[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
我未去過,不過我比火車個時間表你睇下

下面係去角島嘅巴士時間表,你自己研究下
http://www.sandenkotsu.co.jp/uploads/2019/10/TIS_20191001.pdf
唔該巴打
其實有local團由博多出發去角島大橋同元乃隅神社,睇下你有無興趣
(不過要成7000円,包埋午餐)
太貴本身買左北九jr pass所以應該唔考慮
有冇人去過平戶???
黎緊12月想去最東車站,順便去埋平戶行,有冇人去過可以推介下
未去不過都答住先,唔係最西端車站咩
平戶最主要係睇歐洲文化傳入日本嘅足跡同潛伏基督徒相關景點,呢個網都有啲介紹https://www.hirado-net.com/t_chinese/
如果對歷史嘢興趣麻麻都可以過隔籬佐世保
上面去角島位人兄預一日時間好啲喎,唔朝早出發未必趕得切

地理上都會福岡近啲囉
JR車程福岡佐賀40分鐘
長崎佐賀多一倍時間囉
長崎去佐賀耐除咗因為物理距離遠啲之外,沿途車速冇福岡佐賀段咁快
如果機票價錢唔係差好遠,飛福岡會方便啲
佐賀係指成個縣定係某幾個市先?唔同玩法
個double價係三百蚊就由佢啦,唔講仲以為差三千蚊

不過福岡空港duty free啲酒款已經好麻麻,長崎走就最好咪慳寄艙行李錢
呢幾個地方都係福岡搭車去快啲
長崎機場有乜嘢賣要等去過出境嘅巴絲解答,有琴海堂蛋糕賣算唔算特別啲?
博多jr在來線落久留米途中有個站係佐賀縣嘅

長崎仲大
對馬 壱岐 五島列島都係長崎縣範圍
一條友o係博多好悶
同啲外國人一齊睇欖球囉
有冇巴打可以推介
由布院一泊二食
有私人溫泉或露天
又平又抵嫁
溫泉旅館呢啲平極都一分錢一分貨,唔講埋budget都幾難提議
去到2千中都接受到既
人都好鬼少
黎左2日,冇一餐覺得好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞