lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
想問巴打們平時用開hario 手磨係買邊隻架?
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?

你有幾多 budget 先
過千既我會首推 lido3
1000以下我揀 匿名
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?

1000以下我揀 匿名

多謝巴打意見 其實我都係啱啱開始想深入了解多d 諗緊買個電磨試下定買巴打你講既匿名玩下
budget 唔多 不過都多謝巴打意見
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?

1000以下我揀 匿名

多謝巴打意見 其實我都係啱啱開始想深入了解多d 諗緊買個電磨試下定買巴打你講既匿名玩下

電磨既話都可以試下 小飛馬果啲既

我當年入門係 小飛鷹 >> 小飛鷹改鬼齒 >> lido3 >> 小富士
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?

1000以下我揀 匿名

我當年入門係 小飛鷹 >> 小飛鷹改鬼齒 >> lido3 >> 小富士

電磨之前好似有巴打介紹過krups GVX2, 定其實小飛鷹會好好多, 因為search 過小飛鷹好似好大舊下
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?

1000以下我揀 匿名

電磨之前好似有巴打介紹過krups GVX2, 定其實小飛鷹會好好多, 因為search 過小飛鷹好似好大舊下

正正經經買部小動物都好過佢
其實你電磨都有一定既 size 架啦
你果部 gvx2 你唔係會覺得細過小動物下話
有冇十八區好既coffee shop推薦
有冇十八區好既coffee shop推薦

你想要邊區先
主要既推介少少就得
有拉花係咪唔會攪匀黎飲

有冇bialetti用家

封左塵好耐

邊到有得買同好唔好

生活館 , 清洗煩 但咖啡夠力

用左兩年bialetti , 覺得唔夠用了, 奶泡我係手打的,用杯,次次煮口加啡連洗要成25分鐘

好想買部半自動,有咩咩好推薦,放屋企的, 唔太貴的

唔用 Hario手磨
因為唔好用

咁巴打手磨會用咩?

1000以下我揀 匿名

正正經經買部小動物都好過佢

儲下錢買小富士或小飛馬喇 再有錢d可以買下ek43既
hi

我係porlex + frenchpress 窮撚

有咩好豆介紹 沖americano 唔要酸
hi

咖啡一定有酸架喎
問題係好酸定壞酸

hi

咖啡一定有酸架喎
問題係好酸定壞酸

飲落唔覺就得啦 新界東/九龍區啦最好 上次去hazel & 乜買唔係太岩key
hi

咖啡一定有酸架喎
問題係好酸定壞酸

飲落唔覺就得啦 新界東/九龍區啦最好 上次去hazel & 乜買唔係太岩key

唔會唔覺架喎
除非你啲豆炒到好深
就算係中焙豆都有酸味架喎

你有無試過食提子唔覺酸
但呢啲係好飲既酸
咖啡一樣
hi

咖啡一定有酸架喎
問題係好酸定壞酸

唔會唔覺架喎
除非你啲豆炒到好深

你有無試過食提子唔覺酸
但呢啲係好飲既酸
咖啡一樣

諗諗下又好似大部份都係, 係之前印尼買左d 貓屎咖啡完全唔覺佢酸仲好勁果味 但係$5xx/150g....

同埋...我飲親都medium dark或以上...

前幾日去左長沙灣廣場果間買左d 試 入口過左頭果下小小酸之後都唔錯
hi

咖啡一定有酸架喎
問題係好酸定壞酸

唔會唔覺架喎
除非你啲豆炒到好深

你有無試過食提子唔覺酸
但呢啲係好飲既酸
咖啡一樣

諗諗下又好似大部份都係, 係之前印尼買左d 貓屎咖啡完全唔覺佢酸仲好勁果味 但係$5xx/150g....

前幾日去左長沙灣廣場果間買左d 試 入口過左頭果下小小酸之後都唔錯

果味咪又係酸
不過再多左甜之嘛

咖啡係果實既種子黎架嘛
有酸味先係正常

這個是咖啡果實
hi

咖啡一定有酸架喎
問題係好酸定壞酸

唔會唔覺架喎
除非你啲豆炒到好深

你有無試過食提子唔覺酸
但呢啲係好飲既酸
咖啡一樣

500蚊150g
試下唔同產區既gesha仲好

喂睇漏眼添

貓屎咖啡垃圾黎架屌
我又幾鐘意喎... 口味嘅野....
所以等大大們介紹d 好野黎
想問下如果想讀咖啡邊度讀好
有生之年竟然可以見證呢個post推到爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞