lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
想問SCAE值唔值得去上?
定係考完個City & Guilds果個就算

Ok la 但barista既course其實唔算教得好深入 不過導師係幾正好fun

利申: 淨係上過barista foundation& intermediate 淨係為左拎張cert 佢教既野本身都識78成
個人覺得個sensory同q grader最抵讀
認真問

大學畢業,本身可以做隻it狗呃下飯食,但做左半年覺得咁做落去好無目標。
而家決定辭職希望可以入行做咖啡師呢個諗法會唔會好on9?

呢個就關乎到你目標同個人成就既問題啦

係你心中,金錢係啲咩野

母親的決擇

做咖啡師日日天未光就要準備開店既工作
好似試味檢查工具日日都做差唔多既野
好處係你可以成日同客吹水
有人欣賞你杯啡果時果種感覺比錢仲實在
但係人工普遍就真係唔算吸引既
巴打加油

揾到工鳥希望過到試用期
巴打知唔知道荔枝角個頭
邊到有較好的咖啡店
認真問

大學畢業,本身可以做隻it狗呃下飯食,但做左半年覺得咁做落去好無目標。

係你心中,金錢係啲咩野

母親的決擇

巴打加油

揾到工鳥希望過到試用期

等緊試巴打杯啡

Ok la 但barista既course其實唔算教得好深入 不過導師係幾正好fun

利申: 淨係上過barista foundation& intermediate 淨係為左拎張cert 佢教既野本身都識78成

巴打你係邊度上堂?

巴打你係邊度上堂?

長沙灣coffee pro
有冇人係北角間brew note買過豆? 今日買左包 聽日試

試過沖但係同佢地沖出嚟嘅味有好大落差

巴打你係邊度上堂?

咁intermediate 既野係唔係包埋foundation既野架?因為我怕如果係包埋既話報foundation會好嘥錢

巴打你係邊度上堂?

咁intermediate 既野係唔係包埋foundation既野架?因為我怕如果係包埋既話報foundation會好嘥錢

重覆內容大概有3-4成
有信心同炒開場既直接報intermediate啦 可以輕鬆考操作試
利申 我個陣雖然都有keep住返工但考個陣都覺得幾有壓力 都驚一做漏野俾佢扣分唔合格就哂左6千幾蚊

其實都真係得 sensory 同 q 有用
其他果啲讀黎幫助唔大
巴打知唔知道荔枝角個頭
邊到有較好的咖啡店

瘋鳥
認真問

係你心中,金錢係啲咩野

母親的決擇

巴打加油

揾到工鳥希望過到試用期

喂你宜家係邊到返呀
連鎖我會揀pcc starbucks 真係狗也不屌
有時m記啲特別咖啡都幾正 最緊要性價比高

利申:絕對唔係專家

1. N1 coffee&co
Latte幾出色 有時我會take away
就係鋪頭細咗啲(雖然鋪頭幾靚)唔會坐喺嗰度飲太耐 但咖啡係高質嘅

2. 辦館
一開頭真係為咗影相先揀呢間 果然除咗呃like外冇其他值得期待 (懷疑沖咖啡個條女係唔識沖咖啡嘅pt)

3. Ethos
朋友介紹 冇咩特別 唔特別推薦
類似嘅咖啡店太多

4. Desk one
得罪講句真係飲過最難飲嘅手沖咖啡 佢係收錢嘅自修室 打大名堂有免費手沖 不過真係唔洗期待免費有好野

5. Coffee academic
我自己好鍾意既咖啡店 不過前嗰排佢哋搞好多宣傳而家成日都好多人 不過咖啡真心高質 飲過好多款都冇伏過
連鎖我會揀pcc starbucks 真係狗也不屌
有時m記啲特別咖啡都幾正 最緊要性價比高

利申:絕對唔係專家

1. N1 coffee&co
Latte幾出色 有時我會take away
就係鋪頭細咗啲(雖然鋪頭幾靚)唔會坐喺嗰度飲太耐 但咖啡係高質嘅

2. 辦館
一開頭真係為咗影相先揀呢間 果然除咗呃like外冇其他值得期待 (懷疑沖咖啡個條女係唔識沖咖啡嘅pt)

3. Ethos
朋友介紹 冇咩特別 唔特別推薦
類似嘅咖啡店太多

4. Desk one
得罪講句真係飲過最難飲嘅手沖咖啡 佢係收錢嘅自修室 打大名堂有免費手沖 不過真係唔洗期待免費有好野

5. Coffee academic
我自己好鍾意既咖啡店 不過前嗰排佢哋搞好多宣傳而家成日都好多人 不過咖啡真心高質 飲過好多款都冇伏過

Coffee academic
其實佢地既咖啡都唔算好好飲
高級商品咖啡質素
入門版精品咖啡(有時唔合格)
有無人知邊間係Leo's espresso?
之前係葵興做野行過經過但係唔敢試
巴打知唔知道荔枝角個頭
邊到有較好的咖啡店

瘋鳥

我都識老闆喎
Segafredo Zanetti 啲cake係最香港最好食 (佢個價位黎講)

瘋鳥請咖啡師喎
想屌恩地
而家係台北 有咩好飲cafe
會去4mano ap mg

Fikafika SO
而家係台北 有咩好飲cafe
會去4mano ap mg

Fikafika SO

留名

ap mg 係咩

追2頁 post 然後搵我可以教你
但我5月開始就未必得閒

就5月啦喎

5月過上環 coffee shop 返工
到時唔知會唔會有咁多時間

邊間

穩定啲先開名
一陣做唔夠一陣就走左咪柒

講少少比我估下

禧利街果一帶
再多唔講
果帶是但轉個圈都有 3~4 間

係咪要有SCAA/SCAE 先請㗎?
想試下做part time 但只讀過一個short course
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞