[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
暫時plan 左六日, 12月頭出發

Day 1: 拎車 / 去門司 / 行路過本洲 / 門司夜景 // 宿門司
Day 2: 白野江植物公園睇紅葉 / 九十之森 / 黑川溫泉 // 宿黑川
Day 3: 熊本城artaquarium // 宿熊本 (Day time 未諗)
Day 4: 柳川 / 鳥栖outlet / 福岡還車// 宿福岡
Day 5: 福岡市內鳩嗚 // 宿福岡
Day 6: 福岡市內鳩嗚 / 返香港

其實之前去過九州一次, 主要景點例如由布院, 別府, 高千穗, 阿蘇, 熊本城, 長崎夜景都已經去過, 所以今次希望搵D特別既地方同埋食好D

請問有冇好建議同介紹~thx
十二月頭睇紅葉都係撞手神
食都冇咩特別,門司港梗係燒咖喱啦!去鳥棲可以順便去佢隔籬小郡叫鴨,冬天先有嘅野味再唔係去得熊本又夠時間都可以去遠少少,天草好似有龍蝦食
門司港燒咖喱不值一提
遊人格硬做出來
講到去門司港唔食唔得咁
絕對唔推介
大家樂都好味過佢地
咁唔通食唐戶一百円壽司咩
一係河豚嘞,天然嘅閒閒地三萬円個頭又唔一定要喺下關食

小倉啲嘢食反而多款式啲,有啲又合理價錢得嚟睇落好味
11月尾福岡入長崎走 想問下巴打意見

Day1 博多/天神市內
Day2 小倉門司港 住別府
Day3 打算行由布岳~ 住由布院
Day6 長崎 夜機

Day4/5 諗緊出返博多定點
博多來回由布/長崎都要單程兩個鐘,除非想遊車河
不值一提?
我覺得唔錯,焗得幾香
有別於日式咖哩既甜

咖哩底墊咗隻生雞蛋
撈埋一齊食,好正
秋冬凍凍地食,仲暖胃

你唔應該買open jaw囉
人哋都買咗啦,諗下點樣順路啲仲好
唔諗住玩長崎,又買長崎走
已經大錯
博多玩一日,又入別府,由布,再出返博多?又咩玩法?
唔好忘記,長崎飛回香港

咁繞口既行程,唔使問啦
隨心而行
其實頭兩日博多第三日先過小倉就解決到問題
再唔係橫掂都行山咪搵日行下佐賀附近嗰啲

btw 上次去長崎入境係唔使開喼嘅,淨係check咗跟身個布袋
出境煩唔煩就無從稽考
單身女
都要開喼

仲要拎張毒品試紙掃行李物品
先可以放行

長崎入境,今年3月份
六月冇喎,利申冇丁,不過有啲一pair嘅都要開喼
由布院出佐賀好似幾順路落長崎!thx 再google 下啲地方先
會去長崎啊 但諗緊直落定沿路停下
我plan緊10月尾獨遊,別府值唔值得去?
Thx, Day 3 仲有冇好推介?
因為訓醒離開黑川到夜晚去熊本城中間時間冇咩頭髓

十一月尾帶兩老去睇紅葉
一定會自駕但又想搭由布院之森
好難plan
如果去過阿蘇唔想再去⋯⋯都係出熊本市食個lunch探下部長嘅啫,時間好快過
book到由布院之森就坐火車,book唔到就唯有自駕⋯⋯?
將由布來回嗰段擺喺個trip頭/尾段?

可以plan埋其餘想去嘅地方再諗
實有人話伏
個人未去過答唔到

都係嗰句未去過又得閒又想睇下溫泉區風景浸下溫泉就去
有普通特急來回博多由布...行車時間差不多一樣
忍痛都係決定唔plan長崎了,始終唔太順路,零願其他地方玩得盡興d

求插

day1: 福岡落機》拎車〉系島》門司港/下關 (住門司港)
day2: 門司港》由布院 (住由布院)
day3: 由布院》烏栖outlet〉博多還車 (住博多)
day4: 能古島》天神地下城〉中洲屋台 (住博多)
day5: 博多運河城 》遊河 (住博多)
day6: 中州川端商店街 》櫛田神社 〉福岡上機
能古島未有花海
九月頭去左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞