[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
跟住又嚟介紹啲有錢冇掟使嘅餐廳
輪到呢度應該冇人想食但只得我有興趣嘅⋯⋯和食!!!即係割烹/懷石料理嗰啲

唔講北九州名店先,福岡市內都有啲睇落ok
首先要平又易book——しらに田、千翠、白金にし田,呢幾間午市都可以一萬円落樓,而且可以上網book

如果好貪心想食刺身又想食天婦羅——天ぷらたけうち!

再嚟就名店出身,lunch萬円鬆啲——一本木石橋、井本,前者係乜都有啲嘅omakase,後者就比較似傳統京料理

仲有啲14年米芝蓮已經有星嘅就唔使介紹啦
唯一一樣唔好嘅就係以上是但一間都似乎日文only
唔係係唐津個邊咩
見到間o係長崎任食魚生¥1700
搭車去唔貴,但一程都3粒鐘
去得長崎都唔會剩係食魚生啦
可能佢講嘅三個鐘唔係長崎市內
睇歷史景點出咗市外就好分散,唔知幾多日先睇得晒
有無人去過九州自然野生動物園
上網睇有得餵獅子幾好玩 但搭公共交通工具喺湯布院出發好似好唔方便
阻阻你
最新白宮聯署!要求美國國會立即通過《香港人權民主法案》

https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-pass-bill-hong-kong-human-rights-and-democracy-act

刻不容緩,立即簽名要求美國國會通過
篠崎7/13 唐津係7/14
利伸 兩個都有留腳毛
我驚趕唔到2201班JR/地鐵返福岡
*博多
有無人book 過 黑川 帆山亭?
booking 個陣要寫日本電話,地址個D
可以點book?
岩岩book左間酒店包埋稅先HK$460晚,但有成20平方米大仲有得爐頭用
即刻book左佢先再繼續搵
雖然唔關呢個post事
不過夠數,繼續簽?
瞓沙灘
不過大風起上嚟吹到頭都甩
瞓唔著又推⋯⋯成日都有巴絲問福岡有乜壽司好食,今次就介紹壽司omakase啦!!!
以下資料有錯請指正。
北九州四縣當中就要數到福岡比較多好食嘅壽司,大致上可以分為兩派:九州前同江戶前。
簡單嚟講九州前就係比較多用唔經熟成嘅魚;江戶前——即係東京食得到嗰類——就相反,例如平時食嘅拖羅(鮪魚腩)多數經過熟成步驟令魚味更突出。

九州前最出名就係天壽司京町店(即係二代天壽司兩兄弟之中細佬嗰間),跟住就到曾經喺初代天壽司修業然後開舖嘅もり田同埋森田徒弟寿司つばさ
所以呢幾間都有個共通點:魷魚壽司𠝹花𠝹得好靚同上面加啲魚子。
至於味道就見仁見智,上述三間之中個人淨係去過天壽司京町店,評論唔到。

江戶前就多喇,名店出身嘅都唔少,例如一四年就拎到米芝蓮三星嘅鮨行天,曾經喺東京名店あら輝修行。
福岡高玉壽司都唔弱,出咗三位壽司職人:喺東京名店海味修行,之後獨立返福岡開舖嘅鮨さかい、留喺東京嘅鮨天本;仲有浸過鹹水嘅菊壽司二代(即係菊鮨)。菊鮨午市omakase現價印象中未計酒水係六千~七千円,早兩年五千円價位嗰時堪稱全日本最抵𨳒嘅午市omakase,唔知依家仲係咪。
喺きよ田新津年代修行過跟住開舖嘅,分別有唐津鮨処つく田同博多安春計。(而我不知點解後者喺食べログ咁低分)
雖然近松唔係關東名店出身,但傳說係福岡市內最好味嗰幾間之中價錢最相宜嘅。呢間訂位難度好高,可以暫時略過。

仲有好多其他流派嘅,例如やま中同求其數都數到半打嘅徒弟店,魷魚壽司又係𠝹花咁款,不過用黑醋壽司飯⋯⋯嘴刁又畀得起錢的話考慮上面九州前同江戶前嗰啲就得。另外仲有啲可能係hidden gem,要留待各位有興趣嘅巴絲發掘下。
push
食魚生的話 10月尾 福岡好唔好去?
咩魚先?
想食拖羅同海膽的話建議閣下去北海道
官網訂?一係填酒店電話地址囉
我用relux訂住過
thanks. 試試先
新鮮就得 糾結緊去邊
有budget就梗係去東北或者直頭北海道啦!海膽三文魚子大間拖羅不過上述三樣個人都唔係好鍾意,所以當造或者出名好食嘅先會食
九州反而係石斑、青身魚(即係池魚同鯖魚之類)、穴子、喉黑都唔少

除非係食壽司啦,米芝蓮三星嗰兩間好難唔好食
食魚生我多數去超市買
我唔係食和食/日法/壽司的話基本上唔食魚生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞