[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
得遠望
豪斯登堡都一日
唔係嘛2月會唔會好d呀
有無人知MARIERA 2月開唔開
好👌,cut埋熊本 (但又好想去更草睇海豚
囉左三星之後多左人咁講...咩原因呢?
呢個時候係咪要用收割派名句「咁叻你唔撚去試」嚟鼓勵閣下book鮨天本食完再繼續上嚟屌鮨さかい?

可能因為喺新版米芝蓮公布之前去,又唔覺酒肴出得急喎
99島,你打算坐船遊 or上觀景台呢?

2月冬天,凍+大風
女女受唔受到
你有咩提議
提醒啫
如果你女友唔mind
個人覺得上觀景台,宏偉啲

坐船,好難睇晒99島全相
冬天大風吹,會唔舒服

初夏,初秋會幾好
女友問應唔應該買定本旅遊書
鍾意可以買

不過去到問酒店前台或者車站遊客中心都好多資料
想問有無Ching住過福岡 Grand Base? 搵唔到佢官網 有無手足知佢日文名係乜 想睇吓啲設施
實時阿蘇山口會唔會開
http://www.aso.ne.jp/~volcano/info

阿蘇山天氣預報(日文):
https://tenkura.n-kishou.co.jp/tk/kanko/kad.html?code=43150001&type=15&ba=ks&fbclid=IwAR3pTREyEXdyCaW1sqb9jXcHMuYDrJ9sx39FUkyFmuJmrKwCF2MAQEXOrOY
(a grade嘅話個景最靚)

可以去到草千里遠望
this? https://reqrea.co.jp/portfolio/グランドベース福岡/
嗰個位置由機場或者博多站搭巴士或者的士似乎方便啲
草千里靚景
如果去九重夢大橋,應該答單去埋阿蘇火山??? 求指教
佢好似有幾間分店 有間好近天神南站
想請教下咁多位呢2日行程點plan好

我會係豪斯登堡站去由布, 住一晚再去別府
咁我就咁搭

豪斯登堡車站 0741 JR大村線-> 0746早歧0821 JR 綠 豪斯登堡線 -> 0930 鳥栖 0950 JR 由布之森1 -> 1136由布院

去到之後諗住放低行李就食個lunch再去九重夢大吊橋, 但時間上怕太趕
1136到由布, 我預12點放低完行李去食野
食完1點, 要來回吊橋每程都要9個字, 行完番黎一定過3點, 我估都要4點先番得到由布

考慮到3點check in reserve 貸切, 怕太晏會比人reserve曬d好時間
4點幾先番到去reserve 貸切會唔會太晏?

同埋仲想留時間行下溫泉街

我睇完交通係到諗, 其實可以唔去由布先, 中間轉車去吊橋都得? 咁會慳番d時間
但唔知邊個位可以放低行李, 同埋中間有冇地方食野(雖然我都深信吊橋景點冇乜可能冇野食, 但會相對劣)

第2朝諗住一早起身去睇金鱗湖, 見d blog話金鱗係朝早睇最正, 但又想朝早浸一轉溫泉先係酒店食早餐, 食完就出發去別府
d時間又好似好難就咁

一頭?, 有冇巴打可以指點下迷津
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞