lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
是咁的小弟之前買左隻平平地hario 但磨出嚟啲粉真係好唔平均
想聖誕節買過個比自己
聽講匿名唔錯但想買電磨唔洗煩
爬過吓文見到有個叫zd10同埋小飛馬(定係鷹唔記得)
有冇巴絲可以指點吓$1000上落邊個比較好
利申手沖jj

Zd 10 用家,之前wpm 做discount ,唔知仲有冇

wpm個網?好似淨係得個聖誕offer多個西粉器。。。
巴打有冇試過小飛馬知唔知邊個比較好?

手磨,好似好唔平均
新手岩岩玩,個磅好重要,就係冇左佢

你個底咁黑點睇呀大哥

呢個我好似係用手磨出的
lido 3,應該無記錯

磅淘寶啦,200蚊內都有

死圖

手磨,好似好唔平均

你個底咁黑點睇呀大哥

呢個我好似係用手磨出的

死圖

手機係街 upload 用唔到 lihkg 個網
你禁入張圖會睇到的
我一陣再補圖

手磨,好似好唔平均

你個底咁黑點睇呀大哥

呢個我好似係用手磨出的

死圖

你禁入張圖會睇到的
我一陣再補圖

手磨,好似好唔平均

你個底咁黑點睇呀大哥

呢個我好似係用手磨出的

死圖

你禁入張圖會睇到的
我一陣再補圖

巴打會唔會用粉篩
我用aeropress金屬filter d碎粉會走出黎

手磨,好似好唔平均

你個底咁黑點睇呀大哥

呢個我好似係用手磨出的

死圖

你禁入張圖會睇到的
我一陣再補圖

巴打會唔會用粉篩
我用aeropress金屬filter d碎粉會走出黎

以前會篩
宜家唔會

一來懶,二來細粉唔一定係壞事
今日沖左兩次
第一次,一開頭苦味重,中後段飲到少少香味
第二次,我較磨度大粒少少,今次飲落開到味道淡,後期苦
想問邊度有好似既炭燒咖啡
豆or鋪都得
想問邊度有好既炭燒咖啡
豆or鋪都得
留名
想問邊度有好既炭燒咖啡
豆or鋪都得

唔識欣賞炭燒
但如果想識深焙既可以入西貢
留名
想問邊度有好既炭燒咖啡
豆or鋪都得

唔識欣賞炭燒
但如果想識深焙既可以入西貢

上次去完日本 發覺好正
用炭火黎炒同D豆炒到炭化係兩樣黎
用緊hario手磨,個粗幼好難控掣,有無巴打有心得?
好易磨磨下有粗粒(麥皮咁)出左黎

呢隻

呢隻

無得救,死症黎
個磨本身廢,你幾好技術都救唔返

<a href="javascript:window.android.imgclick('https://holland.pk/8t5vdcrk')" imgurl="http://ir0.mobify.com/720/https://holland.pk/8t5vdcrk" onclick="return LoadImg(this);">[載入圖片]</a>
呢隻

無得救,死症黎
個磨本身廢,你幾好技術都救唔返

呀屌……儲錢買電磨先
電磨邊隻好?
電磨邊隻好?

你預算係幾錢先

同埋 手沖定 espresso
電磨邊隻好?

入門我自己買左baratza ,貪佢可磨espresso及手沖

淘寶運埋都係一千左右

你淨玩手沖都係離不開小飛馬架喇
不過佢有隻601N定唔知咩
係可以磨埋夠espresso (當然好唔好就一分錢一分貨啦)

Flat white 鐘意飲Winston coffee
americano 鐘意飲 coco expresso
連鎖鐘意飲coffee academics (只限灣仔店 銅鑼灣店又多人又嘈 平時serve開我𠴱個侍應又冇再做 )

好多時候出街飲會著重返間鋪個裝修同氣氛
(當然啲品質都要有返咁上下啦)

Flat white 同好

不過小弟日日返工都係沖capsule 算

鍾意但無點研究手沖
每朝岀門口前飲杯Capsule
每朝岀門口前飲杯Capsule

你地有冇用環保capsule?
想問吓做咖啡師洗唔洗學歷 中學畢業出黎做會唔會唔夠competitive

利申讀咗2年Apl咖啡拉花

新手糟蹋靚豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞