lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
姐係咖啡只可以當興趣
姐係咖啡只可以當興趣

香港無幾多樣興趣可以當職業之餘仲可以做做下做埋老細開自己既咖啡店。
廚師,調酒師,茶師都唔得,要用好多錢同人脈切出黎,但咖啡店既要求低好多
你識熟啲野食,熱愛咖啡,然後有你既特色同信心,就可以出黎闖。
香港好多有feel既咖啡店其實都係業餘創業而成,並唔係每一個都係專業做呢行,有好多知識同經驗
做咖啡師平均幾錢一個月
姐係咖啡只可以當興趣

香港無幾多樣興趣可以當職業之餘仲可以做做下做埋老細開自己既咖啡店。
廚師,調酒師,茶師都唔得,要用好多錢同人脈切出黎,但咖啡店既要求低好多
你識熟啲野食,熱愛咖啡,然後有你既特色同信心,就可以出黎闖。
香港好多有feel既咖啡店其實都係業餘創業而成,並唔係每一個都係專業做呢行,有好多知識同經驗

新手糟蹋靚豆

留名等報告
各位barista一起薪大約幾多?
有冇group 一齊訂豆玩
留名
留名學野
用緊ec270+小飛馬610n
新嚟留名學野

BTW 巴打們通常邊到買豆? 如果啱啱起步唔想買咁貴嘅豆有冇咩介紹?
新嚟留名學野

BTW 巴打們通常邊到買豆? 如果啱啱起步唔想買咁貴嘅豆有冇咩介紹?

去Fresh coffee 訂
新嚟留名學野

由第一次買豆到依家都係呢間補給,唔算貴,品質有保證,最緊要郵寄方便。暫時都搵唔到第二間。

ps.早排喺雲南買咗包小粒咖啡 ,幾啱口味
新嚟留名學野

由第一次買豆到依家都係呢間補給,唔算貴,品質有保證,最緊要郵寄方便。暫時都搵唔到第二間。

ps.早排喺雲南買咗包小粒咖啡 ,幾啱口味

電磨邊隻好?

你預算係幾錢先

同埋 手沖定 espresso

兩樣都想玩 有冇得一部機做曬?
另外 espresso機想買 WPM KD-210S2
巴打有冇咩評價呀?

呢隻飲落好似巨峰提子味
最初都係Landy 到買豆,但係之後已經好少了
我覺得佢地係好,有得揀roast levels,但係個D roast levels係咪真係適合隻豆呢?
佢地剩係有city / full city / full city + ,如果佢地每一款豆都冇搵佢地合適roast curve,剩係用呢3個standard 未必可以發揮盡隻豆本身o既味道

P.S 純粹鳩UP
想買部單頭係屋企自己沖奶啡,大家有無推介
想學咖啡順便揾part time
洗碗又好執垃圾又好
有得偷吓師就好了人工都是鬼但啦
有冇巴打知道細鋪(非starfuck嗰啲連鎖啦)其實係咪好少請人
同埋通常係walk in定係要識人

Wpm
洗碗又好執垃圾又好
有冇巴打知道細鋪(非starfuck嗰啲連鎖啦)其實係咪好少請人

比啲誠意 就會有人請
洗碗又好執垃圾又好

如果你淨係做pt有乜好教你先
所有工都係咁,你唔係打算做長工其實唔會有人肯教你野,浪費時間。
除非你係靚女氹得人開心咪比你入去玩下。

好多獨立經營咖啡店賺緊既生意額都唔係好夠錢請人,更不要講請個新手返黎做pt,要睇住你增加自己工作量。

有啲舖仔時不時會請pt樓面,但獨立經營既咖啡店啲資訊係比較難搵,你花多啲心機最少follow晒人地既Facebook同Instagram先,通常都係呢兩度搵到。
淨低真係靠人脈。

Wpm

WPM好易壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞