數用低層, 上層就會空喺度, 我地小朋友就最鍾意喺樓上玩.

嗰次去飲特別難忘, 因為一上到上層, 已經見有好多小朋友喺上面玩緊, 但係一個我都唔識, 因為每年都係同d表哥表姐喺上面玩. 咁唔識嘅我就落返去啦. 老媽問我點解唔上去, 我就話上面一個都唔識. 表哥表姐又未到. 到夜少少, 班表哥表姐都到晒, 咁我地就衝上去玩啦. 但係之前班小朋友已經唔喺度. 我就同表哥表姐講, 頭先你地未到, 上面已經好多人喺度玩緊, 但係唔知點解而家無晒人, 我其中一個表姐就話落去睇下. 到佢返上嚟就話, 小朋友只係得我地呢班. 根本無其他人喺度.

班表哥表姐話我講大話, 但係明明我眼見係有嘛, 做細路明明講真都比人話講大話, 我當然喊住叫呀媽啦. 落到去, 我媽問我咩事, 我就原原本本講比佢聽, 佢聽完就話: 你唔好再上去嘞, 喺度邊度都唔好去.

到差不多開席, 班表哥表姐落返嚟, 就同我講, 頭先玩玩下, 唔知點解多咗一班人出嚟又喺到玩, 佢地就問嗰班人, 但係嗰班小朋友只繼續玩無理佢地. 我同老媽講, 表哥佢地都見到呀. 跟住成圍檯嘅人都靜晒無出聲. 嗰時細個, 都唔知佢地點解.

到走,坐駁船, 喺駁船上見到嗰班小朋友繼續喺樓上度玩, 我就同老媽講: 嗰班小朋友仲喺度, 你見唔見到呀, 當然隻駁船上d人個個鴉雀無聲.我老媽就話: 你唔好講野嘞收聲. 當時我唔知點解, 返到村口, 就被老媽捉住拜土地公. 到我大少少, 我老媽就同我講: 話原來嗰日我係見到鬼, 佢話青山灣嗰度d漁民, 喺年幼體弱, 意外浸死, 無錢安葬, 好多時就會隨便葬喺老鼠州. 所以青山灣夜晚都成日鬧鬼.

後話: 隨住屯門發展, 而家老鼠州附近海域都已經填晒, 而家變咗個兒童公園, 位置就係兆麟苑一部份. 如果屯門師兄一定知喺邊, 但係個山仔實在太多人骨, 所以政府無將個山仔剷平. 驚會嚇怕住嗰邊嘅人..

我5知我自己細個怕黑定咩啦,細個膽粗粗同d哥哥(大過我嘅朋友)上去睇。。。。明明晏就5點幾。。。但就好鬼陰涼我個陣諗,可能係我諗多左,可能係佢多樹。不過我又無見到有野

5你老母

btw推
google老鼠洲
有d人話d細路係果個公園度玩又會見到班鬼細路

細個落去挽個陣有聽到過近山(無人行嘅位)有一班細路嬉戲嘅笑聲,但就唔見有人
但無諗多就走開左
利申 親身經歷

又挽又5

樓主幾時出post呀
錯字太恐怖,消放員都講得出,正評上一頁

如果係真 樓主都應該40幾歲 有錯別字都唔出奇

如果係真 樓主都應該40幾歲 有錯別字都唔出奇

係指寫個條友
留名
繼續,唔信就當故聽

我堂哥細個有跟泳會操水,咁有次我就跟佢去,佢係條指定線裡面操水,我就公開區到游

無記錯YMCA黎,個泳池室內
唔係天台,唔係G/F, 真係零零舍舍其中一層咁

咁我游下,又貢下去佢果邊附近望下
游游下,周圍d人唔見晒,以為洗池
心諗堂哥咁無雷,走去沖涼唔單聲,但又無救生黎趕我上水喎

咁我諗住來回多次就上水
點知游到中間最深水果到就點游都同一個位無郁
之後望下,見到池底好似有個巨型八卦鏡咁
鏡中心有手申出黎

咁細個,驚就唔係話好驚,但就真係唔知咩黎
咁就繼續游,游到開始無力,都返唔到池邊

突然聽到把姐姐聲:唔好呢個啦,呢個太細喇
之後我就移動返唔再游唔郁

上水,入更衣室,有返人,但唔見堂哥
出返去,變返好多人
堂哥走黎捉住我問我去左邊
佢話我游游下唔見左,屈我走先唔等佢

兩個係到嘈,最後同姑媽講
姑媽聽完好撚驚,隔無耐就搵人幫我封眼

仲年年拜完神都叫我果年唔好游水

大左先知咩事
多謝個姐姐

下次再講

死mk仔
留名
樓主
夠鐘起身屌閪啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞