[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
開番左一排啦
分兩日都得的
咁海之中道會唔會無咁伏
而家幾月呀
我留左個冇用既電話俾佢地 未知有冇打喔 同埋我唔識日文
本身約左今日 本身已經冇得上之餘兜個圈都睇唔到
Day1 福岡機場 12點落機 > 博多運河城 > 福岡巨蛋 > 福岡塔 > 住博多

Day2 酒店 > 太宰府天滿官 > 竈門神社 > 天神地下街 > 天神屋台 > 住博多

Day3 酒店 > 長崎軍艦島 > 稻佐山 > 住博多

Day4 酒店 > 由布院 > 溫泉 > 住由布院

Day5 溫泉 > 博多 > 博多運河城 > 機場

各位巴打覺得 邊到可以更改?
plan 緊1月去北九州,原本打算 自駕頭4日

福岡入去熊本 宿一晚> 去阿蘇火山宿一晚>由布院宿一晚>番福岡還車 宿三晚,再番hk

而家上網睇 熊本城 開放左都係睇得少野,得城牆出面行,阿蘇火山而家爆緊 封左d 路去唔到,

諗會唔會將頭兩晚去長崎玩,再渣車去由布住,睇番車程好痴線,但果頭高千穗峽,九重夢大橋又想去 而家1516緊

頭兩晚去長崎 定 照去番高千穗果頭住好d?
Day3
你睇睇車程,時間
軍艦島上午/下午團
回程幾點返博多
咁即係出發前一個月睇下車班次,船班次先決定?
博多落長崎兩個鐘
軍艦島trip有上下午兩轉
上午,你要好早趕車
下午,你幾點上稻左山? 唔睇日落會無咁趕
回程博多兩個鐘

JR時間班次基本上定曬,唔會大改動
你搵個乘換apps睇睇車程,時間
and also你揀那間公司,那個時段的軍艦島行程
再睇睇夾唔夾到你個行程啦
8日北九州行程求評,全自駕(或者頭7日)

DAY 1) 福岡-佐賀
12pm落機 > 取車 > 天使之翼CAFE > 二見夫婦岩 >> 宿佐賀-唐津

DAY 2) 佐賀唐津市-長崎佐世保市
唐津城 > 七釜 > 呼子朝市-海中展望船ZEELA號 > 風之見山丘公園 > 波戶岬, 玄海海中展望塔 > 濱野浦梯田展望台/大浦棚田展望台 > 弓張岳展望台 > 九十九島附近宿

DAY 3) 長崎佐世保市-長崎市
九十九島水族館 > 長崎市 原爆博物館, 教堂等 > 稻佐山夜景 >宿長崎市(或者直接去入雲仙住)

DAY 4) 長崎市-長崎雲仙-熊本-阿蘇
雲仙地獄 >船過 熊本港 >勝烈亭 > 採草莓 岩下さんちのいちご園 > 名水 白川水源,BAIRINKA西餅, Caramel pudding > 宿阿蘇/南阿蘇

DAY 5) 阿蘇-黑川
阿蘇山 > 砂千里之濱 > 大草原 草千里之濱 > 阿蘇火山博物館 > 大觀峰展望所 > 宿黑川溫泉+/- 入湯手形 +/- 黑川温泉街, Patisserie Roku 甜品店

DAY 6)
黑川 > 由布院 > 別府,宿別府
(或者分開宿由布院,別府後一日再去)

DAY 7)
半日別府 > 半日福岡

DAY 8)
全日福岡

主要想問1) day3應唔應該放棄稻佐山夜景入雲仙?
定係day2本身會夠時間行埋九十九島水族館?
2) 如果由布院同別府d溫泉旅館2揀1既話,邊個推介d?
唔該晒
海之中道我夏天去個陣好靚
有花 超大個公園任你行 有水上樂園
有水族館 唔算特別 有海豚表演同新淨
有動物 多數都冇隔住玻璃 有可以摸既小動物區
我係海之中道玩左大半日
Thanks Ching諗住能古島 海之中道二揀一
呢輪淨係睇live都睇到暈不過都樂見咁多位識得度咗大約行程先上嚟問
又係時候提醒各位
能古島大花田基本上得幾段時間有睇頭
一月 水仙
三月尾~四月頭 油菜花加櫻花背景
八月 向日葵
十月中~十一月頭 大波斯菊
其餘時間又帶住細路去海之中道好玩啲個人就好撚憎下下都動物園同水族館嘅,唔通教啲細路話野生動物喺籠同水池入面開心啲咩
day 2去埋呼子都差唔多中午,去埋幾個展望台到水族館會唔會夠鐘閂門
如果day 4一定要經雲仙過熊本⋯⋯似乎前一晚住雲仙方便啲

溫泉旅館好似由布嘅高級少少
溫泉撚召喚
好鍾意睇歷史就長崎
想睇風景就高千穗
Day2你淨睇水族館?
DAY2本身冇乜見人咁行佐賀,
所以我都唔知要預幾多時間...
有時間剩既話會, 想預2-3hr去水族館,
唔得就DAY3用2-3hr行一行個水族館
係呀, 住一晚雲仙就好似下一日會順d
不過係唔知放唔放棄稻佐山夜景好....
成日覺得香港果夜景咁靚又睇慣左,
睇過一兩個日本d夜景都係麻麻地咁
Sor
打錯,應該問Day3剩睇水族館?
唔會睇99島全相/遊船?
你已經preset香港最好,就唔好上山
一定比下去
前一日上弓張岳展望台已睇全景
遊船因為呼子去左一次, 所以九十九島就諗住pass
Ok啦
Day3應該夠時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞