lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
https://www.kickstarter.com/projects/nickcho/the-december-coffee-dripper-designed-by-coffee-exp/comments
依件好似幾正

無乜興趣
感覺作用不大
多樣野調較 only

基本已經可以運作
雖然仲有好多野都未齊

基本已經可以運作
雖然仲有好多野都未齊

邊區?

基本已經可以運作
雖然仲有好多野都未齊

邊區?

葵興
終於追完post
小狗
上個月係台灣買左隻水洗sidamo, 但去到前排先買齊手沖工具

但我未有温度計,所以d水係倒落手沖壺之後等兩分鐘先開始沖,我諗水温90幾度

磨豆我用正晃行a12, 佢冇size標記但我磨完睇落係中-幼身

沖完飲落去幾清甜,然後先慢慢酸出黎,個人認為都算幾酸,冇苦味。
因為佢寫住有白花香味,柑橘味 and乾果味,如果我試唔到呢d味,究竟係我想像力唔夠?我沖唔到果d味出黎? 定有機會放太耐?

利申:烘培日期6Mar2017
新手求教
新鮮烘焙咖啡豆,不足一周是否未能食用?

沖出有𤓓味,謝謝
冇晒人啦呢度 我岩岩先入黎
2層咖啡杯邊度有得買

咩叫 2層咖啡杯
有無圖

borum?

上個月係台灣買左隻水洗sidamo, 但去到前排先買齊手沖工具

但我未有温度計,所以d水係倒落手沖壺之後等兩分鐘先開始沖,我諗水温90幾度

磨豆我用正晃行a12, 佢冇size標記但我磨完睇落係中-幼身

沖完飲落去幾清甜,然後先慢慢酸出黎,個人認為都算幾酸,冇苦味。
因為佢寫住有白花香味,柑橘味 and乾果味,如果我試唔到呢d味,究竟係我想像力唔夠?我沖唔到果d味出黎? 定有機會放太耐?

新手求教

過左成個都仲沖到咁多味好好架啦

咖啡豆一般黎講炒完之後得 1個月命左右
有啲可以耐啲,但風味最好一般都係頭1個月

飲快啲
有冇人係旺角好景個間咖啡鋪買過豆?
貴過上網買
但幾好
新鮮烘焙咖啡豆,不足一周是否未能食用?

沖出有𤓓味,謝謝

一般黎講要養豆
養 3~6日,視乎情況

因為一開始豆芯入面會有啲唔好既味道留低
可能會有燶味,有草青味,等等
咖啡豆會隨住時間慢慢排出部分氣體
就有機會會連帶呢啲 唔好既氣體一齊排出

所以要用有排氣洞既袋
唔好將佢完全封死
冇晒人啦呢度 我岩岩先入黎

連登無人飲啡
貴過上網買
但幾好

.........

識玩一定唔買佢啲豆
佢啲豆出左名差
全行都知
有無人知點買London Monmouth 咖啡豆 飲完番唔到轉頭
有無人知點買London Monmouth 咖啡豆 飲完番唔到轉頭

有無得上佢官網訂呀 ?

利申未飲過
貴過上網買
但幾好

.........

識玩一定唔買佢啲豆
佢啲豆出左名差
全行都知

下,ok啦
同上網買個d ,產地有唔同
咁有邊度買豆好推介?
貴過上網買
但幾好

.........

識玩一定唔買佢啲豆
佢啲豆出左名差
全行都知

下,ok啦
咁有邊度買豆好推介?

油麻地間elf有冇聽過? 我係果度買手沖工具,試飲過d豆 好似都幾好
貴過上網買
但幾好

.........

識玩一定唔買佢啲豆
佢啲豆出左名差
全行都知

下,ok啦
咁有邊度買豆好推介?

每一間都好過佢

你可以隨便入一間賣精品咖啡既 coffee shop
問下佢地呢間野點

新手求教

過左成個都仲沖到咁多味好好架啦

咖啡豆一般黎講炒完之後得 1個月命左右
有啲可以耐啲,但風味最好一般都係頭1個月

飲快啲

放愈耐係咪連酸味都會冇埋?
貴過上網買
但幾好

.........

識玩一定唔買佢啲豆
佢啲豆出左名差
全行都知

下,ok啦
咁有邊度買豆好推介?

油麻地間elf有冇聽過? 我係果度買手沖工具,試飲過d豆 好似都幾好

好多款揀,又平
好想去學沖咖啡
淨係鐘意飲black coffee 係咪奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞