[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
上年住博多站酒店都book到
今年唔知,或者要住高級啲嘅

但好老實家陣嗰口價值唔值得試⋯⋯個人有啲保留
麺道はなもこし其實都唔曳,清爽過關東雞白湯
不過典型博多份量
食完可以轉場食多碗

最忍唔到唔係福岡得三兩間拉麵啱食
而係市容太整潔,街招都冇張,地鐵廣告又悶到爆
四月訂八月好危喎,NHK docu未出之前都係半年前訂先穩陣
不過福岡市內就係得幾間酒店有concierge

一係就喺福岡買樓,得閒過去住下
想問下有冇甜品介紹?
Pancake 蛋糕之類
福岡江戶前除咗嗰間book唔到嘅近松都冇乜邊間好大興趣去
去鮨さかい都係因為有執雞位
唔食pancake答你唔到
蛋糕要試au fil du jour!!!!!!!!!!

仲有16區嘅dacquoise
前一日求其book,都唔識分係咪常連位,總之唔係邊位就得啦
雖則比起壽司都係求其食烏冬開心啲
淨係唔食壽司燒肉鰻重
拉麵暫時食過最鐘意都係博多
但好肯定係我口味問題,因為我條女就唔鐘意na
通常course中間會出就食嘅
特登去食鰻重成條斬件上就不了

不過うな善真係幾好禮貌同覺得佢哋真係有心整鰻魚,好啦加分
如果11月去佐賀睇熱氣球
想問下佐賀仲有冇其他景點?
想知玩唔玩到三日兩夜
呢個問題只要google「佐賀 十一月」就會有一堆網頁可以慢慢睇
不過月頭紅葉唔一定見頃
中意日本陶瓷可以去「上野燒」
高質得黎平民價,唔會好似「唐津燒」咁吊高黎賣。
個人認為北九州最值得去既陶瓷村。

利申九州玩到買左間屋仔得閒去Hea 下

上野の里ふれあい交流会館 陶芸館
Agano, Fukuchi, Tagawa District, Fukuoka 822-1102, Japan
https://goo.gl/maps/EYaV9cz14qJpBAGg8
身為連車牌都冇錢考嘅窮撚,去田川郡真係搭電車搭到暈。。。雖則鍾意小鹿田燒嗰款飛び鉋多啲

btw 唐津燒係貴但三川內燒叫咩
呢個景點係發掘到出黎架?
同埋想問下果頭仲有咩景點架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞