[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
第一日 3pm福岡落機。直接去熊本,行下食飯
第二日 熊本全日,未諗做咩,喺熊本租車
第三日 熊本自駕去高千穗,之後去黑川溫泉住一晚
第四日 黑川自駕去阿蘇山或者九重夢(二選一),去完就去由布院住宿
第五日 由布院、九州自然動物園、金鱗湖,
第六日 還車、坐由布院之森返福岡、天神街、搏多放生會祭典
第日 唐户市場 、田主丸果園、相島
第八日 能古島、返香港(6pm飛)

打少左一日
同埋想再問第四日會唔會去得晒阿蘇山同埋九重夢
冇車牌,不過見有blog寫過一日去得晒,睇下呢度有冇巴絲打分享下

第七日一北一南去得切?
熊本好似無咩睇
謝,我就驚第四日好趕
至於第七,如果唔得就cut唐户
我其實對熊本熊無興趣,咁係咪唔洗去,因為未plan
而家仲去玩
我直情想唔返香港 ....
個問題係果園喺邊⋯⋯google話喺久留米,去完久留米出相島?
會唔想返香港嘅咩?
我買左熊本機票,但個個都話悶無野睇
熊本特產:部長⋯⋯同埋蜈蚣
去阿蘇啦,或者天草都有啲景點睇下
阿蘇同天草應該都會去
同埋應該會搵兩日去博多
如果唔想上博多,過佐賀又得
雖然近排會去博多嘅應該唔會(或者唔敢?)上嚟吹水

不過!
喺五月尾因為搬舖而收咗檔一排嘅うどん平
今日終於開返!!!
新舖要行遠些少
但同舊舖一樣排到傻
⋯⋯網上流傳今朝開門前已經排咗幾十人

利申非打手,因為次次都係驚太多人或者得夜晚得閒,去葉隱食算
有興趣嘅可以google maps或者tabelog搵新舖地址
要排ge咩?
我前年去唔洗ga wor

btw,我睇google map見到博多站南有間米之蓮推介ge烏冬,準備去試,如果唔多人ge話
原來就係叫葉隱
連日本bbs啲自稱博多人都話唔想排隊所以去葉隱
如果⋯⋯我係話如果⋯⋯少咗啲泡菜應該唔使排咁耐

新版米芝蓮一間博多烏冬都冇,大家唔好排喇,粗重嘢等我嚟
暫時係咁樣計劃!
但應該博多多野睇啲?
我未睇關於佐賀既資料呀
由布院之森,早3星期買係咪都無機會?
六月前已經買晒機票啦...
藥妝以外嘅shopping就福岡多選擇
食⋯⋯都係福岡多
風景就視乎想睇啲咩
撞正旅行團就會好快full
都係嗰句,早一個月狗衝訂定位穩陣啲
福岡市內搭車係咪都用到東京同大阪買果張交通卡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞