lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
平時飲americano好淡, 要加多2個shot
有冇D化算既方法叫?
飲有奶又會柯到仆街

崇性飲espresso啦咁
有冇D化算既方法叫?
飲有奶又會柯到仆街

long black 水另上
有$25蚊 pacific 禮券
買咩飲好

就咁latte

駛唔駛加錢
可以叫佢多奶?

無記錯32蚊

其實正常我都覺得已經好多奶

有冇bialetti用家

封左塵好耐

邊到有得買同好唔好

生活館 , 清洗煩 但咖啡夠力

我係UNY睇要300幾蚊 其實使唔使?

邊到有得買同好唔好

3 cup size嘅話都合理,city super先掠水,成400蚊個

搵到嘅話用brikka會正d,加壓版,出到少少crema

邊到有得買同好唔好

3 cup size嘅話都合理,city super先掠水,成400蚊個

我係uny睇個個係1 cup,都300 幾...我見ikea都有呢d壺,200 幾蚊都幾大個,但質量好唔好?因為我屋企用明火,唔係電磁爐,可唔可以用呢d壺
好想玩個lido 3黎玩下😂

其實用機係冇咁好?
留名
每日都會沖一杯hand drip嚟飲

其實用機係冇咁好?

我都唔係d 咩高手,不過好似話沖espresso 用機比較好,其他就手manual 同機都各有長短
有冇D化算既方法叫?
飲有奶又會柯到仆街

long black 水另上

Pacific叫grande都有4shot都唔夠

我係uny睇個個係1 cup,都300 幾...我見ikea都有呢d壺,200 幾蚊都幾大個,但質量好唔好?因為我屋企用明火,唔係電磁爐,可唔可以用呢d壺

痴線1 cup都咁貴,歐洲賣緊百零蚊
其實全部都係用鋁做,同埋bialetti品質都一般般(意大利工藝
佢地本身係for明火用,但用到咁上下要換,d鋁用耐左對健康唔好
訂左包Burundi, Kayanza, SEGEC, Mpanga, 日曬豆
好鍾意佢d變化同柑橘酸
豆: 15g
水: 250ml (其實太多, 搞到body太薄)
磨: 粗
温度: 90度 (試過 65, 75同85, 不過感覺90度最啱)
時間: 兩分半
下包想買Geisha , 有冇同好
如果想學買咖啡豆,磨,同沖咖啡,應該去邊度學好? 純為興趣沖比自己飲,唔使太pro
如果想學買咖啡豆,磨,同沖咖啡,應該去邊度學好? 純為興趣沖比自己飲,唔使太pro

YouTube

痴線1 cup都咁貴,歐洲賣緊百零蚊
其實全部都係用鋁做,同埋bialetti品質都一般般(意大利工藝
佢地本身係for明火用,但用到咁上下要換,d鋁用耐左對健康唔好

手足們,今日行生活館,佢有d mocha express做梗減價

YouTube

我見出面有d係證書課程係咪好pro?

YouTube

係囉,想自己玩下,冇諗到咁遠

YouTube

好睇個老師有冇心教
睇你注重 theory定 practice
出面好多都係教用機但屋企冇位放機。。。只可以手沖

屋企用 expresso 機....太多 variable, grinding, dosing, tamping, 出幾耐水...都影響個 extraction.. 我覺得要較好多shot先射得中個豆ge flavour

屋企用 expresso 機....太多 variable, grinding, dosing, tamping, 出幾耐水...都影響個 extraction.. 我覺得要較好多shot先射得中個豆ge flavour

開新豆起碼要預成包黎摸熟佢,通常飲開都起碼飲幾個月費時轉
想問下學沖咖啡
有冇邊d課程可以推介?
想問下學沖咖啡
有冇邊d課程可以推介?

我都想學。見ymca有
想問下學沖咖啡
有冇邊d課程可以推介?

我都想學。見ymca有

5舊水三小時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞