[唔好俾佢停] 福岡、長崎、大分、佐賀有咩好玩? (9)

1001 回覆
8 Like 37 Dislike
長崎揸車去由布要唔要三個鐘?
有信用卡就得!因為呢類餐廳九成要經酒店concierge book

不過點為之好正
差唔多 所以我都覺得有d 貪心 應該放棄長崎
追番頭幾個po d 人話有間叫 鮨 既lunch 好難book
好多間鮨都好那難book喎
如果冇特定目標,去東京多N倍選擇
機票已book
同埋未去過九州
有無睇錯
福岡去長崎 長崎番由布!?
點解唔順時針咁玩
如果目標係要食壽司,喺買機票前book定酒店可能實際啲,同埋真係十萬個忠告唔好對九州壽司咁大期望
有冇限乜budget咩類型呀?
呢個路線無論順時針定逆時針都係遊車河㗎啦
我指福岡入長崎走咁
想問如果唔住溫泉旅館係咪唔使去由布院
我諗點都好食過香港掛普通壽司店掛
budget 最多around $1500 啦
我覺得唔洗
即日來回?都幾花時間喎
計埋酒水二萬円不外乎菊鮨或者唐津つく田
九州style⋯⋯もり田?
其實我去過 但黎緊再去九州有同行未去過
上次去覺得悶悶地 係架車同紅葉幾靚嘅
我上次去係呀
來回都係4小時姐...早去晚返絕對可以,反正由布院都係到此一遊果隻,唔駛留咁耐
所以諗緊去唔去
唔係, 可以去行吓街, 都幾多野睇. 食豐後牛, B蛋糕, 模貓頭鷹平過市區. 睇吓個湖仔. 影吓仿歐洲溫泉街. .

5,6點走人.  可以住別府一晚. 都唔錯
平平地住一晚酒店. 又有溫泉浸.
坐火車去別府 JR PASS 都包咗

第二朝可坐特急返博多, 或者別府地獄遊, 先返去.
酒店book咗福岡果邊
唔會住由布or別府
所以先諗去唔去 不過會去長崎豪斯登堡
有時間就去啦.
如果搵到比 由布院更好的選擇 可以唔洗去.

都係睇你興趣.
我鍾意鄉下 柳川.  別府, 由布院,
城市睇得太多.

其實日本景點都係大同小異,  
柳川 , 倉敷, 近江八幡 遊船仔.
大阪城, 姬路城...名城
後樂園,  水前寺成趣園. ..

反而別府地獄溫泉好特別, 但好多人話好悶
係 菊鮨, 追po 見個個都推介呢間
魚貨唔算頂級,但靠個飯carry起
一囉完星就難book左好多
別府地獄係幾特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞