[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
九州要靚去唐津
我要性價比除左因為窮撚,我買既都係日常用,日日用 (除左茶入)
主要係碗碗碟碟之類
所以唔會買好貴
唔該晒巴打解答
咁靚唔靚呢啲就好主觀嘅,個人傾向睇作家多過睇窯

其實要買都唔係求其去唐津兜個圈⋯⋯因為喺福岡餐廳食飯見到嗰啲更加靚,仲有啲係餐廳特製嘅,google都搵唔到,問到都未必捨得買,買咗都冇位擺
不過呢個post咁多巴打都應該唔夠我窮,去有田陶器市行一日淨係買啲細嚿嘢,嚟緊去日田目標只係抹茶碗同大隻嘅碟
想問熊本有無高質嘅生日蛋糕店推介
落機第一日係女朋友生日想買個比佢
最好可以上網預定個d
namba omakase booking係咪至少2人?
btw福岡得近松有興趣, 但冇門路
係咪去過一次就可以當場就咁訂下次? 有冇叫下貴酒
唔知有無巴絲講過

佐賀嗰邊嘅海上館十分推薦
啱用一日時間對住有明海泡湯
睇日出又係靚到不得了

一講有明海淨係諗起紫菜同蟶子

講到佐賀溫泉旅館梗係不得不提御宿竹林亭
福岡市內搭車係咪都用到東京同大阪買果張交通卡?
竟然無竹崎蟹同帶子
唔鍾意食蟹九州蟹大部分類似香港啲梭子蟹,之前個個上嚟問福岡邊度有蟹食嗰啲蟹係長腳蟹
四~五月嗰陣有まじゃく瀨尿蝦啲親戚

海茸O唔OK?
無食到添 去得佐賀就要食燒海鮮
開番
北九州JR Pass 係咪可以塔埋新幹線?
除左 博多 去 小倉 段唔用得外
其他都用得?
http://roasterpig.blogspot.com/2016/03/JR-Northern-KyushuAreaPass.html
可以的,
包括坐新幹線 博多 去熊本 來回都抵玩.
JR 九洲 PASS 最正係免費劃位, 指定席.  (特色車除外. )

關西 ,東京果邊. 唔多掂 ,得免費 自由席. 指定席要加錢.
又係月經題
總之九州新幹線得,山陽新幹線唔得
但畀著係我拎住張pass一樣係唔劃位見車就上算數

淨係博多熊本來回就唔使買pass啦
去埋小倉又唔同講法
唔該兩位巴打
我睇完唔太肯定上黎問下 thx
熊本D景點...
熊本山區紅葉

不過啲靚景冇車到就要睇下有冇巴士公司開day tour
冇又係唔使去
第一日 3pm福岡落機。直接去熊本,行下食飯
第二日 熊本全日,未諗做咩,喺熊本租車
第三日 熊本自駕去高千穗,之後去黑川溫泉住一晚
第四日 黑川自駕去阿蘇山或者九重夢(二選一),去完就去由布院住宿
第五日 由布院、九州自然動物園、金鱗湖,
第六日 還車、坐由布院之森返福岡、天神街、搏多放生會祭典
第七日 能古島、返香港(6pm飛)

求評😥
第四日有冇可能去晒兩個地方呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞