[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
補番少少資料, 我住溫柔之溫
九月尾weekday
請教去北九州係咪需要不停轉酒店?福岡進出

打算12日鐵路遊,由於第一次帶父母去,唔想佢哋搬來搬去咁辛苦,唔該畀啲貼士
去唔去長崎, 來回都四粒鐘, 唔留一晚會比較攰
你12日都留晒福岡又好似有D浪費
打算去福岡+太宰府+門司港、長崎(唔去豪斯登堡)、熊本+阿蘇、別府+由布院、佐賀

第一次plan,唔知點安排住宿,只想減少搬嚟搬去
多謝巴打教導
教導唔敢講, 分享下姐
長崎預一晚好D
別府+由布院預一兩晚都好呀
佐賀係去邊?唐津?武雄? 我覺得住一晚都OK, 因為來回坐車其實都唔係輕鬆好多, 拎D輕便行裝就得, 頭尾幾日住福岡就OK, 主要行李留低就得

熊本就你決定啦我覺得未必要住
佐賀係去唐津咋
熊本係咪唔值得去?追post見有巴打話好悶
本身想去櫻之馬場城彩苑、水前寺、阿蘇火山
Thanks
冇話應唔應該 尤其是火山成日唔上得
時間好鬆動嘅可以到時先決定上唔上去
hmm 就類似公寓咁囉
之不過連日本訂房網都係擺嗰啲相喎
第一個問題
畀著係我就會睇天氣,天氣好就唔食嘢去吊橋,天氣唔好就留喺由布

第二個問題
check-in時問旅館第二朝貸切點book,book唔到又早起身先搏金麟湖霧景又得
帶父母,應該唔好擺太多location
2,3個大location好啦
健行父母除外
玩大長征,睇見都辛苦

要睇金鏻起霧,要早起身
去十二日,唐津即日來回都得,住一晚洗滌心靈又得(不過真係會好hea)
阿蘇火山到時上唔上到就睇運啦

但九州d點真係相隔好遠
衣加好似都係入唔到一公里範圍
淨係去到個爆發防災館
所以我都唔打算去
熱氣球節係邊度?上網唔見有
煩請閣下善用google只要打啱keywords就會搵到
佐賀 熱氣球節

不過佐賀市同唐津有一段物理距離,同埋熱氣球升唔升到都係睇運,可能會因為太大風睇唔到
鐘意熊本熊可以去
長崎淨行市內都可以即日來回的..
阿蘇level2 左成個9月咁濟 我都放棄左呢個行程
我希望 熱氣球節 唐津曳山 御船山樂園 一日去得到晒
有冇人去過九州team lab ?
父母去 最好貴少少 BOOK 近火車站酒店.
你覺得行一條街好似好近. 現實...拖住行李行都幾辛苦..上次比人鬧

主要住博多.
你可以放喼係酒店, 搵 一晚行李去住 去由布院, 別府, 長崎.
之後住番博多酒店.
咁就唔洗攞住個喼去搭車.
旅行袋去到由布院 行李放 LOCKER.
睇下地圖先啦
一日有起碼三十六個鐘先去得晒
住普通商務酒店唔一定可以放行李過夜㗎

不過博多站附近四星上下嗰啲都唔算貴
盡量避開星期五/六晚就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞