[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
感謝巴打
其實一離開九州都幾驚張青蛙卡用唔到,雖然話跨地區可用啫⋯⋯但唔比就唔比
搭巴士都係預返散銀好
福岡市內點對點可以google maps搵巴士路線,博多 天神 藥院都係一百円範圍,去遠少少例如大濠公園 六本松呢啲都係博多站有巴士直去同車費好似會平啲

第一次去嗰陣唔識⋯⋯搭的士去藥院大通
市內個個都用卡
郊區先有啲只收現金或者要買定飛
去多幾次就熟啦
最正去便利店買嘢,唔洗找到一手都係散銀
睇佢去邊到
另繁忙時間塞車問題同香港差唔多
我就多數坐鐵
坐多過三程,買1 day pass啦
12點就計第二日
感謝巴打
繁忙時間搭地鐵是常識吧!不過連七隈線都迫
好悲...成個trip最好食係南蠻雞定食
有風就幾涼,有太陽曬就好熱
就係有人未必知會塞車
你又推介佢坐巴士
所以提醒一下啫
咁唔通博多去藥院仲要搭地鐵咩?淨係空港線就快
地鐵pass都係連續兩日用嗰款遊客pass先抵
唔使下下針住晒既
你望清楚我講咩好唔好
其實睇你揀咩食
福岡大把鮨店好食
食日法其中一味個海膽仲係唐津海膽
不過估唔到啲山卡啦地方都要排隊
我知
咁坐多過三程都要睇嗰三程去邊嘅

同埋個問題真係空港線轉七隈線唔通下下叫人行地下街轉車咩?七隈線又未直通博多
我冇講過,冇用過七隈線做例子
我只係講緊如果一日內坐多過3程地鐵,用pass係ok
係咁多啫

七隈,係你自己拎黎講
即係咁
例如博多去天神
地鐵260円,巴士100円,連本地人都係搭巴士多,雖然地鐵真係好快
跟住博多去藥院,車錢一樣,但搭地鐵要喺天神行幾百米地下街先去到天神南轉七隈線,除非轉西鐵嘅啫,咁地鐵pass就唔包啦

住天神就冇呢個問題,住博多真係唔一定要依賴地鐵
去大濠公園近長濱嗰邊開始以西嘅地方就搭地鐵算,唔使煩
我諗咁啦
知你好熟好熟,可以係地膽
我只係比建議,我唔知佢真係會去咩地方,巴士近定地鐵啦(我唔fact check對上有冇講過啦)
無意義
我比緊counter offer
亦只係帶出會有塞車

lm
咁塞車又唔淨係福岡會塞
東京同京都塞得仲勁

只係覺得短距離搭地鐵而買張一日pass有啲傻豬啫,兩日pass家陣就算加咗價都係抵玩
得啦
勁啦
呢到講緊福岡,問者又問緊福岡
我答緊福岡都有塞車啫
可能要注意下

而家你又無啦啦話東京同京都塞得仲勁,
即係塞得唔夠勁, 不屑一提

對,你講的就是真理
福岡之神
咁事實上以福岡市內嚟計係搭巴士方便
有好多地方地鐵唔到,例如警固(要喺天神行過去)護國神社(穿過大濠公園?)甚至乎櫻坂雖然係有地鐵到但係博多搭巴士唔使兜路而班次都算密
唔知閣下係咪只會去地鐵先去到嘅地方,如果係就搭地鐵唔使諗

同京都有啲似嘅地方係一般嚟講巴士方便過地鐵,唔同嘅係福岡市內繁忙時間塞車都係塞天神藥院一帶大路,而且冇咁多遊客

個人搭巴士會暈車浪,而且去福岡頻率應該冇閣下咁密,試下搭多啲巴士啦

北九州先煩,想唔搭巴士就要自駕或者做步兵
你唔好回啦,好嗎
留返比人問嘢啦
我一直無意同你爭辯囉
明眼人睇返啲post就見

本人只係講1個個人意見啫
要唔要下下追住晒,又講巴士點好點好
每個人都有佢自己方式去遊,去玩,去感受
我只係去過兩,三次,非深度
我亦無似熟賣熟,教人點樣坐點樣去

只係提供多1個資訊

從以上咁多回應,可見你好偏重巴士,我亦不斷地話只係個人意見
不喜就算,但你就偏要講到自己好有料咁,又點樣坐最好,最平,最近

本人亦無同你爭辯,
請你不用再回覆我
我無請教你如何暢遊福岡最實際

你要教導如何更好利用巴士周遊福岡
可以回他們post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞